Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2008 00:00
Dünyadaki ilk beyin ameliyatının, ilk otopsinin gerçekleştiği 10 bin yıllık Aşıklı Höyük’te çocuklara arkeoloji eğitimi veriliyor. Aksaray’ın Gülağaç ilçesi, Kızılkaya Köyü yakınlarındaki höyükte Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran başkanlığında çalışan arkeologlar, bölgedeki çocuklara tarihi sevdirmek, koruma ve sahiplenme duygusu kazandırmak üzere yeni bir proje başlattı.
Projenin ilk aşamasında, kazı alanının yakınındaki Kızılkaya Köyü ilköğretim okulundan 130 öğrenci bir hafta boyunca, yarım gün kazı alanına konuk oldu. Arkeolog Gülay Sert yönetiminde, öğrencilere barkovizyonla Aşıklı Höyük’te 10 bin yıl öncesinin yaşamı anlatıldı. O günlerdeki yaşamın yansıtıldığı Deneysel Aşıklı Evleri’nin yapımı ve evlerin kullanımıyla ilgili bilgi verildi. Daha sonra kazı alanı gezilerek, kendilerine ayrılan özel alanda arkeologlar gözetiminde kazı çalışmaları yaptırıldı. Ayrıca çocuklar Arkeoloji Atölyesi’nde kilden köydeki evlerin modellerini hazırladı. Kazı ekibi, gelecek yıl atölye çalışmasını genişletmeyi planlıyor. Altı haftaya yayılacak eğitim çalışmalarında, ilk dört hafta Aşıklı Höyük çevresindeki köylerden ve Gülağaç ilçesinden çocuklar kampa konuk olacak. Son iki haftada ise Aksaray’daki kamu çalışanlarına höyük ve kazı çalışmaları hakkında bilgi verilecek.
DENEYSEL EVLER ZİYARETE AÇILACAK
Kapadokya Bölgesi’ndeki, ünlü Ihlara Vadisi güzergahı üzerinde yer alan Aşıklı Höyük, Orta Anadolu’nun "ilk köy" yerleşmesi. İlk yerleşik yaşamın yanısıra, ilk tarım, ilk madencilik, ilk beyin ameliyatı ve otopsi gibi bir dizi "ilkleri" bünyesinde barındıran höyükte, bu yılın kazı çalışmaları gelecek hafta sona erecek.
Bu yılki çalışmalarda kerpiç köyün üç evi, höyük yakınına, geleneksel yöntemlerle esasına uygun biçimde yeniden inşa edilerek, içleri tarih öncesi yaşam biçimini yansıtacak şekilde düzenlendi. "Deneysel Aşıklı Evleri Projesi"nden sonra kazı alanının üstünün kapatılması ve ziyarete açılması amacıyla çalışma başlatıldı. Ekip bu konuda maddi destek arayışını sürdürüyor.
Aşıklı Höyük çalışmaları, İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı öğretim üyeleri, öğrencileri ile CNRS Fransa, Arizona Üniversitesi ABD ve American School of Classical Studies at Athens, Yunanistan, University College London USA gibi kurum ve kuruluşlardan yabancı üyeler ve uzmanların katılımıyla yürütülüyor. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ile sürdürülen çalışmalara Kültür Bakanlığı, DÖSİM ve İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Fonu mali destek sağlıyor, Aksaray Valiliği ve Gülağaç Kaymakamlığı çalışmalara çevre düzenlemesiyle katılarak destek veriyor. Kazı çalışmaları hakkında internette www.asiklihoyuk.org adresinden bilgi edinebilirsiniz.