İhsan YILMAZ
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2003 00:39
Kitap en iyi arkadaşsa cep kitaplarına da 'kanka' demek yanlış olmaz sanırım. Onlarla daha bir içli dışlıyızdır, hep yanımızda bulundurabiliriz. Adı üstünde, kolayca cepte taşıyabilir, otobüste, metroda, parkta, kafede, yatakta okuyabiliriz.
Cep kitaplarının okurla kurduğu sıcak ilişki yayıncıların yıllardır gözünden kaçmayan bir durum. Batı'da çok daha önceleri başlayan cep kitapları projesini bizde ilk hayata geçiren Türk Dil Kurumu olmuş. 1935'te Osmanlıca'dan Türkçe'ye ve Türkçe'den Osmanlıca'ya Cep Kılavuzları yayımlamış. Sabiha ve Zekeriya Sertel'in 1939'da yayımladıkları Cep Kitapları serisi bugünkü anlamda cep kitaplarının ilk örnekleri arasında. Daha sonra Varlık, De Yayınevi, Yazko ve İyi Şeyler'in hazırladığı küçük kitaplar günümüze gelen çizgide öne çıkıyor. Cep kitapları bugün en parlak çağını yaşıyor. Yayınevleri ucuzluğu nedeniyle, bir de daha fazla sattığı için bu serileri yayın yelpazelerinden eksik etmiyor. İngilizce'den tercüme edip son sözü söyleyelim: Küçük güzeldir...
ADAM YAYINEVİ
Mazrufu kadar zarfı da güzel
Adam Yayınları, Şiir Klasikleri ve Düzyazı Klasikleri olmak üzere iki diziden ilk aşamada 20 kitap yayımlandı. Cilt kapaklarında Avrupa mukavva ve Avrupa cilt bezi kullanıldı, ayrı ayrı şömiz (ceket) tasarımı yapıldı. Şömizlerde kitaba uygun renk seçimi dikkat çekiyor. Adam Yayınevi bu özeni şöyle açıklıyor: ‘‘Peki ama 'mazruf' kadar 'zarf'a da önem vermenin, kime ne zararı var? Yemeğinizi evet, alüminyum tabakta da yiyebilirsiniz, lezzeti muhtemelen aynıdır. Ama porselen tabak daha iyi değil mi? Niçin kitaplarımız da iç açıcı, olmasın?’’ Dizinin düz yazı serisinde Anton Çehov, Nikolay Gogol, Edgar Allan Poe, Yaşar Kemal, Güzin Dino, Memet Fuat gibi yazarların eserleri yayımlandı. Şiir serisinde ise Shakespeare, Pablo Neruda, Yannis Ritsos, Orhan Veli, Oktay Rifat, Melih Cevdet Anday, Özdemir Asaf ve Edip Cansever gibi büyük şairlerden seçmeler yer alıyor.
K KİTAPLIĞI
64 sayfalık her tür metin
Koç Kültür Sanat Tanıtım'ın bünyesinde kurulan K Kitaplığı ‘‘Küçük Kitaplar’’ serisi başlattı. Şimdilik çeviri eserlerin yayımlandığı ‘‘Küçük Kitaplar’’ serisinde uzun öyküler, uzun şiirler, küçük derlemeler, şiir seçkileri, kısa felsefe metinleri, ünlü manifestolar ve konferanslara yer verilecek. Altmış dört sayfalık formata sığabilecek her türlü sanatsal ya da düşünsel metnin yer alacağı bu serinin tek ölçütünü yayınevi şöyle belirtiyor: ‘‘Seçkin, değerli metinler olması ve usta çevirmenler eliyle dilimize kazandırılmış olması.’’ Seride Charles Dickens'dan Perili Ev, Yannis Ritsos'dan Ölü Ev, D. H. Lawrence'dan Adaları Seven Adam ve Ursula K. Le Guin'den Başka Bir Yer gibi kitaplar yayımlandı.
