Asılmasın diyenler çoğunlukta

Güncelleme Tarihi:

Asılmasın diyenler çoğunlukta
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Özdemir İNCE

Tarihsel Fırsat

Ben gelenekçi değilim, dolayısıyla ‘‘muhafazakár’’ ve ‘‘muhafaza-i kár’’cı da değilim.

Sanat işlerinde estetik'in, siyaset ve ekodnomi gibi toplumsal etkinliklerde de etik ve aklın yol göstericiliğine inanırım.

Bir Osmanlı hayranı değilim ama onun varoluş gerçekliğini saygıyla kabul ederim.

Ama, Osmanlı'da hayran olduğum bir özellik vardır: Osmanlı düşmanını dosta dönüştürmek, ondan yararlanmak sanatında üstatdır.

Osmanlı imparatorluğunun hayatı sanıldığı gibi güllük-gülüstanlık değildi. Daha yükselme döneminde bile dinsel, toplumsal, ekonomik nedenli isyanlar, çok kanlı isyanlar vardır.

Osmanlı af dileyen, aman dileyen düşmanını her zaman asmamıştır. Çünkü Osmanlı ‘‘siyaset’’in bütün anlamlarını çok iyi bilir. Aman dileyen birçok asiyi bey, vezir, beylerbeyi yapmıştır. İntikam duygusunu içine gömüp, durumu siyasetin terazisinde değerlendirmiştir.

Örneğin Kara Murad Paşa'nın aracılığıyla padişah IV. Mehmet tarafından bağışlanan ‘‘Katırcıoğlu dedikleri hınzır’’ hemen o gün Beyşehri sancak beyliğine atanmıştır. Daha sonra Katırcıoğlu Mehmet Paşa adıyla ünlenen bu eski hárami 17 Aralık 1668 tarihinde Girit'te Kandiye kalesi muhasarasının an kanlı bir muharebesinde şehit olmuş.

Ben, Dağ Padişahları adlı kitabın yazarı Reşad Ekrem Koçu'nun yalancısıyım. Doğrusunu Osmanlı uzmanı Murat Bardakçı bilir. Ve daha nice örneklerini.

Sözü nereye getireceğim belli.

Devlet intikam için adam asmaz! Yasa Abdullah Öcalan için öngörülen cezayı vermiştir. Tamam!

Şimdi sıra ‘‘siyaset’’te.

Evet ‘‘Şehit anneleri’’ haklıdır, milliyetçiler, muhafazakárlar haklıdır. Ama Türkiye'nin kendisiyle, dünyayla barışması için bir fırsat var önünde. bu fırsatı kullanmak onun büyüklüğünün kanıtı olacaktır.

Osmanlı bu fırsatı iyi kullanırdı.

HÜRRİYET

ERTUĞRUL ÖZKÖK

Kararı akılla verelim

Yapmamız gereken şey şudur. Darağacı üzerinde dans eden siyasetçileri ekarte edip, aklımızla, mantığımızla karar vermek. Ve öyle bir karar vermek ki, bunun sonunda ülkemiz, uzun yıllardan beri hak ettiği barışa kavuşsun. Akılla karar verelim.

OKTAY EKŞİ

Tamtam sesleri veya akıl

Türk ulusu, bu ülkede verilen idam cezaları yüzünden çok kınanmış, bunun çok da zararını görmüş bir ulustur. Nitekim kendi Başbakanı ile iki bakanını asmış bir millet olma lekesi, sabıka olarak hálá ulusal sicilimizde kayıtlıdır.

TUFAN TÜRENÇ

Asmak işin en kolayı

Eğer bu idam Avrupa camiasından tecrit edilmemize neden olacaksa, bunun için çocuklarımızın geleceğini feda etmeye değer mi? İşte yapılması gereken en önemli hesap da bu olmalı.

EMİN ÇÖLAŞAN

Çıkarımız gerektiriyorsa

Apo idam edilir veya edilmez. İdamı bin kez hak etmiştir ama ülkemizin çıkarları gerektiriyorsa, edilmeyebilir. Bu ayrı bir tartışma konusudur.

FATİH ALTAYLI

Apo hafif kalır

Terazinin bir kefesine Apo'yu, diğer kefesine 30 bin insanı ve Türkiye'nin kaybolan 20 yılını ve 150 milyar dolarını koyunca Apo çok hafif kalır. Bu kadar ağır bir acıyı, Apo'nun ölümü halletmez.

MİLLİYET

YALÇIN DOĞAN

AB'ye üye olmak istiyorsak...

Avrupa Birliği ekonomisiyle, yaşam biçimiyle, hukukuyla bir bütün. Avrupalı olmak bir bütün. AB'ye üye olmak istiyorsak, o kuralların gereğini yerine getirmekten başka çare yok. Canımız acısa da...

