Asgari ücrette korkunç senaryo

Güncelleme Tarihi:

Asgari ücrette korkunç senaryo
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2014 11:35

Almanya'nın planladığı asgari ücret uygulaması beklentilerin aksine iş piyasasını zarara uğratacak.

Haberin Devamı

Almanya'da, 1 Ocak 2015'te uygulamaya konması beklenen saat başına 8,5 Euro'luk asgari ücret uygulaması çok tartışılıyor.
Lüksemburg'un ünlü araştırma merkezi CEPS'in baş ekonomisti Hilmar Schneider, bu uygulamanın beklentilerin aksine, iş piyasasını ve fakirlik ile mücadeleyi zarara uğratacağının kanısında.
Welt gazetesiyle yaptığı röportajda Avrupa'dan örnek veren Schneider, asgari ücret uygulayan Fransa, Belçika ve İspanya gibi ülkelerde işsizlik oranının arttığını ifade etti.

FECİ SONUÇLAR DOĞABİLİR
28 AB üyesinden 21'inde asgari ücret uygulanırken, diğer AB üyeleri Almanya, İtalya, İsveç, Danimarka, Finlandiya, Avusturya ve Kıbrıs Rum kesiminde ücretlere herhangi bir alt sınır getirilmiyor.
AB istatistik kurumu Eurostat'ın verilerine göre, Avusturya ve Almanya'da işsizlik oranları diğer ülkeler ile kıyaslandığında daha düşük. Ancak üçüncü sırada yer alan Lüxemburg, en yüksek asgari ücreti olan ülke.
Schneider, durumu şöyle açıkladı: Asgari ücretin miktarından çok, kaç kişinin etkilendiği önemlidir. Yüksek gelir ödeyen ülkelerin asgari ücreti de yüksek olsa da, ülke pek etkilenmeyecektir. Ancak Almanya'da öngörülen 8.50 Euro feci sonuçlar doğurabilir. Bunun nedeni, Almanya'da marjinal istihdam çalışanların 8.50 Euro'dan da az kazanmalarıdır.

Haberin Devamı

FAKİRLİK ARTACAK
Schneider, 8.50 Euro'dan az alan çalışanların asgari ücret uygulamasından faydalanacağını düşünen insanları saf olarak nitelendirdi ve toplumun sadece bir kısmının bu uygulamadan faydalanacağını vurguladı. Hatta birçok insanın bu sayede işsiz kalacağını bile öngördü. Böylece hükümet işsizlik ile verdiği mücadeleyi kaybecek. Fakirlik artacak.
Ayrıca yasal yollardan kaçınarak çalışacak insan sayısının da artacağını ifade eden Schneider, bundan özellikle lokanta ve taksicilik gibi sektörlerin etkileneceğini öne sürdü. Schneider, Belçika'nın bu soruna sık yapılan kontroller ve yoğun bürokrasi ile cevap verdiğini, ancak mücadelede zorlandığını belirtti.

ASGARİ ÜCRETTE YAŞ SINIRI
Çözüm olarak Almanya Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Andrea Nahles asgari ücrette yaş sınırıyla ilgili bir taslak sundu. Bazı kesimlerce ayrımcılık olarak eleştirilen bu sınırlandırmada reşit olmayanların asgari ücretten muaf tutulması gündemde. Ancak yaş sınırının 25'e yükseltilmesini gerekli bulan Schneider'a göre böylece genç nüfus, daha erken yaşta para kazanmaya başlamak yerine okula devam edecek ve asgari ücret uygulaması daha etkili olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!