Güncelleme Tarihi:
Vakıf Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliği değiştirilerek, ihalesi yapılan bir eserin öngörülen bedelle yapımının mümkün olmayacağı durumlarda ‘artış sınırı olmaksızın’ Başbakan Yardımcısı onayı ile gerçekleştirilmesi mümkün kılındı.
10 Eylül 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Vakıf Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliği’nin 66. Maddesini değiştiren yönetmelik bugünkü Resmi Gazete’te yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre ihalesi yapılan bir eserin rölöve, restitüsyon, restorasyon, çevre düzenleme ve statik güçlendirme projeleri ve bunların uygulamaları ile konservasyon, kazı çalışmaları, değerlendirme, muhafaza ve bunlara yönelik mal ve hizmet alımlarına ilişkin ihalelerde Vakıflardan Sorumlu Başbakan Yardımcısına geniş yetki tanındı.
ESKİ HÜKÜM NEYDİ?
Değişiklik öncesi yönetmelik maddesinde taahhüt edilen bir işte, öngörülemeyen durumlar nedeniyle işin bedelinde artma veya eksilme meydana geldiği takdirde yüklenicinin sözleşme bedelinin yüzde 50’si içinde kalan fazlasını veya eksiğini aynı sözleşme hükümleri çerçevesinde yapması mecburiyeti bulunuyordu. Firmadan, ilave edilen iş oranında ek teminat alınarak ek süre verilebiliyordu.
TASFİYE YOK!
İşin bu şartlar dahilinde tamamlanamayacağının anlaşılması durumunda ise artış yapılmaksızın hesabın tasfiye edilmesi hükmü yer alıyordu.
Yapılan değişiklikte yüzde 50’ye kadar olan artışlara ilişkin hüküm korunurken; yüzde 50 artışa rağmen işin tamamlanamaması durumunda ‘tasfiye’ edilmesi hükmü kaldırıldı.
Bunun yerine işin yüzde 50 artışla bile yapılamayacağının anlaşılması halinde ‘bir artış oranı sınırlaması’ olmaksızın Vakıflar Genel Müdürü’nün uygun görüşü doğrultusunda bağlı olunan Başbakan Yardımcısı’nın onayı ile iş tamamlanabilecek.
1 MİLYONLUK İHALE 5 MİLYONA ÇIKABİLECEK!
Bir başka ifadeyle restorasyonu 1 milyon liraya ihale edilen bir vakıf eserinin, restorasyon sırasında maliyetinin 5 milyon liraya çıkacağının anlaşılması durumunda, Vakıflar Genel Müdürü ‘uygun görüş’ verirse; Başbakan Yardımcısı onayı ile ihale bedeli yüzde 400 artışla 3 milyon liraya çıkabilecek.
GENEL MÜDÜR UYGUN GÖRMEZSE!
Genel müdür, ihale bedelinin yüzde 50’den fazlası bir artışı uygun görmez ise başka bir artışa gidilmeksizin işin hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilecek.
MEVCUT İHALELERİ KAPSAYACAK MI?
Yönetmeliğe eklenen geçici maddeyle bu değişikliğin, devam eden sözleşmeleri de kapsadığı hükme bağlandı. Böylece mevcut vakıf eserleri ihalelerinde de işlerin ihale bedelinin yüzde 50’sinin üzerinde artışla tamamlanabileceğine dair genel müdür uygun görüş verirse, Başbakan Yardımcısı onayıyla ‘sınır olmaksızın’ artış yapılabilecek.
ESKİ HALİ
10 Eylül 2008 Tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Vakıf Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliği’nin 66. Maddesi şöyleydi:
“İş miktarında artma veya eksilme
MADDE 66 – (1) Sözleşmenin uygulanması sırasında taahhüt edilen işte; projede, malzemede, detayda, imalat veya imalat miktarlarında öngörülemeyen durumlar nedeniyle zorunlu olarak revizyon yapılması sebebiyle işin bedelinde artma veya eksilme meydana geldiği takdirde, artışa konu olan işin, sözleşmeye esas proje içinde kalması ve idareyi külfete sokmaksızın asıl işten ayrılmasının teknik veya ekonomik olarak mümkün olmaması halinde yüklenici sözleşme bedelinin %50’si içinde kalan fazlasını veya eksiğini aynı sözleşme hükümleri çerçevesinde yapmaya mecburdur. Değiştirilen veya ilave edilen iş oranında ek teminat almak kaydıyla arttırılacak işe gerekli süre verilir. Yüklenici bu suretle işin artmış veya eksilmiş olmasından dolayı süre hariç hiç bir istek ve iddiada bulunamaz.
(2) İşin bu şartlar dahilinde tamamlanamayacağının anlaşılması durumunda ise artış yapılmaksızın hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir. Ancak bu durumda, işin tamamının ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirilmesi zorunludur.“
YENİ YÖNETMELİK
21 Mayıs 2013 Tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Vakıf Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliği’nin 66. Maddesini değiştiren yönetmelik ise şöyle:
“MADDE 1 – 10/9/2008 tarihli ve 26993 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vakıf Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliğinin 66 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 66 – (1) Sözleşmenin uygulanması sırasında taahhüt edilen işe ait; projede, malzemede, detayda, imalatın cins veya miktarlarında öngörülemeyen durumların ortaya çıkması ve bunlara bağlı revizyon gerektiren hallerde işin bedelinde artma veya eksilme meydana geldiği takdirde, artışa konu olan işin; sözleşmeye esas proje içinde kalması ve idareyi külfete sokmaksızın asıl işten ayrılmasının teknik veya ekonomik olarak mümkün olmaması ve işin tamamlanabileceğinin öngörülmesi durumunda sözleşme bedelinin %50’sine kadar artış yapılabilir. Bu artış, toplamda ilk sözleşme bedelinin %50’sini aşmamak üzere bir defadan fazla yapılabilir.
(2) Sözleşme bedelinin %50’sine kadar bir artış verilmesi ve işin bu artışla da tamamlanamaması durumunda veya artışı gerektiren ilk değerlendirmede sözleşme bedelinin %50’sinden fazla artış gerektiren hallerde, bir artış oranı sınırlaması olmaksızın Genel Müdür’ün uygun görüşüne istinaden bağlı olduğu Başbakan Yardımcısı’nın onayı ile gerçekleştirilebilir.
(3) Sözleşme bedelinin %50’sinden fazlasına isabet eden artışın Genel Müdürlük Makamınca uygun görülmeyerek Başbakan Yardımcısı’nın onayına sunulmaması durumunda başkaca herhangi bir artışa gidilmeksizin işin hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.
Bu durumda;
a) İlk sözleşme bedeli karşılığına tekabül eden imalatların tamamının ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirilmesi zorunludur.
b) İlk sözleşmeye göre ilave iş artışı verilmiş işlerde ise artırılmış işe tekabül eden imalatların tamamının ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirilmesi zorunludur.
(4) Her durumda, değiştirilen veya ilave edilen iş oranında ek teminat almak kaydıyla arttırılacak işe gerekli süre verilir. Yüklenici, bu suretle işin artmış veya eksilmiş olmasından dolayı süre hariç hiç bir istek ve iddiada bulunamaz.”