Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2008 00:00
İlaç sektöründe aşı satışları reçeteli ilaçlara göre hızla artıyor. Artan talebi dikkate alan bazı firmalar bu alanda üretim kapasitesini artırma kararı alırken, bazıları da aşılarla ilgili yeni yatırımlara yönelmeye başladı. Dünyada aşı pazarının 2016 yılında 34 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşması bekleniyor.
HASTALIKLARDAN korunmayı sağlayan aşı satışlarının dünyada 2016 yılında ikiye katlanarak 22 milyar Euro’ya (34 milyar dolar) çıkması bekleniyor. İlaç sektöründe parlak bir noktada bulunan aşıların satışları, diğer reçeteli ilaçlara göre hızla artıyor. Bu artış da, ilaç firmalarını çeşitli hastalıklara yönelik aşılarla ilgili yeni yatırımlara yönlendiriyor.
İlaççılardan aşı yatırımı
Fransız ilaç firması Sanofi-Aventis, aşıdaki talep artışı sonrasında bu alandaki üretim kapasitesini artırma kararı alan firmalar arasında. Firma, artan talebi karşılamak için 4 milyar Euro’luk ek aşı yatırımı yapacağını açıkladı. Sanofi-Aventis’in aşıdan sorumlu CEO’su Wayne Pisano, aşıya talebin çoğunun gelişmekte olan ülkelerdeki ekonomik büyümeden gelmesini beklediklerini söyledi. Pisano, Çin ve Hindistan’da insanların daha fazla kazanmaya başladıkça, grip ve çeşitli pediatrik hastalıklar için artan oranda aşı arayışına gittiğini belirterek, "Şu anda talebi olup, arzı bulunmayan bir sürü hastalık var" dedi.
Grip aşısında hedef yüksek
Meksika, yılda 15 milyon insana gribe karşı bağışıklık kazandırıyor fakat bundan sonraki hedefi, yılda 45 milyon kişiyi gribe karşı korumak. Çin ise, yılda gripten 20 milyon kişiyi korumak için çalışırken, 1.2 milyarlık nüfusu nedeniyle ciddi potansiyele sahip görülüyor. Wayne Pisano, ABD’de ise, nüfusun üçte birinin her yıl sezonsal gribe karşı bağışıklık kazandırıldığını kaydetti. Aşı satışları, ilaç sektöründe parlak bir noktada. Diğer reçeteli ürünlere göre satışları hızla artıyor.
Sağlık sistem için kárlı
Hükümetler ve diğer ilaç alıcıları genellikle aşıları, yaklaşık bir şırınga başına 10-80 dolar arasındaki fiyatlarıyla verilen para karşılığında iyi bir değer olarak görüyorlar. Çünkü hastalıklardan korunulmaması, sağlık sistemi ve sigortalara daha fazla maliyetin çıkmasına neden oluyor. Satıcılar, diğer ilaçlar üzerindeki harcamalarını kesseler de aşıdaki fiyat artışlarını kabul etmede istekliler.
İlaç üreticileri aşı fabrikası kuruyor
FRANSIZ ilaç üreticisi Sanofi’nin son yıldaki 28 milyar Euro’luk satışının yüzde 10’unu aşılar oluşturuyor. Şirket, bunun 2016 yılında yüzde 15 artmasını bekliyor. Aralarında GlaxoSmithKline, Novartis’in de bulunduğu diğer ilaç şirketleri de aşı satışlarını patlatmayı umuyor. Firmaların reçeteli ilaç satışları ise azalıyor. Pisano, Sanofi’nin üretim kapasitesini artırarak, dünyada 15 yeni merkezde üretime geçeceklerini kaydetti. Şirket, yakın zamanda Çin’de yeni bir grip aşısı fabrikasının yapımını bitirdi ve Penisilvanya’da ise, yeni bir menenjit aşısı fabrikası kuruyor.
Menenjit aşısında talep artışı
SANOFI, aşının dozunu 82 dolar olarak ücretlendiriyor. Menenjit aşısı için talep çok arttı. Sanofi, yeni fabrikasıyla bu aşının üretimini yıllık 40 milyon doza çıkartmayı hedefliyor. Glaxo ve Novartis’in de kısa süre içinde menenjit aşısının üretimini başlatması bekleniyor. Sanofi aynı zamanda, aşı için araştırma ve geliştirme harcamalarını artırırken, odağını gelişmekte olan ülkelerdeki hastalıklara çeviriyor. Firma, Dang hastalığı için test aşı çalışmalarını da devam ettiriyor.
SGK’yla eczacılar ilaç pazarlığına yeniden oturacak
ECZACILAR ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında başgösteren "ilaç protokolü" krizinin çözümü için yarın taraflar biraraya gelecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ilaç alım protokolü ile ilgili yapılacak teknik çalışmanın ardından yarın Türk Eczacıları Birliği yetkilileriyle bir araya geleceklerini bildirdi. Çelik, konuyla ilgili olarak oluşturulacak heyetin bugün teknik bir çalışma yapacağını söyledi. Türk Eczacıları Birliği’nin iki konuda talepleri bulunduğunu anlatan Çelik, şöyle konuştu: "Birisiyle ilgili haklılıkları var. Firmalarla ilgili yapılan iskontolar var, bir de eczacıların yapmış oldukları iskontolar var. İki konuyla ilgili maliyet ve kar marjlarının düştüğünden şikáyet ediyorlar. Teknik heyet çalışacak. Sonra bir çözüm imkanı varsa bulacağız. Sağlık Bakanlığından da ilgili birimdeki arkadaşlar geliyorlar. Hep birlikte bir çalışma yapacağız. Pazartesi günü Türk Eczacıları Birliği başkan ve heyetiyle görüşeceğiz."
TEB: Deprem yaşıyoruz ilaç vermeyiz
TÜRK Eczacıları Birliği (TEB) 2008 Yılı İlaç Alım Protokolü görüşmeleri ile ilgili olarak, "uzlaşılmazsa 24 bin eczane süreli olarak kapatılır" uyarısında bulundu. TEB’e bağlı bulunan 51 eczacı odası başkanı olağanüstü toplanırken, Başkanlar Kurulu bazı kararlar aldı. TEB Başkanı Erdoğan Çolak, 2007 yılı protokolü süresinin 1 Temmuz itibariyle dolacağını, protokolün imzalanmaması halinde eczanelerden soysal güvence ile ilaç alınamayacağını kaydetti. 2005 yılından itibaren eczanelerde ’deprem’ yaşandığını ve yeni dayatmaların söz konusu olduğunu savunan Çolak, protokolün imzalanmasında eczaneleri kapanma noktasına getirecek ve hastaların ilaç erişimine engel olacak uygulamaları asla kabul etmeyeceklerini söyledi. Çolak, yarınki görüşmelerde de anlaşmaya varılamaması halinde eczanelerin süreli olarak kepenk kapatmasıyla ilgili çerçevenin tam anlamıyla belirleneceğini kaydetti.