Kamuran ZEREN/ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2002 02:07
Öğrenci Seçme Sınavı sil baştan yenileniyor. Sınavı kazanma barajı 105'ten 160'a çıkarılıyor. Adayların binde bir puan farkıyla üniversiteye girme şansını yitirme dönemi kapanıyor.
Her yıl 1.5 milyondan fazla gencin üniversiteli olabilmek için katıldığı üniversite sınavı uygulaması, 2003-ÖSS'den geçerli olmak üzere değişiyor. Hürriyet, ÖSYM Başkanı Dr. Fethi Toker’in bugün açıklayacağı reformu içeren ‘‘2003-ÖSS Kılavuzu’’na ulaştı.
Reforma göre, artık öğrencinin binde bir puan farkıyla üniversite şansını yitirme dönemi kapanıyor. Programlar arasındaki puan farkının açılmasını sağlayan reform, öğrencinin 0.15'lik puan farklı nedeniyle üst tercihi yerine alt tercihine yerleştirilmesini engelleyecek. Reform, 2003-ÖSS'den itibaren şu yeniliklerle uygulanacak:
ÖSS'de başarılı sayılma puan barajları değişti. 2003-ÖSS'yi kazanma ve iki yıllık ön lisans programlarını tercih edebilme barajı 105'ten 160'a çıkarıldı. Dört yıllık lisans programlarını tercih edebilme barajı da 120'den 185'e yükseltildi.
LİSENİN ÖNEMİ ARTTI Adayın, lise başarısının üniversiteye girişte etkili olmasını sağlayan, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'nın (AOBP), ÖSS- Yerleştirme puanına etkisi artırıldı. AOBP'nin, ÖSS-Yerleştirme puanı içindeki payı, alanında tercih yapanlar için yüzde 17'den yüzde 21'e çıkarıldı. Alanı dışında tercih yapanlara AOBP'nin halen yüzde 8'lik etkisi yüzde 9 olacak. Ek puanın yerleştirmede etkisi ise yüzde 6'dan yüzde 7'ye yükseltildi.
ÖSS puanlarına katılarak ÖSS-Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan AOBP'ye uygulanan katsayılar da değişti. Buna göre, aday kendi alanında yükseköğretim programını tercih ederse AOBP'si artık 0.5 yerine 0.8 ile çarpılacak. Alanı dışında tercihte bulunan adayın AOBP'sine uygulanan 0.2'lik katsayı da 0.3 olacak.
OKUL DEĞİŞTİRMEYE ENGEL Ortaöğretim başarı puanlarını yükseltmek için fen ve anadolu liselerinden diğer liselere geçen öğrencileri önlemek üzere uygulanan ‘okul değiştiren öğrencilere ait ortaöğretim başarı puanlarının iki yılının eski, son yılının yeni okuldaki notlardan hesaplanması’ kuralı işlememez hale geldiği saptamasıyla kaldırıldı. Buna göre, AOBP hesaplama yöntemi, her okulda diploma notu en yüksek öğrencinin Ortaöğretim Başarı Puanı'nın (OBP) 100, diploma notu en küçük olan öğrencinin 50 ve diğer öğrencilerin bu değerler arasında bir değere sahip olmasını sağlayacak biçimde değiştirildi.
Puanlamada yeni sistem
REFORMA göre, ÖSS puanlarının hesaplanmasında kullanılan standart puan ve katsayıların eski ve yeni hali şöyle:
SÖZEL PUAN
Eski: Sözel Standart Puanı x 1.8 + Sayısal Standart Puanı x 0.4
Yeni: Türkçe Standart Puanı x 1.1 + Sosyal Bilimler Standart Puanı x 0.7 + Matematik Standart Puanı x 0.3 + Fen Bilimleri Standart Puanı x 0.1
SAYISAL PUAN
Eski: Sözel Standart Puanı x 0.4 + Sayısal Standart Puanı x 1.8
Yeni: Türkçe Standart Puanı x 0.3 + Sosyal Bilimler Standart Puanı x 0.1 + Matematik Standart Puanı x 1.1 + Fen Bilimleri Standart Puanı x 0.7
EŞİT AĞIRLIKLI PUAN
Eski: Türkçeyi Kullanma Gücü Standart Puanı x 0.8 + Sosyal Bilimlerdeki Temel Kavram ve İlkelerle Düşünme Standart Puanı x 0.3 + Matematiksel İlişkilerden Yararlanma Gücü Standart Puanı x 0.8 + Fen Bilimlerindeki Temel Kavram ve İlkelerle Düşünme Standart Puanı x 0.3
Yeni: Türkçe Standart Puanı x 0.8 + Sosyal Bilimler Standart Puanı x 0.3 + Matematik Standart Puanı x 1 + Fen Bilimleri Standart Puanı x 0.1
YABANCI DİL PUANI
Eski: Sözel Standart Puanı x 0.4 + Dil Standart Puanı x 1.8
Yeni: Türkçe Standart Puanı x 0.8 + Yabancı Dil Standart Puanı x 1.4
ÖSYM numarası tarihe karışıyor
YENİ sistemde, 2003-ÖSS başvurularından başlamak üzere adaylara ÖSYM numarası verme uygulaması da tarihe karışacak. Başvurularda, ÖSYM numarası yerine adaylardan TC kimlik numaraları alınacak.
Uzman görüşü
Öğrenciler nefes alacak
ÖSS sisteminde yapılan değişikliği yorumlayan uzmanlar, ‘‘Gerçek reform. Çok iyi çalışılmış’’ değerlendirmesi yaptılar. Uzmanlar, ‘‘Öğrencilere nefes aldıracak’’ dedikleri yeni sistemin getirisini şöyle özetlediler:
‘‘Bu sistemde, puanlar arasındaki aralık açılacak. Örneğin, 0.15, yani binde 15'lik bir puan farkıyla ODTÜ Elektrik-Elektronik yerine ODTÜ Makina Mühendisliğine girme dönemi kapanacak. Artık öğrenci, bir üst tercihine binde birlik bir puan farkı nedeniyle değil 3 puanlık bir farktan dolayı giremeyecek. Ya da bir tek Türkçe sorusu yanlışından dolayı hakkını yitirmeyecek.’’