Güncelleme Tarihi:
Teksas eyaleti büyüklüğünde dev bir göktaşı Dünya'ya doğru saatte 22.000 km. hızla yaklaşmaktadır. NASA'nın uzman yönetmenlerinden Dan Truman'ın (Billy Bob Thornton) önünde sadece tek bir seçenek vardır: Göktaşını imha etmek üzere bir ekip göndermek... Dünyanın en ünlü petrol sondajcılarından Harry S. Stamper'ın (Bruce Willis) yardımına başvurur. Stamper ve ekibi bu göktaşının üzerine iniş yapacak, zemini oyarak bir nükleer cihaz yerleştirecektir. Dünyayı kurtarma ve kutsal kitaplarda Armageddon olarak geçen kıyamet gününü engelleme yolunda onları çok zorlu mücadeleler beklemektedir.
Touchstone Pictures'ın sunduğu bir Jerry Bruckheimer prodüksiyonu olan Armageddon'un yönetmenliğini Michael Bay yapıyor. Senaryosunu Jonathan Hensleigh'in yazdığı filmin başrollerinde Bruce Willis, Billy Bob Thornton, Ben Affleck ve Liv Tyler oynuyorlar.
Armageddon'ın yapımcısı Jerry Bruckheimer filmle ilgili olarak şunları söylüyor: ‘‘Büyük öyküleri severim. Özellikle de bu filmdeki gibi çok katmanlı öyküler olursa... Bu film sadece Dünya'yı tehdit eden bir göktaşını anlatan bir felaket filmi değil. Ölüm-kalım kararını verme zorunluluğuyla yüzyüze kalanların öyküsü. Aynı zamanda da karakter ağırlıklı bir film...’’
Filmde Harry Stamper'ı canlandıran Bruce Willis, üstlendiği karakterin özelliklerini şu sözlerle anlatıyor: ‘‘Harry'den dünyayı kurtarması isteniyor... Böyle bir durum karşısında hayır diyebilecek hali var mı? Yanında ekibi olmadan uzaya çıkamayacağını söylüyor yalnızca. Ekibindeki sondajcılar belki sosyal açıdan zayıf ve geçimsiz insanlar ama mesleklerinde çok iyiler... Bu yüzden onlarsız yapamayacağını biliyor.’’ Willis filmin başarısını ise şunlara bağlıyor: ‘‘Bir filmin başarılı olabilmesi için birkaç unsur vardır... Bu projede bu unsurların hepsi birden var. Uzayla ilgili araclarla NASA'nın uzay mekikleri seyircileri çeker. Ayrıca dünyamızın genelini tehdit eden ortak bir krize karşı dünyanın nasıl cevap vereceği konusu da çok ilgi çeker. Aşk öyküsü de var. Devlet bürokrasisine karşı mücadele veriyorlar. Bunların yanısıra mizah da var. Dolasıyla her düzeyde işlenen bir proje var karşımızda.’’
Projenin 1997 başında kabul edilmesinden sonra çekimlere kadar senaryo üzerinde yoğun ve kapsamlı çalışmalara başlandı. Ancak böylesine önemli bir konuda NASA uzmanlarının onayının alınması çok önemliydi. Sağlıklı bir senaryo yazılabilmesi için gereken teknik bilgiler NASA uzmanları tarafından sağlandı.
Armageddon'ın çekimlerine 27 Ağustos 1997 tarihinde Güney Dakota'nın Kadoka kentinde başlandı. Ancak kameraların Badlands'deki çekimlerinden çok önce Michael Bay ve ekibi binlerce metre film çekmiş ve filmin ikinci ünite olarak adlandırılan en görkemli bölümlerinin büyük çoğunluğunu tamamlamışlardı.
