Asıl şifre gözlerinde çıktı

Güncelleme Tarihi:

Asıl şifre gözlerinde çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2010 15:47

Ünlü İtalyan ressam Leonardo Da Vinci'nin yıllardır çözülmeye çalışılan en ünlü eseri Mona Lisa'nın şifresi gözlerinde çıktı.

Haberin Devamı

Kesin kimliği konusunda hala spekülasyonlar olan Mona Lisa'nın sağ göz bebeğinde L ve V harflerinin olduğu ortaya çıktı. Harfleri keşfeden İtalya Kültürel Miras Komitesi Başkanı Silvano Vincenti, bunun Da Vinci'nin baş harfleri olabileceğini de belirtiyor ancak ressamın neden böyle bir imza atma gereksinimi duyduğu sorusuna tatmin edici bir yanıt verilemiyor.

ÖZEL BİR TEKNİKLE OKUNDU

Mona Lisa'nın sol gözünde ise CE ve B harflerinin gizlendiği belirlendi. Ancak 500 yıldan daha fazla süre önce yapılan tabloda zamanla oluşan yıpranma nedeniyle harfler net okunamıyor.

Asıl şifre gözlerinde çıktı

Normal gözle bakıldığında farkedilemeyen işaretler, özel bir büyütme tekniği ile ortaya çıkarıldı.

Haberin Devamı

Tabloda gizlenen bir başka sembol de arka tarafta yer alan köprünün kemeri üzerinde yer alıyor. Kemer üzerinde ‘72’ ya da ‘L2’ yazıyor. Ancak bu harf ya da rakamların ne anlama geldiği konusunda elle tutulur bir bilgiye henüz ulaşılmış değil.

"SEMBOLLER RASTLANTI DEĞİL"

Uzmanlar sadece bu sembollerin rastlantı ile konmadığı, Da Vinci tarafından bilinçli olarak konduğunda hem fikir. Ürettiği pek çok yapıtta sembol ve şifreler kullanan ve ezoterik olduğu bilinen Da Vinci’nin şifrelerinin yakında çözüleceği umut ediliyor.

MEZARI AÇILMAK İSTENİYOR

Kendisi de bir Da Vinci uzmanı olan Silvano Vinceti, sanatçının Mona Lisa’ya diğer tablolarından çok daha fazla önem verdiğini ve hayatının son döneminde onu yanından ayırmadığını vurguluyor.

Vinceti, Leonardo Da Vinci’nin mezarını açmak için izin almaya çalışan bir grubun üyesi. Kafatası incelemesiyle Da Vinci’nin yüzünün bire bir görüntüsünü elde etmeye çalışan grup, Mona Lisa’nın sanatçının bir oto portresi olup olmadığını ortaya çıkarmayı amaçlıyor.

MONA LİSA'NIN GÜLÜMSEMESİNDE DE SIR VAR

Mona Lisa'yı bu kadar ünlü bir eser haline getiren gülümseme de tabloda çözülmeye çalışılan sırlar arasında. Kısa bir süre önce Da Vinci'nin, Mona Lisa'nın bu esrarengiz, buğulu gülümsemesindeki optik efektleri nasıl yarattığı ilk kez ortaya çıkarıldı.

Haberin Devamı

Fransız Müzeleri Araştırma Merkezi ve Restorasyon Laboratuvarı ile Avrupa Sinkrotron Radyasyonu Tesisi’nin ortaklaşa yürüttüğü çalışmada bilim insanları Mona Lisa’nın “buğulu” gülümsemesinin ardında ünlü ressamın parmaklarıyla tabloya sürdüğü aşırı derecede ince cam cilanın olduğunu belirledi. Röntgen ışınlarıyla yapılan incelemede araştırmacılar, sürülen cila ve boya tabakalarının yüzün farklı bölgelerinde değişen seviyelerde nasıl oluşturulduğunu görebildi. Farklı
renkte boyalarla ustaca karıştırılmış, herbiri insan saçından 50 kat ince 40 kat cilanın, Mona Lisa’ya belli belirsiz gülümseyişi veren hafif buğulu ve gölgeli etkiyi verdiği tespit edildi. Cilanın kuruması aylar aldığından esrarlı gülümseyişin oluşmasının da yıllar aldığı kaydedildi. Tabloya sürekli bakıldığında bu gülümseyişin kaybolduğu izlenimi oluşuyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!