Güncelleme Tarihi:
CHP'nin verdiği Meclis Araştırması önergesinde, Askeri Elektronik Sanayi (ASELSAN) Türk Silahlı Kuvvetlerine askeri haberleşme ve elektronik ekipmanın sağlanması amacıyla 1975 yılında kurulduğu, yerli savunma sanayinin en önemli kuruluşlarından biri olduğu vurgulandı. Savunma sanayinde dışa bağımlılığı azaltan, önemli ekipmanları yurt içi üretimi ile Türk Silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere emniyet güçlerine sağlayan ASELSAN'ın, son yıllardaki çalışmaları ile Türk savunma sanayinin dünyanın çeşitli ülkelerine ihracat yapan değerli bir kuruluşu olduğu belirtildi. Ülke savunmasında kullanılan ve kullanılması planlanan birçok özgün projeyi hayata geçiren ASELSAN'ın, Türkiye için stratejik bir sanayi tesisi olduğu; üretim ve Ar-Ge faaliyetleri ile bünyesinde çok sayıda çalışanı barındırdığı ifade edildi.
Ancak ASELSAN'ın ülke gündemine şüpheli ölümler ile de geldiği belirtilerek, Meclis araştırmasına gerekçe olarak şu bilgiler verildi:
"7 Ağustos 2006 tarihinde ASELSAN mühendislerinden Hüseyin BAŞBİLEN, 17 Ocak 2007'de Halim ÜNAL, 26 Ocak 2007'de Evrim YANÇEKEN, 5 Mayıs 2008’de zorunlu askerlik hizmetlerini yerine getiren ASELSAN bağlantılı mühendislerden Zafer OLUK ile 9 Ekim 2007'de Burhaneddin VOLKAN hayatlarını kaybetmişlerdir. 2006-2008 yılları arasındaki mühendislerimizin şüpheli ölümleri kamuoyunun hafızasından silinmemişken, 25 Ocak 2013 tarihinde bir başka ASELSAN mühendisi Hakan ÖKSÜZ trafik kazasında hayatını kaybetmiştir. Son olarak da şüpheli bir ölüm Çankaya Cebeci Mahallesi’nde meydana gelmiştir. ASELSAN mühendisi Erdem UĞUR (28) üzerinde battaniye örtülü halde, ağzına dayanmış büyük tüp hortumuyla yatağında bulunmuştur. Ülkenin stratejik bir sanayi kuruluşunda çalışan mühendislerin şüphe uyandıran ölümleri akıllara birçok soruyu getirmektedir. Mesleki yeterlilikleri açısından yurt dışındaki meslektaşları ile yarışabilecek kadar donanımlı mühendislerimizin ölümleri intihar ve kaza ile açıklanması olayın ayrıntılı araştırmasının yapılmaması ihmalkârlıktır. Her biri Milli Askeri Projelerde görev alan mühendislerimizin ölümleri kamuoyunda derin şüphelere yol açmaktadır.
Kamuoyunun ve öncelikle hayatını kaybeden mühendislerimizin ailelerinin şüphelerinin giderilmesi için, olayların Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından incelenmesi ve açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. Çünkü olaylar intihar ve kaza ihtimalleri ile basite indirgendiği takdirde, ülke savunmasını ilgilendiren birçok konunun da üstü kapatılacaktır."
BİR DE SORU ÖNERGESİ VERDİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu Başbakan Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle de verdiği yazılı soru önergesinde şu soruları yöneltti:
1-Mühendis Erdem Uğur ASELSAN’da hangi projelerde görev almıştır?
2-ASELSAN mühendisi Erdem Uğur’un ölümü şüpheli midir?
3-ASELSAN’ın dört mühendisi Hüseyin Başbilen, Halim Ünsem Ünal, Evrim Yançeken ve
Burhaneddin Volkan’ın ölümleri ile ilgili soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa soruşturmanın akıbeti nedir?
4-ASELSAN’ın dört mühendisi Hüseyin Başbilen, Halim Ünsem Ünal, Evrim Yançeken ve Burhaneddin Volkan’ın ölüm sebepleri nelerdir?
5-ASELSAN mühendislerine psikolojik destek verilmekte midir?
6-ASELSAN mühendislerine koruma verilmekte midir?
7-ASELSAN mühendislerinin güvenliği, psikolojisi neden korunamamıştır?
8-ASELSAN mühendislerine uluslarası standartlarda güvenlik ve psikolojik destek sağlanmakta mıdır?
9-2006 yılından günümüze ASELSAN mühendislerinin ölümleri yeterince soruşturulmuş mudur? Alınan tedbirler nelerdir?