Aşermenin faydası var

Güncelleme Tarihi:

Aşermenin faydası var
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2002 14:04

Doktorlar, hamilelikte vücudun verdiği sinyallerin bazı besinlere karşı aşermeye neden olduğunu, bunun da anne ve bebek için gerekli gıdaların alınmasını sağladığını belirtiyor. Uzun süredir kabul gören kurama göre, aşermeye vücuttan gelen duyarlı birtakım sinyaller neden oluyor.

İnternette “www.bebekgeliyor.com” adresinde yer alan bilgiye göre, hamilelikte sıkça görülen yemeklerden iğrenme ya da aşerme durumu sadece hormonlarla açıklanamıyor. Hamileler bir yiyecekten hoşlanmadıklarını hissettikleri zaman bu yiyecek, genelde vücut için kötü özellik taşırken, aşırı istek duydukları besinler de yine genelde o an bebek ve anne için ihtiyaç duyulan maddeleri içeren gıdalar oluyor.

Yemeklere karşı iğrenme ya da aşermenin bir gerçek olduğunun kabul edilerek, bu durumun en doğru şekilde değerlendirilmesi gerektiği ifade edilen sitede, şu görüşlere yer veriliyor:

“Eğer, dondurma aşeriyorsanız gereksinim duyulan şey karbonhidrat ve kalsiyumdur. O zaman dondurma yerine meyve, süt ya da peynir yiyebilirsiniz. Önünüzde birçok baştan çıkarıcı, ama besleyici olmayan yiyecek vardır. Bu nedenle bedeninizin yaşayacağı karışıklığın merak edilecek bir yanı yoktur. Eğer bir şeylere aşeriyorsanız ve bu bebeğiniz ve sizin için iyiyse ne olursa olsun yiyin. Şekerli gıdalar ya da tatlı aşeriyorsanız bunun yerine, çikolata, kuru kayısı, meyve sularıyla tatlandırılmış çörekler veya çok tuzlu çörekler yerine az tuzlu olanları tercih edebilirsiniz.”


Buna göre, hamile kadınların aşerdikleri kahve, alkol, dondurma,iğrendikleri ise C vitaminli meyveler ya da sebzelerse bu duruma aldırmamak gerekiyor. 


UZUN SÜREN AŞERME İLGİ İHTİYACINDAN
Gebelik döneminde çoğunlukla damak zevkinin değiştiğine işaret edilen sitede, yapılan araştırmaların anne adaylarının en az yüzde 66’sı, en fazla da yüzde 90’ının en azından bir besine aşerdiğini, en az yüzde 50’si, en fazla da yüzde 85’inin en az bir besinden iğrendiğini ortaya çıkardığı belirtiliyor. 

Gebelikte aşermenin ilk üç ayda yoğun olması ise hormonal değişikliklerin en fazla ilk üç ayda yaşanmasıyla açıklanıyor ve 4. aydan itibaren iğrenme ve aşermelerin çoğunun kaybolduğu dile getiriliyor.


Uzun süren aşermelerin temelinde genellikle hamile kadınların biraz daha fazla ilgi ve duygusal destek görme arzusunun yattığı da vurgulanarak, bazı kadınların kil, toprak ya da çamura aşermelerinin çoğunlukla demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan durumlar olduğu ve böyle bir olay karşısında mutlaka doktora başvurmak gerektiği belirtiliyor.
Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!