Artık eskisi gibi değil, üniversite öğrencilerinin kitaba ulaşması kolay

Güncelleme Tarihi:

Artık eskisi gibi değil, üniversite öğrencilerinin kitaba ulaşması kolay
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2003 01:58

Onbinlerce üniversite öğrencisinin eğitim gördüğü Ankara, toplam 8 üniversite kütüphanesiyle öğrencilere bilgiye kolayca erişme olanağı sunuyor. Kütüphaneler, geniş okuma ve çalışma salonlarını, akşamları geç saatlere kadar, hafta sonları da dahil olmak üzere, bütün üniversite öğrencilerine açıyor.

Haberin Devamı

Ankara'da bulunan üniversitelerin (Atılım, Ankara, Bilkent, Başkent, Çankaya, Gazi, Hacettepe, ODTÜ) kullanım olanaklarını araştırdık.

ÜNİVERSİTELER ÖDÜNÇ KİTABI KENDİ ÖĞRENCİSİNE VERİYOR

Bütün üniversite kütüphaneleri, geniş arşivlerini her üniversiteliye açıyor. Üniversite kütüphane binası içinde isteyen herkes araştırma yapıp, okuma salonlarında çalışabiliyor. Ancak, üniversitelerin yalnızca kendi öğrencileri, kütüphaneye kaydını yaptırıp, belirli bir süre için dışarıya kitap çıkarabiliyorlar. Onun dışında, eğer ihtiyaç duyduğunuz kitap kendi üniversitenizin koleksiyonunda yoksa, kütüphanelerarası işbirliği çerçevesinde bir başka kütüphaneden temin edebiliyorsunuz.

Üniversiteler genelde kütüphanelerini tek bir merkezde topluyor. Ama bunun yanında dağınık yerleşkeye sahip üniversiteler birden fazla kütüphaneyle hizmet verebiliyorlar. Örneğin, fakülteleri çeşitli merkezlere dağılmış olan Ankara Üniversitesi'nde fen ile ilgili bir konuya Fen Fakültesi, eczacılıkla ilgili bir konuya Eczacılık Fakültesi kütüphanesinden ulaşılabiliyor. En geniş koleksiyona sahip üniversitelerden biri olan Bilkent Üniversitesi de Merkez Kampus ve Doğu Kampus olmak üzere iki koldan hizmet veriyor.

HACETTEPE'NİN İKİ TIP KÜTÜPHANESİ VAR

Hacettepe Üniversitesi'nin Tıp ve Beytepe Merkezi olmak üzere iki yerde kütüphanesi bulunuyor. Tıp merkezinde yaklaşık 40 bin, Beytepe merkezinde ise 80 bin civarında kitaba sahip kütüphane, elektronik ortamda tek bir merkezden hizmet veriyor. Kütüphanenin erişime açmış olduğu, elektronik veri tabanları, dergiler ve tam metinleri elektronik kaynaklardan 24 saat boyunca ulaşılabiliyor. Dışardan gelen kullanıcılar, IP kontrollü olarak elektronik bilgi kaynaklarına erişebiliyorlar.

MİLLİ KÜTÜPHANEDEN KİTAP İSTENEBİLİYOR

Ankaralı üniversite öğrencisinin yararlanabileceği, bir başka bilgi deposu da Milli Kütüphane. Yaklaşık 55 yıllık birikimiyle, geniş bir arşive sahip kütüphane, üniversite öğrencilerine de hizmet veriyor.

Kütüphaneler ve kurumlararası ödünç verme işlemleri dışında dışarı kitap çıkarılması yasak olan kütüphanenin, okuma salonları hafta içi 09.00-23.00, hafta sonu 09.30-21.00 arasında açık. Yararlanmak istenilen kitaplar hafta içi, 09.00-12.00 ve 13.30-16.30 saatleri arasında depodan istenebiliyor.

Hafta sonları ve akşamları çalışmak için, kitap istenirse, belirtilen saatler içinde kütüphaneden ya da www.mkutup.gov.tr adresinden form doldurulabiliyor. İnternet üzerinden kitap istemek için, öncelikle kitabın künye bilgilerine katalog taraması yoluyla ulaşılıp, bir önceki gün saat 15.00'e kadar kitap talebinde bulunuluyor. Milli Kütüphane Bahçelievler, Son Durak'ta.

TÜM TEZLER YÖK'TEKİ TEZ BANKASINDA

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Türkiye'deki üniversiteler ile eğitim hastanelerinde hazırlanmış olan yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlilik tezlerini bünyesinde topluyor. Oluşturduğu Tez Bankası'yla da üniversitelilerin yararlanmasını sağlıyor. Merkezde verilmekte olan tez tarama arşivinden, tez isteyerek inceleme yapılıp, fotokopi çektirilebiliyor.

Akademik veya kurum kimlikleriyle ‘‘Tez Tarama Birimi’’ne başvuran kullanıcılar gün içinde tez talebinde bulunabiliyorlar. (www.yok.gov.tr).

BAŞKENTTEKİ ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ

Atılım Üniversitesi Kütüphanesi:
www.atilim.edu.tr Kızılcaşar Köyü İncek Kampusu, Gölbaşı. 586 80 00.

n Ankara Üniversitesi Kütüphaneleri: www.ankara.edu.tr 212 56 56.

n Başkent Üniversitesi Kütüphanesi: www.baskent.edu.tr Bağlıca Kampusu Eskişehir Yolu 20. km. Etimesgut. 234 10 10.

n Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi: www.bilkent.edu.tr Bilkent Kampusu. 266 44 72-266 51 17.

n Çankaya Üniversitesi Kütüphanesi: www.cankaya.edu.tr Öğretmenler Cad. No. 14 Yüzüncüyıl Balgat. 284 45 00.

n Hacettepe Üniversitesi Kütüphanesi: www.hacettepe.edu.tr Tıp Merkezi Kütüphanesi Hacettepe. 305 10 61. Beytepe Merkez Kütüphanesi 297 65 85.

n ODTÜ Kütüphanesi: www.metu.edu.tr İnönü Bulvarı. 210 27 80.

n Gazi Üniversitesi Kütüphanesi: www.gazi.edu.tr Beşevler. 212 47 58.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!