Filmin ikinci ünite çekimlerine 3 Nisan'da Cape Caneveral'daki Kennedy Uzay Merkezi'nda başlandı. İlk olarak da iki uzay mekiğinin uzaya fırlatılma sahneleri çekildi. Columbia Uzay Mekiği'nin ilk fırlatılışı gündüz saatlerine rastladığı için kamera açılarının, film hızının ve diğer ayrıntıların test edilmesi daha kolay oldu. Ancak ikinci ve daha önemli bir fırlatılış olan Atlantis'in fırlatılışı ılık ve nemli bir Mayıs ayında gerçekleşti. Görüntü yönetmeni John Schartzman bu ikinci çekimin önemini şu sözlerle anlatıyor: ‘‘Uzay mekiklerinin gece fırlatılışları her 18 ayda bir yapılır. Dolasıyla çekimi doğru yapamamış olsaydık ikinci bir şansımız olmayacaktı. Uzay mekiğinin fırlatılışını seyretmek ve bunu filme çekmek, yaşamımın en heyecan verici deneyimlerinden biri oldu.’’
Bu olayı kaydetmek için 15 kamera kullanıldı ve bunların 12 tanesi uzay mekiğinin fırlatılma alanı içerisindeki üç millik güvenlik bölgesinin içine yerleştirildi.
Küresel katiller: Göktaşları
NASA bilimadamlarına ve dünya çapındaki diğer astronomlara göre Küresel Katil deyimi, yeryüzünü imha edebilecek kapasiteye sahip göktaşları anlamına geliyor. Böyle bir göktaşının 65 milyon yıl önce dünyaya çarptığı ve dinozorların tümüyle diğer canlı türlerinin de yüzde 40'ını aynı anda yok ettiği düşünülüyor.
Armageddon'ın yönetmen/yapımcısı Michael Bay bu konuda şunları söylüyor. ‘‘Yapabileceğimiz fazla bir şey yok. NASA'daki uzmanlar Dünya üzerindeki yaşamın her 10 milyon yılda bir silinip süpürüldüğünü söylüyorlar. Bundan dört yıl önce üç mil uzunluğundaki bir Küresel Katil çok yakınımızdan, Ay ile Dünya arasından geçip gitti. Evet bizi pas geçti, ama birkaç gün öncesine kadar bunu bilmiyorduk bile...’’
FİLMİN MÜZİKLERİ...
Aynı konunun işlendiği benzer filmlere senaryosu, görsel efektleri, rejisi ve oyuncularıyla fark atacağı söylenen Armageddon filminin en az kendisi kadar konuşulan bir diğer özelliği ise eşsiz müzikleri...
Ünlü Aerosmith grubunun yeni hit'i I Don't Wanna Miss A Thing ile açılan albümde efsanevi grupların yanında çok ünlü sanatçılar da var.
Aeorosmith'in ikisi yepyeni tam 14 parça ile katıldığı albümde yine efsanevi topluluk Journey, Remember Me adlı yepyeni bir parçaya imza atmış.
Bu yıl eli kolu Grammy'lerle dolan ünlü sanatçı Shawn Colvin, Patty Smyth, Chantal Kreviazuk'un yanında ZZ Top, Bob Seger ve Jon Bon Jovi'nin de yepyeni parçalarıyla renklendirdikleri bu soundtrack albüm kaçırılmaması gereken bir müzik ziyafetine dönüşmüş.
Filmde İstanbul sahneleri de var
Armegoddon'ın çekimlerinin iki günlük bir bölümü de İstanbul'da gerçekleştirildi. Diğer bütün sahnelerin çekimlerini tamamlayan film ekibi İstanbul sahnelerini yönetmen-yapımcı Michael Bay'in komutasında 23-24 Mayıs 1998 Cumartesi ve Pazar günleri Sultanahmet Camii, Ortaköy ve Balat'ta görüntüledi. Filmde Ortaköy Camii ve Boğaz Köprüsü de yer aldı. Beş haftalık ön hazırlıktan sonra 85 kişilik ekip ve 1.500 figüranla gerçekleştirilen İstanbul çekimleri, 185 bin 454 dolarlık bir bütçeyle gerçekleştirildi. Filmin İstanbul'daki prodüksiyon servisini Pan Film yaptı. Filmin Türkiye'deki set fotoğraflarını ise Bennu Gerede çekti.
