Serkan AKKOÇ/İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2008 00:00
Yenikapı’da yürütülen ve tüm dünyada büyük yankı bulan arkeolojik kazı çalışmaları nedeniyle Marmaray’da inşa sürecinin uzaması, yeni bir tartışma başlattı. Kazı alanının doğusundaki çalışmaların bir an önce tamamlanması istenince arkeologlar 8 bin yıllık kalıntılar için 2 aya ihtiyaçları olduğunu söyledi.
MARMARAY Projesi kapsamında Yenikapı’da Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları Genel Müdürlüğü’nün (DLH) isteği üzerine İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü, 8 bin yıllık kalıntıların bulunduğu alanın doğusundaki 7 bin 700 metrekarelik bölümde çalışmaların bir an önce tamamlanması için çalışıyor. Arkeologlar ise inşaat makinelerinin bu alanda çalışmaya bayladıktan sonra bir daha "geri dönüş"ün olmayacağını belirterek uluslararası platformda Türkiye ve İstanbul’u utandıracak bir hataya yapmamak için, iki ay daha süre istiyorlar. Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü çareyi, alandaki çamuru taşımakta buldu. Böylece arkeologlar çamur içinde bulgu ararken, DLH’de inşaata başlayabilecek.
Marmaray kapsamında, Yenikapı’da 58 bin metrekarelik alanda 4 yıldır süren arkeolojik çalışmalarda, 8 bin yıl öncesine ait bulgular elde edildi. İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Dr. İsmail Karamut şunları anlattı:
"DLH’nin istediği neolitik yerleşim bölgesinin dibinde bataklık oluşmuş. Burası Yedikule’den yer altını kazarak gelecek köstebeğin çıkış noktası. Ahşap ok ve yaylardan seramik kap kacağa dek her şey çıkıyor. Bu çamuru başka yere taşıyacak ve buluntuyu balçıkta arayacağız."
Anlayışla aşılabilir
Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necmi Karul ise Yenikapı’daki kazının hızlandırılması taleplerinin haklı olduğunu, ancak teslim edilmesi planlanan alanda kazı çalışmalarına devam edilmesi gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Karul, gerekli işgücü sağlanırsa, kazının iki ayda bitirilebileceğini belirterek, problemin diyalogla aşılacağını söyledi.