Erdem SÜREK, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2002 02:05
Assos'ta kurulan orkinos balık çiftliği yöre halkı tarafından protesto edildi. Çiftliğin kurulduğu alanın arkeolojik sualtı alanı özelliği taşıdığını belirten Prof. Serdaroğlu, ‘‘Bu bölge tümüyle batık alanı. Balık çiftliğinin faaliyetinin durdurulmasını istiyoruz’’ dedi.
Çanakkale'nin Ayvacık İlçesi'ne bağlı Kuruoba Köyü sahilinde
balık çiftliği kurulması protesto edildi. Ayvacık'ta orkinos çiftliğine tepki gösteren köylülere Assos Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ümit Serdaroğlu'ndan da destek geldi. Prof. Dr. Serdaroğlu, Anıtlar ve Müzeler Müdürlüğü'ne dün gönderdiği yazısında Kadırga Burnu ile Sivrice Burnu arasında dalış yasağı olduğunu, bu alanın arkeolojik sualtı alanı özelliği taşıdığını bildirdi. Prof. Dr. Serdaroğlu, yazısında şöyle dedi: ‘‘Biz bu alanda yıllarca sualtı envanteri çalışması yaptık. Bu bölgenin tümüyle batık alanı olduğunu saptadık. 1 Eylül 2002 günkü gözlemlerimizle Bektaş köyü kıyısında sualtında antik gemi çapaları ve çok sayıda amfora bulunduğu gözlendi. Burada herhangi bir işlemin deniz dibindeki kalıntılara zarar vereceğinden eminiz. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi uzmanlarının elde ettiği sonuçların gerçeği yansıtmadığından kuşku duyuyoruz. Bu alanda arkeolojik deniz dibi taraması yapılmalı. Biz bu görevi yerine getirebiliriz. Bu yapılıncaya kadar orkinos çiftliğinin faaliyetinin durdurulmasını istiyoruz’’ dedi.
BALIKÇILAR AYAKTA
Köylüler, antik dönemdeki adı Assos olan yörenin bakir ve temiz kıyılarının, çiftlikle kirleneceğini söyledi, çiftliğin faaliyetine izin verilmemesini istedi. Merkezi İstanbul'da bulunan Akuadem Deniz Mahsulleri Üretim ve Pazarlama Limited Şirketi, kıyıdan 800 metre açıkta denize dev kafesler koyup orkinos çiftliği kurunca, köylüler isyan etti. Sivrice Burnu'nda Sivrice Balıkçılık Kooperatifi önünde toplanan Kuruoba, Behramkale, Korubaşı, Bektaş ve Sivrice, Bergaz Köyü'nden gelen bine yakın kişi, bölgenin ilk balık çiftliğine karşı eylem yaptı. Yaklaşık 20 tekneyle denize açılan köylüler, kafeslerin önüne geldi, çiftlikte orkinoslara yem vermek için beklediğini öne sürdükleri iki gırgır teknesine yaklaşıp alkışlarla protesto etti. Köylüler, yarım saat süren çevre gösterisinin ardından tekrar Sivrice Balıkçılık Kooperaifi önüne döndü ve olaysız dağıldı.
JAPONLAR İÇİN
Assos'ta tatil yapan İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman da gazetecilerle sohbet toplantısı yaptı. Sayman, bu eylemin çevre hareketinden çok hak arama mücadelesi olduğunu söyledi. Sayman, ‘‘ÇED raporu hazırlanırken, Kültür Bakanlığı'nın onayının alınması aşamasında, Çanakkale Arkeoloji Müzesi yerine, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nden gelen balıkadamlar bir günlüğüne suya girmiş ve ‘Bu bölgede antik kalıntı yoktur' diye rapor vermiş. Oysa bu yörede Assos kazıları yürütülüyor. Hem sualtı, hem karada binlerce yıl öncesine ait antik kalıntılar var. Çiftlik kafeslerinin bulunduğu yerin hemen dibinde bin yıllık bir batığa ait anforalar bulundu. Bu balık çiftliği Japon çıkarları için oluşturulan bir çiftliktir. Japonlar'ın, orkinostan yapılan, adını bile zor telaffuz ettiğim, şaşimo şuşimo yemeği için bu bölgede çevre kirliliği yaratılacak. Her ne kadar canlı yem kullanılacak diyorlarsa da, bu işin düzmecesi. Burada ölü yem kullanılacak. Çevre kirletilecek’’ dedi. Bu yatırım için hazırlanan ÇED raporunda halkın görüşünün alınmadığını, köylerde yaşayanların zor durumda bırakıldığını belirten Sayman, ‘‘Görüşü alındığı iddia edilen vatandaş sayısı 5 kişiden ibaret. Bu yöre halkının deneyim ve bilgisine dayanarak onay vermediği bir faaliyete, devlet kurumlarınca da izin verilememesi gerekirdi’’ diye konuştu. Toplantıya, Bektaş Köyü Muhtarı Sıtkı Atik, Korubaşı Köyü Muhtarı İsmet Engin, Sivrice Kooperatifi Başkanı Kemal Erdoğan da katıldı.
İşte gemi işte tehlikeBalık çiftliklerinin orkinos kafesleri, Çanakkale Boğazı'na giren ve çıkan gemilerin güzergahında bulunuyor. Babakale'den Assos'a kadar kayalık kıyı şeridi ile parelel uzanan Yunanistan'ın Midilli Adası arasındaki Müsellim Geçidi'ndeki bu çiftlikler, kazalara da davetiye çıkarıyor. Büyük tonajlı gemiler kafeslerin bulunduğu bölgeyi açıktan geçebilirken, kıyıyı takip etme durumunda kalan küçük tonajlı gemiler için kafesleri birbirine bağlayan çelik halatlar büyük risk oluşturuyor. Midilli'nin Iskavya ve Sivrice feneri arasındaki bölge, aynı zamanda fırtınalı havalarda gemiler için bir sığınak. Sert poyraz ve lodosta Çanakkale Boğazı'na giriş yapamayan küçük tonajlı gemilerin bu bölgede demirleyerek havanın düzelmesini bekliyor.
Teknelerle eylemSivrice Balıkçılık Kooperatifi önünde toplanan protestocular, 20 tekneyle denize açıldı. Kafeslerin önüne gelen eylemci köylüler, çiftlikte orkinoslara yem vermek için beklediğini öne sürdükleri iki gırgır teknesine yaklaşıp alkışlarla protesto etti. Eylem olaysız sona erdi.
Baro’dan destekİstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman, köylülerin balık çiftliklerine karşı gerçekleştirdiği eylemin, ‘hak arama mücadelesi’ olduğunu söyledi. Sayman, ‘‘Yöre halkının deneyim ve bilgisine dayanarak onay vermediği bir faaliyete, devlet kurumlarınca da izin verilememesi gerekirdi’’ dedi.