YAPI KREDİ YAYINEVİ
Genel kültür cebe girdi
Yapı Kredi Yayınları'nın Genel Kültür Dizisi, Fransa'da Gallimard Yayınları'nın yıllardır yayımladığı Decouvertes genel kültür dizisinin Türkçe çevirilerinden oluşuyor. Arkeoloji, sanat, bilim, tarih, din, dil ve spor gibi alanlarda hazırlanmış bu kitaplar cep boyutunda sunuluyor okura. Dizide Allah'ın Resulu Hz. Muhammed, İsa: Beklenmedik Tanrı, Mayaların Kayıp Şehirleri, Bizans'ın Altınları, Yazı, İnsanlığın Belleği, Evvel Zaman İçinde Mezopotamya, Leonardo da Vinci, Rock Çağı, Troya Hazineleri kitapları yayımlandı.
SEL YAYINCILIK
Kısa ama sıkı kitaplar
Sel Yayıncılık'ın iki yılı aşkın bir süredir yayımladığı küçük kitap serisinin adı Geceyarısı Kitapları. ‘‘Küçük ama sıkı kitaplar’’ sloganıyla tanıtılan dizide Samuel Beckett, Mayakovski, Leonardo da Vinci, Henri Michaux, Enis Batur, Hulki Aktunç, Ferit Edgü, Abidin Dino gibi pekçok yazarın farklı denemelerini bulabilirsiniz bu dizide.
EVEREST YAYINLARI
Halka postmodernizm
Everest Yayınları'nın 2000'de programına dahil ettiği Postmodern Hesaplaşmalar Cep Kitaplar Serisi, 21. yüzyıl düşüncesinin temellerini atmış düşünürlerin yaklaşımlarını anlaşılır bir dille ortaya koymayı amaçlıyor. Milenyumdan psikanalize, kuantum kuramından kaçıklık kuramına kadar bir dizi temayı işleyen Postmodern Hesaplaşmalar serisinde son olarak Chomsk ve Küreselleşme, Heidegger ve Üniversite, Lacan ve Postfeminizm, Postmodernizm ve Holocaust'un İnkar Edilmesi, Wittgenstein ve Psikanaliz kitapları yayımlandı.
OĞLAK YAYINLARI
Polisiye cebe yakışıyor
Oğlak Yayınları, bütün polisiyelerini cep boyutunda çıkartıyor. Özellikle polisiyenin her koşulda, yolda, evde, tatilde okunabilmesi gerektiğine inanıyor yayınevi. Diziler arasında polisiyenin yaşayan üstadı Lawrence Block'un iki serisi, Sue Grafton'un alfabetik sırayla giden Kinsey Millhone serisi, Lillian Jackson Brown'un kedi polisiyeleri, John Harvey'in Charlie Resnick kitapları var. Tami Hoag gibi gerilim ve Clive Barker gibi fantastik yazarların eserleri de cep boyutunda yayımlanıyor. Polisiye kitaplarına Maceraperest Kitaplar adını takan Oğlak Yayınları'nın bir de Türk Polisiyeleri dizisi var. Yayınevi ayrıca Decameron, İlahi Komedya gibi bazı klasik eserlerin de cep versiyonlarını okurlarına sunuyor.
GENDAŞ YAYINLARI
Şiirler avuç içinde
Gendaş Yayınları'nın editörlerinden Adnan Özer bir Ankara yolculuğunda, genç bir yolcunun okumakta olduğu şiir kitabını katlayarak cebine koymaya çalıştığını görmüş. O anda aklına cep kitabı boyutunda şiir basmak gelmiş. İşte Gendaş'ın Dünya Şiir Mitosları dizisi böyle başlamış. Sloganını da daha o an bulmuş: Şiir, hemen şimdi. Ucuz, avuç içinde okunabilecek, sevdiklerinize hediye edebileceğiniz bir şiir dizisi. Dizide Hayyam, Mevlana, Goethe, Anna Ahmatova gibi isimlerin şiirleri yayımlandı. Sırada ise Lermontov, Sádi, Karacaoğlan, Rilke, Yunus Emre var.