Artık kırmızı bültenle aranıyor

Güncelleme Tarihi:

Artık kırmızı bültenle aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2011 13:44

Interpol, Libya’nın eski lideri Muammer Kaddafi ile oğlu Seyfülislam ve Libya’nın eski askeri istihbarat şefi Abdullah el Sennusi hakkında kırmızı bülten çıkardı.

Haberin Devamı

 

Yapılan açıklamada kırmızı bültenin Interpol’e üye 188 ülkeye gönderildiği bildirildi. Fransa’nın Lyon şehrinde bulunan kurumun Genel Sekreteri Ronald Noble, bültenin Kaddafi ve el Sennusi’nin tutuklanması için “çok güçlü bir silah “olacağını belirtti.


Interpol’ün bu hamlesi Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Luis Moreno-Ocampo'nun, dün, insanlık suçu işledikleri iddiasıyla baba-oğul Kaddafiler ve el Sennusi hakkında kırmızı bülten çıkarılması talebinin ardından geldi.

 

Aylardır kamuoyu önüne çıkmayan Kaddafi rejim karşıtlarının Trablus şehrine girdiği 21 Ağustos tarihinden itibaren yeraltına indi. Kısa bir süre önce Kaddafi'nin Nijer'de bulunduğu iddia edildi. Daha sonra bu haberlerin doğru olmadığı bildirildi.

 

Haberin Devamı

Bununla birlikte Nijer'den bugün yapılan açıklamada Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne verdikleri taahhütlere saygı gösterileceği belirtildi.

Devlet Başkanı Mahamadou İssoufou'nun kabinesinden Massaoudou Hasoumi, Reuters'e yaptığı açıklamada, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Roma Tüzüğü'nde imzaları bulunduğunu hatırlatarak, Kaddafi ve oğullarının Nijer'e gelmesi durumunda ne olacağını bildiğini söyledi.


Hasoumi, Nijer'in bir hukuk ülkesi olduğunu ve uluslararası taahhütlerine saygı göstereceklerini ifade etti.


'TURUNCU'DAN 'KIRMIZI'YA DÖNDÜ
Interpol, geçtiğimiz Mart ayında Kaddafi ve ailesinin de aralarında bulunduğu 16 kişi hakkında "turuncu bülten" çıkarmıştı.


Libyalı muhaliflerin, Kaddafi'nin yerini belirleme çabaları sürerken, Tunus makamlarının, Kaddafi'ye yakın bir isim olan Libyalı General Huildi Hamidi'nin başkent Tunus'tan ayrılmasına engel olduğu bildirildi.


Tunus hükümet yetkilileri, Hamidi ve ailesinin dün öğleden sonra Tunus Kartaca Havaalanı'ndan ülkeden ayrılmak istediğini, ancak gümrük polisinin buna engel olduğunu belirtirken başka bilgi vermedi.

KIZIL VADİ MUAMMASI

Kaddafi yanlısı askerlerin ise Kızıl Vadi’yi yeniden ele geçirmek için bir karşı operasyon başlattığı bildirildi.

Haberin Devamı

 

AFP muhabiri, Kaddafi güçlerinin roket ve top atışlarıyla Sirte’nin 60 kilometre doğusundaki Kızıl Vadi üzerine bir operasyon başlattığını söyledi.

 

Ulusal Geçiş Konseyi’ne bağlı askerler, dün Kızıl Vadi’yi ele geçirdiklerini açıklamışlardı. Ancak bugün sabah saatlerinde çeşitli noktalarda çatışmaların sürdüğü ifade edildi.

 

Konsey askerleri dün yaptıkları açıklamada, Kızıl Vadi operasyonunun Kaddafi’nin memleketi Sirte dahil rejimin kalelerine yapılacak saldırıların hazırlık noktası olduğunu söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!