GÜNERİ CIVAOĞLU

Allah'ın değirmenleri

Türkiye'de 1984'ten beri idam cezası uygulanmazken ve daha önceki 53 idam hükmü TBMM'de beklerken, Öcalan dosyası onların önüne geçecek midir? Yahut... Konu, akılcı bir hukuki çözüme bağlanmaksızın uyutulursa, yürek yaralarındaki kanama sürmeyecek midir? Ecevit, çözümü zamana bırakan bir söylemde bulunmuştu. ‘‘Allah'ın değirmenleri, geç ama iyi öğütür.’’

TAHA AKYOL

Apo bir simge yapılmamalı

Apo asılarak ‘‘martir’’ ve ‘‘simge’’ yapılmamalıdır. ‘‘Özel şartlarda müebbed hapis’’ olarak Türkiye'nin elinde bulunmalı, gerçekten terörün tamamen bitmesine katkıda bulunması sağlanmalıdır.

DOĞAN HEPER

Maksat intikam duygularını tatmin etmek mi?

Bu aşamada süre kazanmak Türkiye'de yönetimin işine yarar. Kazanılan süre 1-1.5 yıl olursa, Türkiye bu süre içinde kendi menfaatine olduğunu daha açık seçik görürse, idam yerine müebbeti ikame edecek hukuki ve siyasi hazırlığı da daha rahat yapabilir.

SABAH

GÜNGÖR MENGİ

İdam, kazanımlarımızı heba etmek olur

Ölüm cezasını infaz etmek, 15 yıllık fedakarlık karşılığı elde edilen kazanımları, bir sabaha karşı havai fişek gösterisi ile saçıp savurmak olmaz mı? Siyasi partiler, ülkenin geleceğine ihanet sonucunu doğuracak bir yanlışa düşmekten sakınsınlar.

ZÜLFÜ LİVANELİ

Kurban mitosu

Türkiye'deki birçok yönetici, yazar, çizer, düşünür, bilim adamı ve hukukçu Öcalan'ın idam edilmemesinden yana görüş belirtiyor. Böyle bir idamın, barış sürecine girmiş olan PKK'yı yeniden savaş alanına çekmesi ihtimali var. Hem de bu sefer bir kurban mitosuyla birlikte.

HINCAL ULUÇ

Asmak zarar getirir

Apo'yu asmanın bu ülkeye bir yararı olacak mı tartışılır. Ama zararının olacağı kesin. O zaman yapılacak şey, affetmek değil, kararı Mecliste bekletmek. Bu bir defa fiili duruma uyar. İkincisi Demokles'in kılıcı Apo'nun ve yandaşlarının tepesinde hep asılı kalır!...

CENGİZ ÇANDAR

İdam mümkün gözükmüyor

İşin neresinden tutsanız, Abdullah Öcalan’ın idam edilebilmesi mümkün gözükmüyor. Edilemez mi? Edilebilir elbette. Ama bunun için: 1- Türkiye'nin Avrupa ufkundan vazgeçmesi, 2- Bu uğurda Amerika'ya da sırtını dönmesi gerekiyor. Bunun gerçekçi bir tablo olmadığı ortada.

RADİKAL

Haluk Şahin

Asmak enayilik olur

Avrupa Birliği ile Apo'nun idamını bir denkleme yerleştirmek, hem askeri hem de ideolojik açıdan yenilmiş bir teröriste layık olduğundan fazla değer biçmek olmaz mı?

İSMET BERKAN

Türkiye'nin geleceğiyle ilgili bir karar

Asalım mı, asmayalım mı? Mesele esas olarak Türkiye'nin kendine nasıl bir gelecek çizdiği. Buna bir cevap verebilsek, o zaman rahatlayacağız.

CUMHURİYET

İLHAN SELÇUK

Zalimi mazluma dönüştürürsünüz

Ölüm cezası uygarlığın defterinden siliniyor. Öcalan'ı darağacına çekmek zalimin mazluma dönüştürmenin en kestirme yoludur; üstelik PKK'nın başı ömür boyu sürecek bir ağır cezadan otuz saniyede kurtulur. Peki, şehit aileleri ne olacak?.. Yüreği cayır cayır yansa da, şehit yakını, kan davası gütmeyecek soyluluğu benimseyecektir; çünkü bilinçli vatansever kimliğine sahiptir. Sorunu çözmenin en uygar, adaletli ve akılcı yolu, idam cezasını toptan kaldırmaktır.

HİKMET ÇETİNKAYA

Barış ve kardeşlik

Kürt aydınları on yıl önce ‘‘Çözüm demokrasidedir’’ deyip PKK'ye karşı çıkabilselerdi, Türk ve Kürt emekçileri solun güç birliğinde bütünleşebilselerdi zaten bugün bunları konuşmazdık... Haydi, barışa, kardeşliğe koşalım!...

