Güncelleme Tarihi:
İstanbul'da sabaha karşı meydana gelen 4,2 büyüklüğündeki depremin ardından 'artçı mı öncü mü' tartışmaları başladı. Kandilli Rasathanesi'nin merkez üssünü Kartal açıkları olarak tespit ettiği sarsıntıyla ilgili olarak deprem uzmanları farklı yorumlarda bulundular.
Doç. Dr Oğuz Gündoğdu sarsıntının bağımsız olduğunu belirtirken Prof. Dr. Aykut Barka 17 Ağustos depreminin artçısı olduğunu söyledi. Prof.Dr. Ahmet Ercan'ın 'öncü deprem' yorumu ise İstanbullular'ı korkuttu. Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara ise 'Önemsiz bir deprem. Paniğe kapılmayın' çağrısında bulundu.
Bağımsız bir deprem
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara sarsıntının Marmara Denizi'nin ürettiği sıradan bir deprem olduğunu belirterek bazı yerlerde şiddetli hissedilmesini deniz yüzeyine yakın noktada meydana gelmesine bağladı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nde görevli Doç. Dr. Şerif Barış da sarsıntının, 17 Ağustos depremine yol açan fayın dışında Kartal-Adalar arasında yer alan başka bir fay hattında meydana geldiğini ve bağımsız bir deprem olduğunu vurguladı.
Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Doç. Dr Oğuz Gündoğdu depremin bağımsız bir yapı taşıdığını ve zararsız bir fay bölgesinde meydana geldiğini belirterek şunları söyledi:
"Deprem öncü karakteri taşımıyor. Ancak 17 Ağustos'un da devamı olarak düşünmemek lazım. Ciddi deprem üretecek fayların üzerinde değil. Temmuz ayında meydana gelen depremle aynı karakteri taşıyor. Örneğin o zaman Beylikdüzü'nde hissedilmemiş ama Kadıköy'de balkondan atlayanlar olmuştu."
Depremin bağımsız nitelikte olduğunu vurgulayan Gündoğdu, bu bağımsız fayın büyük bir deprem üretme olasılığı bulunmadığını da sözlerine ekledi.
Artçı
İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aykut Barka ise İstanbulular'ı korkutan sarsıntının 17 Ağustos depreminin devamı olarak meydana gelen bir artçı deprem niteliği taşıdığını belirtti. Barka, hareketin izlenmesi gerektiğini söylerken paniğe kapılacak bir durum olmadığını vurguladı:
"Artçı depremler her zaman ana fayın üzerinde meydana gelmez. Gerilimin arttığı alan içinde olabilir. Kuzey Anadolu fayının ana kırığı üzerinde meydana gelen bir deprem bu bölgeye yakın geniş bir alanda gerilimi yükseltir. Bu alandaki ufak tefek faylar oynayabilir. Bu da gerilimin yüksek olduğu bir alanlad meydana gelen depremlerden biri.
Öncü
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Türkiye Deprem Çalışma Kurulu Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan'a göre ise meydana gelen sarsıntı ''öncü'' deprem. Ercan büyük depremden önceki tüm depremlerin 'öncü' olarak adlandırıldığını belirterek "Öncü olması yarın yıkıcı bir deprem olacağı anlamına gelmez. 20 yıldan önce yıkıcı bir deprem beklemiyorum. Ama büyük bir depremden 10 yıl önce meydana gelen deprem de öncüdür" dedi.
Prof. Dr. Ercan, gelecekte Marmara bölgesinde beklenen büyük bir deprem öncesi 3 ile 5.8 büyüklüğünde öncü depremler oluşabileceğini dikkat çekerek 6'den küçük bir depremin İstanbul'da yıkıcı olmayacağını sözlerine ekledi:
"Bu öncü deprem bir deprem hazırlığı olduğunun ve Yalova'dan sonra Kınalıada ve Sivriada'ya doğru bir çaktalınoluştuğunun göstergesidir. Jefizik ölçülere göre kırıcı gerelem birikimi Kınalıada ile Büyük Çekmece arasındadır. Diğer bir bölge ise İmralı adası kuzeyindedir. Yapılan çalışmalara göre Yalova Kınalı arası 1999 yılında kırıldı. Yeni kırılacak bölge Sivriada ile Kınalı arası ile Küçük Çekmece arasındadır. İkinci depremle Büyükçekmece -Mürefte arasının kırılmasını bekliyoruz."
• Depremin büyüklüğü 4.2