Onur ÇAKIR/İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2008 11:51
EGE Üniversitesi (EÜ) Hastanesi Beyin Cerrahisi Pediatrik Nöroşirürji Bölüm Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Erşahin, 100 binde bir görülen ‘Larsen Sendromu’ hastalığına yakalanan 8 yaşınaki Ceyda Tire'yi bu hastalıkta ilk kez kullanılan ‘Bantlama sistemi’ yöntemi ile ayağa kaldırdı. Küçük Ceyda'nın babası İsmail Tire, “Kızım artık rahat bir şekilde yürüyebiliyor. Geceleri ‘Arkadaşlarım benimle artık dalga geçemeyecek’ diyerek sayıklıyor” dedi.
EÜ Hastanesi Beyin Cerrahisi Pediatrik Nöroşirürji Bölüm Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Erşahin, ‘Larsen Sendromu’ adı verilen ‘Bağ dokusu bozukluğu’ rahatsızlığına, bu hastalıkta ilk kez kullanılan ‘Bantlama sistemi’ yöntemi ile çare buldu. Hastalığın doğuştan geldiğini belirten Prof. Dr. Erşahin, bu hastalığa yakalananlarda kalça ve diz bölümünde çıkıklık, vücutta şekil bozuklukları, basık bir yüz şekli, iki göz arasında mesafenin fazlalığı, sırtta kamburluk ve bacaklarda güçsüzlük gibi belirtiler olduğunu söyledi. 8 yaşındaki Ceyda Tire'nin 11'inci omurunda kamburluk ve omurgada eğrilik olduğunu anlatan Prof. Dr. Erşahin şunları söyledi:
“100 binde bir görülen bir hastalık. Omurgada eğrilik olunca bacaklara bir baskı oluyor. Bu da idrar kontrolünün kaybolmasına neden oluyor. Bu hastalık genellikle boyun bölgesinde ve kaburgalarda görülüyor. Şimdiye kadar sırt bölgesinde bu hastalığa yakalanarak ameliyat olan kişi sayısı üç, Ceyda ise dördüncü hasta. Başka hastalıklarda kullandığımız bantlama yöntemini Larsen Sendromu'nda ilk kez Ceyda'da kullandık.”
TİTANYUMDAN KAFES
Minik Ceyda'nın iki hafta önce yapılan ve 5 saat süren başarılı bir ameliyatla sırt bölgesine çubuklar yerleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Erşahin şöyle devam etti:
“Hasta olan kemiği alıp onun yerine titanyumdan kafes koyduk. Arkadan titanyum çubuklar, bele vidalar, sırt bölgesine de kelepçe kullandık. Buna ‘bantlama sistemi’ adı veriliyor. Bu bir yıldır Türkiye'de uygulanıyor. Bunu da ilk uygulayan benim. Eğer bu sistem olmasaydı vidalama sistemi kullanacaktık. Ama sırttaki kemikler çok ince. Vidalar kemiği parçalayabilir, omuriliği parçalayabilirdi. Ama bu sistemede omuriliğe bir zarar verme ihtimali yok. Bu hastalıkta bu yöntem ilk kez kullanılıyor. 7- 8 ayda bir çubukları uzatacağız. Kaburgadaki 80 derecelik eğikliği 42 dereceye çektik.”
‘HAYALLERİMİZ GERÇEK OLDU’
Ceyda'nın annesi Fatma Tire, kızına doğuşta teşhis konulduğunu, ailece büyük zorluklar çektiklerini, kızının ayağa kalkmasıyla hayallerinin gerçek olduğunu ifade etti. Anne Tire, “Kızım kambur olduğu için nefes alıp vermekte zorluk çekiyordu. Boğazında baskı oluyordu. İdrar kaçırması gibi sorunlar yaşıyordu. Okula gidip gelmesi tek başına mümkün değildi. Artık kendi yürümeye başladı. Onun da hayalleri gerçek oldu” dedi. İkinci sınıfa geçen küçük Ceyda da okula kendisini babasının götürdüğünü, artık kendi başına gideceği için çok mutlu olduğunu anlattı.
‘KIZIMI DİK GÖREBİLDİM’
Baba İsmail Tire de, adeta dünyaya yeniden geldiklerini vurgulayarak, duygularını şöyle dile getirdi:
“Kızımızı dik ve yürürken görmek bizi dünyanın en mutlu insanları yaptı. Kızımızın ayakta görmek bizim için hayaldi. Ben kızımı sırt üstü yatarken görememiştim. Onu sırt üstü yatarken görmek beni çok mutlu etti. Artık dik bir şekilde yürüyebiliyor. Kızım geceleri ‘Arkadaşlarım benimle artık dalga geçemeyecek’ diye sayıklıyor. Artık ondan da mutlusu yok.”