Sadi NERGİZDAL
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2002 01:47
Alanya'da ilköğretim okulu öğrencileri, son 4 ayda 3 arkadaşlarının ölümü üzerine, uğursuzluk getirdiğine inandıkları bahçedeki baykuşları havalı tüfekle vurdu.
Çınar ağacındaki 4 baykuştan biri öğrencilerce öldürülürken, demir parmaklıklara sıkışan bir yavruyu da itfaiye operasyonla kurtardı. Antalya'nın Alanya İlçesi'ndeki Hayate Hanım İlköğretim Okulu'nda ‘Lanetli baykuş’ günleri yaşanıyor. Çarşı Mahallesi'ndeki okulun 7-D sınıfı öğrencisi Burak Çatalbaş, 17 Kasım'da futbol maçı sırasında yıkılan kale direğinin altında kalarak can verdi. Bu olaydan bir ay sonra da 6-B'den Mesut Efe, geçirdiği
trafik kazasında yaşamını yitirdi. Geçen hafta ise kan kanseri tedavisi gören 6-C sınıfından Anıl Akın hayatını kaybetti.
HAVALI TÜFEKLE LANETLİ AVI
Okulda 4 ay içinde yaşanan bu ölüm olaylarından sonra 8'inci sınıf öğrencileri, ‘Lanetli baykuşlar’ diyerek bahçedeki çınar ağacına yuva yapan hayvanları öldürme kararı aldı. Okul dağıldıktan sonra bir araya gelen 20 öğrenci, ellerine aldıkları havalı tüfeklerle, uğursuzluk getirdiğine inandıkları baykuşlara ateş açtı. Ağaçta bulunan bir çift baykuş ve iki yavrusu, havalı tüfek saçmaları arasında kaldı. Vücuduna saçma isabet eden erkek baykuş, ağacın dallarına çarparak yere düşüp can verdi. Öğrencilerin ateşinden yavrularını korumaya çalışan anne baykuş, kanatlarını gerdi. Bu sırada yavrulardan biri dengesini kaybederek düştü ve ağacın altındaki çeşmenin demir parmaklıklarına sıkıştı.
KÜÇÜK ÖĞRENCİ İHBAR ETTİ
Üst sınıftaki öğrencilerin baykuşlara saldırdığını gören Nuri Gürkan, okul müdürü Kemal Göl'ün yanına giderek, ‘‘8'inci sınıftaki ağabeylerimiz çınar ağacındaki baykuşlara saldırıyor’’ dedi. Bahçeye çıkan okul yöneticileri, yerde baba baykuşun ölüsüyle karşılaştı. Bir yavrunun demir parmaklıklarda can çekiştiğini gören öğretmenler, Alanya Belediyesi itfaiyesinden yardım istedi. Okul yönetimi, baykuşları düşman ilan eden ve saldıran öğrencileri belirlemeye çalışıyor. Öğretmenler ise hayatta kalan ana baykuş ile 2 yavrusunu okul dışında başka bir ağaca taşıyacaklarını söylediler.
Halk arasında iki farklı batıl inanç var
Türkiye'de baykuş ailesinin (Strigidae) yaklaşık 10 türü yaşar. Baykuşlar hakkında halk arasında gerçekle hiçbir ilişkisi olmayan iki farklı batıl inanç vardır. Oysa baykuşlar, başta fare gibi kemirgenler olmak üzere birçok tarım zararlısıyla beslendiği için insanlara en yararlı hayvanlardandır.
GİZEMLİ KUŞTURTrakya, Marmara ve Ege bölgelerimizin bazı yörelerinde baykuşların gizemli kuşlar olduğu kabul edilir. Baykuş öttüğü zamanlar, insanlara ‘‘Muradın olsun, muradın olsun’’ denmesi öğütlenir. Bazıları da baykuş öttüğü zaman dua okunmasını tavsiye eder. Baykuşlar, mitolojide Zeka ve Erdem Tanrıçası Athena'nın kuşudur.
UĞURSUZ KUŞTURBaykuşlar, tüm dünyada olduğu gibi bizde de yaygın biçimde ‘‘uğursuz’’ kabul edilir. Bir evin yakınında baykuş öterse, o evden ölü çıkacağına dair yaygın bir batıl inanç, tüm Anadolu'da yaygındır. Ama bunun gerçeklikle hiçbir ilgisi yoktur.
Yavruları itfaiye kurtardıOlay yerine gelen itfaiye ekipleri, tehlikeli olabilir düşüncesiyle yaralı yavru baykuşa müdahale etmekte kısa süreli tereddüt yaşadı. Bir süre sonra harekete geçen itfaiye, baykuşu parmaklıkların arasından kurtardı. Veterinerde tedavi ettirilen yavru baykuş, yine itfaiye tarafından ağaçtaki yuvasına konuldu.