Artvin'de 150 atmaca doğa ile buluştu

Güncelleme Tarihi:

Artvinde 150 atmaca doğa ile buluştu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2014 17:06

Artvin’in Arhavi ilçesinde yaklaşık 150 atmaca düzenlenen törenle doğaya salındı.

Haberin Devamı

İlçeye bağlı Güngören köyünde düzenlenen atmaca salımı törenine, Artvin Valisi Kemal Cirit, Rize Valisi Ersin Yazıcı, AK Parti Rize Milletvekili Nusret Bayraktar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yönetim Hizmetleri Daire Başkanı Cihangir Altun, Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize Bölge Müdürlüğü Mustafa Bulut, Arhavi Kaymakamı Muhammet Önder, Hopa Kaymakamı Mehmet Ali Özkan, Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, Arhavi Avcılar ve Atmacacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Refik Lakerta ile çok sayıda atmacacı ile vatandaşlar katıldı.

Törende konuşma yapan Arhavi Avcılar ve Atmacacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Refik Lakerta atmacaların ilk defa ilk kez bu kadar ilgi ve sevgi ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Lakerta, "Bugün atmacalarımız için de çok güzel bir gün. Biz de hayvanseverler, doğaseverler ve atmacacılık kültürünü sevenler olarak son derece mutluyuz. Sayın Valimizin ve daire başkanlarımızın ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün bizlere gösterdiği ilgiden oldukça memnunuz. Atmaca ve atmacacılık geleneksel bir kültür ve uzun yıllar devam edecek. Yaklaşık 2 bin 700 yıldan beri bu bölgede yaşayan insanların sürdürdükleri bir gelenektir. Atmacacılık kültürünü dedelerimizden devraldık. Usta çırak ilişkisiyle atmacacı yetişiyor ve yıllardır böyle yapılıyor. Biz dedelerimizden aldığımız bu geleneği aynı şekilde ama doğayı biraz daha koruyarak sürdürülebilir tabiatın içerisinde atmacacılık kültürünü gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Bu arada atmacaların da korunması ve onların da tabiat içerisindeki özgürlüklerine de saygı göstererek bu kültürümüzü sürdürmek istiyoruz. Bugün burada yaptığımız törenle atmacaların göç yollarına devam edebilmeleri için toplanmış bulunmaktayız. Yaklaşık 150 atmacaya halka takarak doğa salacağız." dedi.

Artvin Valisi Kemal Cirit ise Avrupa’da yaşayan kuş türlerinin yüzde 70’inin Türkiye’de yaşadığını söyledi. Bu kuş türlerinin sadece 250’e yakınının Artvin’de yaşadığını belirten Vali Cirit, şöyle devam etti: "Bazı kuş türlerimiz gerçekten tehdit altında ve biz bu tehdit altında olan kuşlarımıza da koruma önlemini bir şekilde kamu olarak, yerelde de özellikle avcılar derneklerine çok büyük işler düşüyor. Artvin özelinde şunu söyleyebilirim; yaklaşık 90 tane kuş türü ilimizde ikamet ediyor ve bunlar yerel kuşlar, bir yere gitmiyorlar yazın da kışın da bizimle birlikteler. İşte atmaca tarzı göç yolu olarak buraları kullanan ve buralarda kısa bir mola veren bazı kuş türlerimiz var. Rize ile Artvin bunu birlikte değerlendiriyor, birlikte ev sahipliği yapıyor, bu kuş türlerine ve bizim Artvinimizde sertifikalı 600 tane atmacacımız var. Yeni kurslar düzenleyerek önümüzdeki döneme artırmayı arzu ediyoruz. Bu bir kültür, bu kültürün de en güzel şekilde yaşatılması gerekiyor. Gelecek yıl daha farklı bir yöntemle doğaya salımını birlikte gerçekleştiririz ve bu ülkenin özellikle de av turizminde de var olduğunu bütün Karadeniz bandının av turizminde var olduğunu bütün Türkiye’ye ve dünyaya buradan ilan etmek istiyoruz. Bu gün burada Artvin ve Rizeliler var ama gelecek yıl umuyorum ki birçok ilden dışarıdan konuklarımız olur, gerekirse özel olarak bizler davet edelim bizler karşılayalım ki buradaki bir kültürü dünya tanısın ve ben gelen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum."

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yönetim Hizmetleri Daire Başkanı Cihangir Altun, 2002 yılında çıkardıkları kanun ile geleneksel olarak devam eden atmacacılığı kayıt altına alıp derneklerle birlikte götürmenin çarelerini aradıklarını hatırlatarak, "O günden beri de çalışmalarımız sürdürüyorduk. Nihayet bu çalışmalar neticesinde bugün 150 atmacaya halka taktık. 1 adet atmacaya CPARES takarak doğaya salıcağız." diye konuştu.

Artvin’in Türkiye’deki üç önemli göç noktasından birisi üzerinde bulunduğunu belirten Altun, "Artvin özellikle yaban hayatı açısından bakanlığımızın en önemli illerinin başında geliyor. Bakanlık olarak gerek atmacacık gerekse diğer türlerle ilgili olarak elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz. Türkiye’de yaklaşık 10 ile 15 bin arasında kuş halkalanmaktadır. Bu bölgede yasal olarak bin 110 civarında kayıtlı atmacacı var. Kayır dışı olanları da hesaba kattığımız zaman bu bölgede yaklaşık 4 bin atmacayı halkalamamız işten bile değil. Bu işlem tabiatın bilinmesi ve çözülmesi açısından son derece önemlidir. İnsanoğlu tabiattaki canlıları henüz isimlendirmekten aciz. Bu projenin bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Bundan sonrada bu kültürün yaşatılması hem de doğanın tahrip edilmemesi adına işbirliği yaparak güzel işler yapacağımızı düşünüyorum." dedi.

Konuşmaların ardından yaklaşık 150 atmaca ile Arhavili atmacacı Muammer Alın’ın 'Kara' isimli atmacasına Kuzey Doğa Bilim Koordinatörlüğünce uydu vericisi çip takılarak Vali Cirit tarafından doğaya salındı. Törenin sonunda katılıcılar tulum eşliğinde horon tepti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!