Güncelleme Tarihi:
Son durumda şeker hastalarının kullandığı insülinin bile kıtlaştığı, Gümrük İdaresi`nce el konulan malların ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığı Arjantin`de, verilere bakıldığında, dört yıldır şiddetli ekonomik durgunluk çekiliyor.
Gıda sıkıntısı nedeniyle isyanlar ve süpermarket yağmalamalarının Aralık ayında patlak vermesinden sonra, protestocular Cuma günü bankalar ve otomatik para çekme (ATM) cihazlarına saldırmışlardı. Ülkede bir aydan daha kısa sürede beşinci devlet başkanı göreve geldi.
Halkın çaresizlik içinde bankalardaki tasarruf mevduatlarını kurtarmaya çabaladığı Arjantin`de, devalüasyon kararı sonrasında döviz bürolarının önünde dolar satın almak için uzun kuyruklar oluştu.
Ekonominin adeta felç geçirdiği, mali sistemin değişimden geçip çalkalandığı ülkede çekler karşılıksız çıkıyor, ticaret hayatında kredi kartları devalüasyonun riskleri nedeniyle kabul görmüyor.
Bu ÅŸartlarla kuÅŸatılmaya, köşeye sıkıştırılmaya isyan eden Arjantinliler, hükümetin bankacılık sistemine dair kararları, kuralllara iliÅŸkin haberleri alıp, tasarruflarını kurtarabilme umuduyla her gün radyo haberlerini dikkatle dinliyor.Â
Yeni devlet baÅŸkanı Eduardo Duhalde yönetiminin, vadesiz ve çek hesaplarındaki 10 bin doların üzerindeki ve tasarruf mevduatında 3 bin dolarlık hesapların sabit vadeli hesaplara çevrilmesini emretmesi ise mudilerin bu hesaplardan en az bir yıl süreyle para çekememesi anlamına geliyor.Â
Bu karar aleyhine 2 Ocak`ta protesto gösterisi düzenlenmesinin ardından, binlerce orta sınıf aile geçen PerÅŸembe gecesi yine sokaklara döküldü ve gösterilerde ÅŸiddet yaÅŸandı. Arjantin`in adeta savaÅŸ manzarası arzeden bu isyan ve ekonomik belirsizlik ortamından ürken yabancı turistler ülkede gelmeyince, bazı otellerde doluluk oranı yüzde 85`den yüzde 35`e indi.Â
   Â
GÜMRÜKLERDEKİ MALLAR İHTİYAÇ SAHİPLERİNE DAĞITILACAK
   Â
Hükümet ise Gümrükler İdaresi`nce el konulan giyim eşyaları, konserve gıda ve diğer malları ihtiyaç sahiplerine dağıtmayı planlıyor. Arjantin`in 36 milyonluk nüfusunun yüzde 40 kadarı yoksulluk içinde yaşıyor.
Hükümet ayrıca ilaç şirketlerine, stoklarında ilaç bulundurmaları talimatını verirken, Brezilya`nın hibe ettiği 12 tonluk insülinin ilk partisi geldi.
İş bulabilmenin çok zor olduğu Arjantin`de, moral bozukluğu tüm kesimleri etkilerken, ünlü tango müziği ve dansı salonlarının işleri bile bozuldu.