Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), karneleri “İlköğretim ve Ortaöğretim Öğrenci Karnesi” olmak üzere 2 çeşit olarak yeniden tasarladı. 2005 yılından bu yana merkezden basılarak gönderilen öğrenci karneleri ve başarı belgeleri, 2012-2013 eğitim öğretim yılından itibaren gönderilmeyecek.
İKİ FARKLI TASARIM
Karnelerin iç yüzeyinde ve öğrenci başarı belgelerinde ise herhangi bir değişiklik yapılmadı. e-Okul’da dönem yıl ve bilgileri yer alan karneleri okullar basarak öğrencilere dağıtacak. Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nce, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer imzasıyla yayımlanan karne genelgesine göre, okullar tarafından basılarak öğrencilere verilecek karnelerin ön kapağında okul isimleri ve diğer bilgiler için boşluk bırakıldı. İdareciler, bu boşluklara okul bilgilerini girecek. Karnenin iç yüzeyinde yer alan ve e-Okul tarafından otomatik olarak üretilen bilgilerde ise bir düzenleme yapılmayacak. Herhangi bir değişiklik yapılmayan öğrenci başarı belgeleri de okullarca bastırılacak veya kendi imkânlarıyla çoğaltacaklar. Masraflar, Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri hesabına gönderilecek. Okul yönetimleri, kesinlikle öğrencilerden veya ailelerinden karne parası talep edemeyecek.
TEPKİ: OKULLARIN KENDİ İMKÂNI NEDİR?
Bir okul müdürü ise şunları söyledi: “Eski uygulamada başarı belgeleri ve karneler öğrenci sayısına göre merkezden gönderiliyordu. Yeni uygulama bunu İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri’ne bırakıyor ve 2013 yılı için ödenek gönderileceği söyleniyor. Yerellerde bu karne ve belgelerin basımının yapılması hem maliyeti arttıracak, hem de bazı müdürlükler işi okullara, “kendiniz yapın” diye havale edecek. Okullar karnelerin iç yüzlerini bastırmakta dahi sorun yaşarken şimdi tamamının basılması nasıl mümkün olabilir? Bizim karneleri çoğaltmak için gerekli maddi imkânımız yok.”
Yeni karnelerde Atatürk “Gazi” değil “Başöğretmen”
MİLLİ Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), öğrenci karnelerinde yaptığı değişiklikle eski karnelerde “Gazi” ünvanı ile anılan Atatürk, artık “Başöğretmen” olarak karnelerde yer alacak. Daha önce karnelerde yer almayan İstiklal Marşı ve bayrak da ilk kez karnelere girdi. Eski karnelerde sadece Atatürk resmi ve gençliğe hitabe yer alıyordu. Yeni karnede Atatürk resminin altına fon olarak bayrak konuldu. Karnelerdeki mevzuat kısmı çıkarıldı. Yerine İstiklal Marşı konuldu. Türk Bayrağı ve karne arka kapağına konan İstiklal Marşı yeni bir tasarım oluşturuldu. Daha önce Atatürk “Gazi” ünvanı ile karnede yer alırken yeni karnede “başögretmen” sıfatı kondu. Atatürk’ün eğitimle ilgili olduğu için başöğretmen ünvanı öne çıkarıldı. Karneler daha yerel oldu. Önyüzünde okul isimlerinin yer alacağı bölüm ayrıldı. (Esra KAYA/ANKARA)
DİĞER EĞİTİM HABERLERİ
Araştırmacılara TÜBİTAK’tan ödül
2013 yılından itibaren başarılı proje yürütücüleri ve araştırmacılar 30 ile 100 bin TL arasında ödüllendirilecek. Proje yürütücüleri aylık 4 bin 500 TL ek gelir imkânı elde edecek. TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından başlatılan Proje Performans Ödülü (PPÖ) uygulaması 2013 yılından itibaren uygulanacak. Başarıyla sonuçlanan projelerin yürütücü ve araştırmacılarına para ödülü verilecek. Proje yürütücüleri, 1 Ocak 2013’den itibaren sonuçlanan çalışmaları için, proje bitiş tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde TÜBİTAK ARDEB’e başvurabilecek. Proje yürütücüsü sonuçlanan projesinin çıktılarını, ilan edilecek tarihlerde ilgili sisteme girerek başvuru yapacak. Projeler 9 ana ve 36 alt kriter göz önüne alınarak değerlendirilecek ve alacakları puana göre toplam 30 bin ile 100 bin TL arasında değişen miktarlarda ödüllendirilecek. Çıktıların (yayın, patent, kitap vb.) sayısı ve kalitesi proje puanının en önemli belirleyicisi olacak. Projelerin yürütücüleri aylık 4 bin 500 TL ek gelir imkânı elde edecek. Başarıyla yürütülen ve sonuçlandırılan proje sayısı ve alınan puana göre bu miktar değişebilecek.
ÇYDD’li öğrencilerin yeni yıl şenliği
ÇAĞDAŞ Yaşamı Destekleme Derneği Çocuk Kulubü’nün organize ettiği partiyle öğrenciler yeni yılı kutladı. ÇYDD Küçükçekmece Şubesi’nden Ayça Sucu ve Levend Kuşaksızoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen eğlencede çocuklar, pasta ve meyve suyu içip dernek üyelerinin yaptığı müzikle dans ettiler. Yeni yıl pastası kesen çocuklara çeşitli kurumların verdiği hediyeler dağıtıldı.
Boğaziçi’ne ‘Konfüçyüs’ ödülü
Boğaziçi Üniversitesi, Çince eğitimi veren ve kültürünü tanıtan dünya çapındaki 400 Konfüçyus Enstitüsü arasından “Yılın En İyi Konfüçyus Enstitüsü” ödülüne layık görüldü. 7’incisi düzenlenen “Konfüçyus Enstitüleri Kongresi” Pekin’de yapıldı. Konfüçyus Enstitüsü merkezi HANBAN tarafından verilen ödülü, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu teslim aldı.