Güncelleme Tarihi:
Dışişleri Bakanlığı'nda görev yaparken şehit edilen 34 kişinin yakınlarına Devlet Övünç Madalyası verildi. Acı anıların tazelendiği törende, hüzün ve gözyaşı vardı. Törende 1982’de şehit edilen Orhan Gündüz’ün eşine şehit maaşı bağlanmadığı da ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Sezer, olayı öğrenince ‘bu işe bakacağım’ dedi.
Devlet Konukevi'ndeDışişleri şehitleri için madalya töreni düzenlendi. Törende, Dışişleri’nin 34 şehidinin aileleri ile 3 malül diplomata övünç madalyası verilirken, terör olaylarında yaralanan 16 Dışişleri mensubuna da Dışişleri Üstün Hizmet Plaketi verildi. 1982’de şehit edilen Fahri Başkonsolos Orhan Gündüz’ün ailesi adına madalyayı alan emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ’ın bir ricası ise yürekleri bir kez daha burktu. Gündüz’ün eşi Meral Gündüz’e şehit maaşı bağlanmamıştı. Cumhurbaşkanı Sezer, kendisinden bu konuda yardım isteyen Elekdağ’a ‘ilgileneceğim’ sözü verdi.
MAAŞ BAĞLAMADILAR
Gündüz'ün Devlet Övünç Madalyası'nı dün ailesi adına Cumhurbaşkanı'nın elinden alan emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ, Hürriyet'e, ‘‘Ben Washington'da büyükelçi iken, merhum Gündüz, Boston'da fahri başkonsolosumuzdu. Çok fedakar, çok sevilen bir insandı. 1982 Mayıs'ında Ermeniler tarafından öldürüldü. Ancak, bugüne kadarki bütün gayretlerime karşılık eşine bugüne kadar şehit maaşı bağlatamadım’’ dedi.
EŞİ, ABD’DE YAŞIYOR
Gündüz'ün eşinin Amerika'da bulunduğunu belirterek, ‘‘Ancak, düşünüyorum da, devlet olarak 2 bin dolar ödeyip, kendisini bu törene getiremez miydik?’’ diyen Elekdağ, Gündüz'ün eşinin şehit maaşı sorununu Cumhurbaşkanı'na da aktardığını söyledi. Elekdağ, Sezer'in de ‘‘bu işe bakacağım’’ diyerek konuyla ilgilendiğini bildirdi.
Elekdağ, ‘‘Ailesine neden şehit maaşı bağlanmadı? Fahri başkonsolos olmasından ötürü mü?’’ sorusu üzerine de, ‘‘Fahri başkonsolos olmasından ötürü olabilir. Ama kendisi 18 yıl bu görevi yaptı. Ailesine şehit maaşı bağlanmaması korkunç bir şey. Çok üzüntü verici bir olay. Fahri boşkonsolos olmasının buna bir mani teşkil etmemesi gerekir’’ dedi.
Hüzün madalyaları
Suna Görgü, on yıl önce Atina'da şehit edilen basın ataşe yardımcısı oğlu Çetin Görgü'nün madalyasını alırken gözyaşlarını tutamadı. Anne Görgü on yıl sonra da olsa şehit edilen oğlunun hatırlanarak madalya verilmesine çok duygulandı ve Sezer'in elinden madalyayı ağlayarak aldı (üstte). Malül diplomatlar Selçuk Bakkalbaşı, İsmail Pamukçu (solda) ve Kani Güngör'e de övünç madalyası verildi.
‘Kol arkadaşı’nın madalyasını Asparuk Paşa aldı
MGK Genel Sekreteri Orgeneral Cumhur Asparuk, ‘kol arkadaşı’ şehit askeri ataşe Atilla Altıkat'ın ‘‘Devlet Övünç Madalyası’’nı, Cumhurbaşkanı Sezer'in elinden aldı. Asparuk, 1982 yılında Kanada'nın Başkent'i Ottowa'da Ermeni teröristlerce şehit edilen Kurmay Albay Altıkat ile Harpokulu'nda birlikte okuduklarını, Akademi'ye birlikte gittiklerini ve aynı filolarda görev alıp aynı ‘‘kol’’da uçtuklarını söyledi.
Madalya ve plaket alanlar
Devlet Övünç Madalyası verilen şehitlerimiz şunlar:
Bahadır Demir, Daniş Tunalıgil, İsmail Erez, Talip Yener, Beşir Balcıoğlu, Ahmet Benler, Yılmaz Çolpan, Galip Özmen ve Neslihan Özmen, Şarık Arıyak, Engin Sever, Tecelli Arı, Savaş Yerguz, Cemal Özen, Kemal Arıkan, Orhan Gündüz, Erkut Akbay ve Nadide Akbay, Atilla Altıkat, Bora Süelkan, Dursun Aksoy, Cahide Mıhçıoğlu, Işık Yönder, Erdoğan Özen, Enver Ergun, Çetin Görgü, Çağlar Yücel, Haluk Sipahioğlu.
Malül diplomatlar Selçuk Bakkalbaşı, İsmail Pamukçu ve Kani Güngör'e de övünç madalyası verildi. Dışişleri Üstün Hizmet Plaketi verilen diplomatlarımız da şunlar:
Vecdi Türel, Tahsin Güvenç, Kaan Özmen, Kaya İnal, Gökberk Ergenekon, Necati Kaya, Yurtsev Mıhçıoğlu ve Atasay Mıhçıoğlu, Hasan Servet Öktem, Coşkun Kırca, Deniz Bölükbaşı, Nilgün Keçeci ve Hüseyin Kerimoğlu.