Yeni başlayanlar
Bir başka dünya
Filmde; trajik bir olayın, küçük bir kasabada yaşayan insanları nasıl biraraya getirdiği anlatılıyor. Bir Başka Dünya (The Sweet Hereafter), kayıplar ve felaketler hakkında olduğu kadar, bir insanın, açıklanması zor bir trajik olay karşısında değerini yitiren insanların ayakta kalma mücadelesinin gözler önüne serildiği bir film... Aynı zamanda; çocuklar ve onları korumak ve kollamak için göstermemiz gereken özen ile bireysel ve toplumsal sorumluluklarımızı da vurguluyor. Filmin yönetmenliğini Atom Egoyan yapıyor. Başrolleri Ian Holm, Maury Chaykin, Peter Donaldson, Bruce Greenwood, David Hemblen, Brooke Johnson, Arsinee Khanjian, Tom McCamus, Stephanie Morgnstern, Earl Pastko, Sarah Polley, Gabrielle Roe ve Alberta Watson paylaşıyor.
James'in romanından
Henry James'in romanı bu kez orijinal haline sadık kalınarak sinemaya uyarlanmış. Bugüne kadar pek çok değişik adaptasyonu yapılan roman, 1947'de Ruth ve Augustus Goetz tarafından sahneye, William Wyler tarafından 1949'da filme aktarılmıştı. Bu uyarlamada başrolleri Jennifer Jason Leigh, Albert Finney, Ben Chaplin ve Maggie Smith üstlenmişti. Filmin yönetmenliğini ise Agnieszka Holland yapıyor. Jennifer Jason Liegh'e göre bu çok dokunaklı ve insanları derinden yaralayabilen bir öykü. Canlandırdığı Catharine çok utangaç ve aslında güvensiz bir insan. Ve güvendiği tek erkek onun masumiyetini kullanıyor. Bu zavallı ve silik kızın güçlü, karizmatik ve paralı babası rolünde ise 4 kez Oscar'a aday gösterilen Albert Finney rol alıyor.
Saura'dan Taksi
Taksi filminin düşüncesi 1993 yılında yapımcı Javier Castro ve senaryo yazarı Santiago Tabernero'nun ilginç bir hikaye aramasıyla başlamış. Taksi, Santiago Tabernero'nun senaryosunu yazdığı ikinci film... Filmin yönetmenliğini Avrupa'nın yetiştirdiği en iyi yönetmenlerden biri sayılan Carlos Saura yapıyor. Saura, bugüne kadar 30 film yazmış ve yönetmiş ve bu filmler birçok festivalde ödül almış. Başrollerini Ingrid Rubio, Carlos Fuentes, Agata Lys, Angel de Andres ve Eusebio Lazaro'nun paylaştığı Taksi filminde iki ana tema var. Bir tanesi başrollerde oynayan Paz adlı 18 yaşındaki genç bir kız ile Dani adlı 20 yaşlarındaki erkeğin masum aşkı, diğeri ise geçimlerini taksicilik ile sağlayan bir grubun geceleri ölüm timi gibi çalışıp şehri kendi yöntemleri ile pisliklerden arındırmaları...
Çocuklara ve çocuk kalanlara
Warner Bros'un 1994 yılında açtığı Uzun Metraj Animasyon bölümü, Space Jam'den sonra şimdi de Sihirli Kılıç: Camelot'u Arayış'ı (The Magic Sword) sunuyor. Bu heyecan dolu macera, büyülü bir dünyada geçiyor ve tüm zamanlarda ilgiyle izlenecek bir efsaneyi mizahi bir üslupla konu alıyor. Doğa manzaraları, gizemli orman manzaraları ve esrarengiz canlıları yaratan ekip dünyanın seçkin animasyon sanatçılarından oluşuyor. Filmde günümüzün önemli şarkıcılarının da parçaları bulunuyor. Celine Dion, İtalyan tenor Andrea Bocelli, Steve Perry, Bryn White, Andrea Corr, Le Ann Rimes şarkılarıyla Sihirli Kılıç'a ayrı bir sihir katıyor. Sihirli Kılıç, Vera Chapman'ın The King's Damosel adlı romanından uyarlandı. Senaryo Kirk de Micco, William Schifrin, Jacqueline Feather ve David Seidler tarafından yazıldı. Filmin yönetmenliğini ise Frederick Du Chau yaptı.