EMRE KONGAR

Devlet, bireyin canını almamalıdır

Devlet, her ne sebeple olursa olsun, kendisini korumak ve mutlu etmek için kurulduğu bireyin canını almamalıdır. Çünkü kuruluş amacı onu yaşatmak ve mutlu kılmaktır.

POSTA

ÖMER TARKAN

Şimdi liderlik gerekli

Bu cezanın infazının ertelenmesinin doğru olduğu anlaşılıyor. Kazanılacak zaman zarfında Türkiye birçok sorunu çözebilir. Asıl vatanseverlik ve liderlik, bu kadar ters ve zor kararı anlatabilecek cesarete ve ikna ediciliğe sahip olmaktan geçer.

YAZGÜLÜ ALDOĞAN

Anıt mezar yaptırmak istemiyorsak

Ölene kadar bir hücrede yaşama cezasına çarptırılmış Başkan Öcalan, ipin ucunda sallanan Başkan Öcalan'dan çok daha zararsızdır. Eğer sonradan kendisine anıt mezar yaptırılmasını istemiyorsak...

STAR

ALİ BAYRAMOĞLU

Akıl intikama galebe çalmalı

Bilmek gerekir ki kaba intikam ve damgalamak amacıyla devreye girecek ölüm, Öcalan'ı değil, sosyal ve kültürel bir sorunu hedef almış gibi algılanacaktır, ülkenin birçok yerinde. Umalım ki akıl, intikama galebe çalsın.

TÜRKİYE ALTEMUR KILIÇ

İşbirlikçiler ve kansızlar

Bir yazar, asmanın ‘‘enayilik’’ olacağını yazıyor. Yani asılmasından yana olan şehit yakınları ve gaziler dahil- büyük bir çoğunluğu tahkir ediyor. O ‘‘enayilerden’’ biri olarak bu sözü, şeddeleyerek Atatürk'ün kullandığı anlamda ‘‘gafil’’ diyerek, o zata iade ediyorum.

AKŞAM İZZET SEDES

Geri kalmış Araplarla mı yaşayacağız?

Helsinki'den önce bizlerin artık bir karara varmamız zamanı geldi. Çağdaş ve uygar kuralları uygulayacak mıyız, yoksa yeryüzünde tek başımıza kalıp, geri kalmış Araplar ve Asya ülkeleriyle birlikte mi yaşayacağız.

ÖNCÜ

ÖMER ASIM LİVANELİOĞLU

Şerefsizler ne kadar çokmuş

Türk Milletinin ezici çoğunluğu, Apo'nun idam edilmesi konusunda kararlıdır. Ancak, siyaset ve medya dünyasında, Apo'nun idam edilmemesini savunanların çokluğu hayret vericidir. Meğer, ne çok Apo muhibbi varmış.

MİLLİ GAZETE

ZEKİ CEYHAN

Siyasiler ortak tutum almalı

Bu noktada bütün siyasilere bir çağrıda bulunuyoruz. Gelin iyi bir şey yapın diyoruz. Eğer hukuki karar aynen uygulanacaksa da bu hepinizin isteği ile olsun. Yok işin Avrupa ucunun isteği olacaksa da bu hepinizin ortak kararı ile olsun. Yani kamuoyunun önüne farklı istemler ile çıkmayın. Ortak bir karar alın. Bir asgari müşterekte buluşun.

YENİ ŞAFAK

FEHMİ KORU

İnsanın muteberi intikamcı olmayandır

İnsanın en muteberi, öfkelendiği zaman öfkesini içine gömebilen, kendisini intikam hislerinden kurtarandır. İdam o kadar insanın kanını karşılayacak mı? Daha doğru olan, mücrimi yaşatarak yaptığına pişman etmek değil midir?

AHMET TAŞGETİREN

Avrupa'yı asamayız!

Türkiye Avrupa'yı asamaz. Öyleyse Öcalan'ı da asamaz. Öyleyse şehit yakınları şimdiden bağırlarına taş basmaya alışmalıdırlar. Zaten medyamız o yönde şehit yakınlarına yönelik bir psiko-terapiye başlamış bulunmaktadır.

ZAMAN

MUSTAFA ÜNAL

Mantık devreye girince

Şu tespiti yapmakta yarar var: Olay, daha çok sıcak. Siyasilerin hakareti yüksek ortamda söyledikleri, zaman içinde keskin değişimler yaşayabilir. Bugün duyguların şekillendirdiği görüşler, olay soğuyunca mantığın devreye girmesiyle farklılık arz edebilir.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!