Güncelleme Tarihi:
Büyükşehir Belediyesi Mesken ve Gecekondu Müdürlüğü, bir süredir kentsel dönüşüm planını uyguluyor. Projeye göre 1006'da gecekondu kalmayacak. Ama Armutlu bunun dışında.
İstanbul Mesken ve Gecekondu Müdürü Halil İbrahim Okutan, İstanbul'da 2006'da Armutlu hariç hiç bir kaçak yapı bırakmamaya kararlı olduklarını söyledi.
İstanbul'da resmen 257 bin kaçak yapı var. Ama gerçek rakam 700 bini buluyor.
Mesken ve Gecekondu Müdürlüğü, sorunu evleri yıkılacak kişileri ev sahibi yaparak çözüyor. Bunun tek yol olduğunu belirten Okutan, yıkım sırasında zabıta veya polisin üzerine yürüyen, dozerlerin önüne dikilen ev sahibi görüntülerinin tarihe karışacağını ileri sürüyor.
Bu yıl 229 tane yıkıldı
Kamu arazisi üzerine şehir planına aykırı olarak inşa edilen kaçak yapıların yıkılarak, hak sahiplerinin belediyenin yaptığı modern konutlara aktarıldığını belirten Okutan, ‘‘Yılbaşından bu yana kimseyi üzmeden, kavga, gürültü yapmadan 229 gecekondu yıktık, bu sürecek’’dedi. Okutan, kentsel dönüşüm planı çerçevesinde Çobançeşme gecekondu önleme bölgesinde 2 bin, Pendik'te 2 bin, Kartal'da 300, Tuzla'da 2 bin konutun eylül sonunda biteceğini ve evleri yıkılacakların buraya yerleştirileceğini söyledi.
İstanbul kuzeye taşınıyor
İstanbul'un tarayarak kaçak yapıların şehire getirdiği yükü tespit ettiklerini belirten Okutan, ‘‘Artık şehri merkezlerden dışarı taşımak zorundayız. O-2 otoyolunun kuzey bölümüne yapacağımız konutlarda 30 bin kişi yaşayacak. İnsanlar bu toplu konutlarda daha rahat edecek. Alışveriş merkezleri, kültür siteleri, park ve bahçeler mutlu insanları içinde barındıracak’’ dedi.
KAÇAK YAPININ TARİHİ
İlk gecekondu yapılaşması kayıtlara göre 1945'de gerçekleşti.
Hükümet, 1953'de izinsiz yapılarla ilgili bir yasa çıkartarak hak sahiplerine gecekondularını bedel karşılığı devretti.
1959'da çıkan 7367 sayılı kanun binlerce gecekondunun, planlı ve plansız tüm kamu arazilerinin bedelli veya bedelsiz olarak belediyeye devredilmesini, 1966'da çıkarılan 775 sayılı kanun ise gecekonduların ıslahı veya tasfiyesini öngördü. Böylece gecekondu kelimesi ilk kez kanun maddelerine geçmiş oldu.
1983'de 2805 sayılı kanunla ilk imar affı çıkarıldı. Bunu ertesi yıl 2981 sayılı kanunla çıkarılan imar affı izledi.
Bu kanunun amacı gecekonduların tespit edilmesi ve değerlerinin biçilmesiydi. Ancak, devlet bu işlemle baş edemeyince görevi yeminli teknik bürolara devretti. Bu bürolar yasayı suiistimal ederek, o tarihlerde gecekondu işgali altında olmayan alanlarda bile gecekondu varmış gibi göstererek, İstanbul'u talan etti.
1986'da 3290 sayılı kanun, 1985'e kadar yapılan tüm kaçak yapılara af getirdi.
1987'de 3366 sayılı kanunla, yeminli teknik bürolarca düzenlenen evraklar belediyeye teslim edildi. Bu evraklarda hak sahipliği görünen kaçak yapı sahiplerine tapuları verildi. Böylece İstanbul'un bugünkü görüntüsü yasal çerçeveye oturtulmuş oldu.
Armutlu'ya girmek istemedik
Gecekondu ve Mesken Müdürü Halil İbrahim Okutan, kentsel dönüşüm projesi hakkında şu bilgileri verdi:
BAĞIMSIZ BÜTÇE
Fon ve bütçemiz bağımsız. Etiler Garanti Mahallesi'nde 10 dönümlük bir alan üzerinde bulunan 18 gecekonduyu yıktık. Gecekondu sahiplerine dairelerini verdik. Ardından bu alanı satışa çıkarttık. Tam 3 trilyon 159 milyar lira gelir elde ettik. İşte dev konut projelerimiz fonda biriken bu paralarla gerçekleşecek.
MÜTEAHHİT GİBİ
Maltepe Altayçeşme'de 16 gecekondu yıktık. Sahipleriyle aynı arsa üzerine apartman yapma şeklinde anlaştık. Bitti ve hepsinin dairesini teslim ettik. Bize 50 daire kaldı. Buradan yaklaşık 1 trilyon lira gelir elde ettik. Bu paralarla arsa alıyoruz, kooperatiflere tahsis ediyoruz veya yan kuruluşlarımızla tüm alt yapı çalışmalarını yapıp konutlar üretiyoruz.
İMAR AFFI TEHLİKESİ
İstanbul tabii ki gecekondudan kurtulur. Halen çok geç kalınmış değil. Yeter ki devlet kararlı olsun. Yeni bir imar affı çıkarmasın. Zaten yeni bir imar affı İstanbul'u bitirir. Siyasi çıkarlar için şehre kıyılmasın. Hazine ve Vakıf arazileri Büyükşehir Belediyesi'ne devredilsin gerisi otomatik olarak gelir.
DEV KONUT PROJELERİ İstanbul'da halen 12 dev toplu konut projesinin yürütülüyor. Bu projeler 2003'de bittiğinde şehrin gecekondu sorununun yüzde 40'ı çözülecek. 2006'da Armutlu hariç gecekondu tarihe karışır.
ARMUTLU NASIL ÇÖZÜLÜR?
Armutlu ise ancak Ankara destekli bir proje ile çözümlenebilir. Zira burada bizim yetkimiz yok. Hazine arazisi olan bu alanda 1993-94'de 3 bine yakın gecekondu yapılmış. Yıkılması neredeyse imk*ansız. Önce yakın bir bölgede alternatif bir alan yaratılıp bir kent projesi sunulmalı. Açıkçası biz bu işe girip mağlup olmaktansa bu bölgeye elimizi bile sürmedik. Ancak Karanfilköy'de anlaşmaya varmak üzereyiz. 330 dönümlük bir alanda 484 gecekondu bulunuyor. Değeri 80 trilyonluk bu alan için görüşmeler sürüyor. Hatta bitmek üzere diyebiliriz.
O-2 OTOYOLU'NUN KUZEYİNDEKİ KONUT PROJELERİ
Pendik Taşlıbayır (4 bin kişi)
Tuzla Aydınlı (8 bin kişi)
Maltepe Altayçeşme (500 kişi)
Kartal Soğanlık ve Uğurmumcu (500 kişi)
Güngören Osmaniye (800 kişi)
İçerenköy (bin 600 kişi)
Kağıthane Sularidaresi (3 bin 200 kişi)
Küçükçekmece Kayabaşı (30 bini bitmiş, 300 bin kişi)
İkitelli Toplukonutları (5 bin kişi)
Gaziosmanpaşa Cebeci (4 bin kişi)
Eyüp Fatih Gecekondu önleme bölgesi (8 bin kişi)
Çobançeşme gecekondu önleme bölgesi (1088'i bitmiş, 2 bin 200 kişi)