Güncelleme Tarihi:
Yargıtay'ın bu çok önemli kararı yeni bir içtihat niteliği taşıyor. Yargıtay'ın daha önce, "asgari ücretle" çalışan kadına nafaka ödenmemesi yolunda verdiği kararları vardı.
DİRENMEYE BOZMA
Kurul, Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin, "Asgari ücret kişiyi yoksulluktan kurtaracak düzeyde değildir, asgari ücretli kadına nafaka ödenmeli" kararını yerinde buldu. "Asgari ücret alan kişi yoksul sayılmaz" görüşüyle asgari ücretle işe giren kadına nafakayı kesen mahkemenin direnme kararını ise bozdu. Kararla, "Asgari ücretilinin" "yoksulluğu" tescil edilmiş oldu. Karar, bu konudaki tartışmayı da noktaladı.
KOCA NAFAKAYA DAVA AÇTI
Ankara'da boşandığı eşinden aylık 100 YTL yoksulluk nafakası alan G.Ö.Ç. adlı kadın, bu parayla geçinemedi ve 2005'te özel bir şirkette asgari ücretle işe girdi. Eski karısının işe başladığını öğrenen E.Ç. adlı adam mahkemeye başvurarak, karısına ödediği nafakanın kesilmesini istedi. Kadın, geçinemediği için işe girdiğini ve aylık 350 YTL asgari ücret aldığını belirterek yoksulluk nafakasının devamını talep etti.
MAHKEME REDDETTİ
Ankara 10. Aile Mahkemesi, asgari ücretin tesbitinde, "Beslenme, giyim, barınma, sağlık, ulaşım, kültür harcamalarının gözönüne alındığını, bu nedenle asgari ücret alan kişilerin yoksul sayılamayacağını" savundu ve nafakanın kaldırılmasına hükmetti.
YARGITAY BOZDU
Aylık 100 YTL yoksulluk nafakası kesilen G.Ö.Ç. ise Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nde temyize gitti. Daire, asgari ücret miktarının kişiyi yoksulluktan kurtaracak düzeyde olmadığını vurgulayarak, mahkemenin kararını bozdu. Kararda, "Aylık 100 YTL yoksulluk nafakası dışında geliri olmayan boşanmış bir kadının, günümüz ekonomik koşullarında geçinmesi mümkün değildir. Bu durumda işi girip çalışması zorunluluk arzetmektedir. Aldığı asgari ücret miktarı ile nafaka miktarının toplamı ise, onu yoksulluktan kurtaracak düzeyde değildir" denildi.
MAHKEME DİRENDİ
Ankara 10. Aile Mahkemesi, 3. Hukuk Dairesi'nin bozma kararına uymadı ve "Asgari ücret alan bir kişinin yoksul kabul edilemez" görüşünü tekrarladı ve ilk kararında direndi.
DİRENME KARARINA BOZMA
Bunun üzerine dosya, davada son sözü söyleyecek olan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na geldi. Kurul mahkemenin direnme kararını bozdu ve asgari ücret alan bir kişinin, yoksul kabul edilip, asgari ücretle çalışan kadına yoksulluk nafakası ödenmeye devam edilmesi gerektiğine karar verdi.