Güncelleme Tarihi:
Ali Sami Yen Stadı’nın yerine Torunlar İnşaat’ın yaptırdığı rezidans inşaatında asansör düşmüş ve 10 işçi hayatını kaybetmişti. Kazanın ardından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde asansör firması ve inşaat firması yetkilileri hakkında açılan davanın görülmesine devam edildi.
'ÖNLENEBİLİR NİTELİKTE KAZA'
Davanın bugünkü duruşmasında mahkemenin önceki celselerde istediği bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı. 103 sayfalık bilirkişi raporunun sonuç kısmında, yaşanan olayın, “Önlenebilir bir kaza niteliğinde” olduğu belirtildi. Raporda, asansörlerin her katında bulunması gereken ve herhangi bir tehlike anında kabinin en alt ve en üst noktalarda durmasını sağlayan swichlerin düşen asansörde olmamasına dikkat çekilen raporda, “Swichlerin görev yapmasını engellemek amacıyla sisteme müdahale eden kişi veya kişilerin elim kazanın meydana gelmesinde birinci dereceden asli kusurludur” denildi.
ASLİ KUSURLU KİŞİ TESPİT EDİLEMEDİ
Yetkisiz personeli asansör kullanımında görevlendiren kişinin ve bu personelin uygunsuzluğunu belirtmeyen iş güvenliği uzmanının tali kusurlu olduğu belirtilen raporda, kazanın meydana gelmesinde sebep olan kişi ya da kişilerin belirlenememesinden dolayı asli kusurlu kişilerin tespitinin yapılamadığına dikkat çekildi. Asansörün teknik ve iş güvenliği açısından da değerlendirildiği raporda, “Asansörün sözleşme şartlarının takibinden, bakımından, uygunluğunun değerlendirilmesinde, ispata ilişkin kayıtların dosya içerisinde olmamasından dolayı sanıklar Önder Türksoy, Ümit Savul, Turgay Dalkıç ve Adem Akyıldız’ın tali kusurlu oldukları.” denildi.
16 SANIĞIN KUSURU BULUNAMADI
İşin sağlıklı olarak yürütülmesi konusunda ise raporda sanıklar Murat Aytimur, Bünyamin Keskin, Emre Öz, Ahmet Said Demir ve Mert Çanakçı’nın da tali kusurlu olduğu belirtildi. Dava dosyalarındaki bilgi ve belgelere göre ise 16 sanığın kusuru olmadığı da raporda anlatıldı.
DURUŞMADA GERGİNLİK
Duruşmada avukatlar bilirkişi raporunu incelemek için süre istedi. İşçi ailelerin avukatları konuştuğu sırada kazada hayatını kaybeden işçi İsmail Sarıtaş’ın kardeşi Ferit Sarıtaş sanık avukatının dalga geçerek kendisine laf attığını söyleyerek, “Ne diyorsun sen” diyerek bağırdı. Sarıtaş’ın bağırmasına sinirlenen Mahkeme Başkanı Bülent Dalkıran, Sarıtaş’ın mahkeme salonundan dışarı çıkarttı.
Sarıtaş’ın salondan çıkarılmasına tepki gösteren işçi ailelerinin avukatları ise, “Ailesini kaybetmiş, usul hakkında da bilgisi olmayan birinin uyarılmadan, oldu bittiye getirerek duruşmadan çıkarılması kabul edilemez. Laf atan sanık avukatını uyarmadan böyle bir şey yapmanız tarafsızlığınızı zedeler” dedi.Mahkeme rapora ilişkin diyeceklerini hazırlamaları için avukatlara süre vererek duruşmayı erteledi.