Arınç: Irak kararında çıkarlarımız gözetilir

Güncelleme Tarihi:

Arınç: Irak kararında çıkarlarımız gözetilir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2003 11:31

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Irak konusunda TBMM'nin alacağı kararla ilgili olarak, "Milli menfaatler neyi gerektiriyorsa, biz Parlamento olarak onu yaparız. Türkiye'nin doğrudan taraf olmadığı bir konuda vereceğimiz karar, elbette yine çıkarlarımız açısından ön planda tutulacaktır" dedi.

Haberin Devamı

Arınç, hem Irak hem de Kıbrıs konusundaki gelişmelerin TBMM'de bir genel görüşme veya kapalı oturumda değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, Başbakan Abdullah Gül'ün Ortadoğu ülkelerine yapacağı ziyaretin ardından, 15-26 Ocak tarihleri arasında Irak konusunda  Meclis'in bilgilendirilebileceğini söyledi.

TBMM Başkanı Arınç, Kıbrıs ve Irakkonusunda Hükümet'in bazı çalışmalar yürüttüğünü, ancak bu konularda Meclis'e de önemli görevler düştüğünü kaydetti. Bu konularda verilecekkararların fevkalade önemli olduğunu, ancak bunların birinci planda hükümetlerin görev alanına girdiğini hatırlatan Arınç, ''Meclis'e düşen görev şu olmalıdır; bu kararlar öncesinde mutlaka TBMM enine boyuna bilgilendirilmelidir'' dedi.

Başbakan ve Dışişleri Bakanı'nın zaman zaman Meclis'e bilgi verdiğini, ancak her iki konuda birlikte veya ayrı ayrı olarak da gelinen noktanın ne olduğu, tarafların ne düşündüğü, Türkiye'nin önündeki seçenekler, Kıbrıs halkının ve KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş'ın ne düşündüğü, anlaşmalar nedeniyle eldeki imkanların nasıl değerlendirilebileceği ve Kıbrıs Rum yönetiminin AB'ye tam üye olarak alınacağı belli olduktan sonra Türkiye'nin nasıl bir karar vermesi gerektiğinin genel görüşme ile ortaya konulmasını isteyen Arınç, bu isteğini dile getirmesinin ardından Başbakan Gül ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın ''evet doğrudur, bu konuda Meclis karar vermelidir,biz de bir genel görüşme isteyeceğiz'' dediğini hatırlattı.

Haberin Devamı

GÜL'ÜN GEZİSİNDEN SONRA GENEL GÖRÜŞME

Bu bilgilendirmenin İçtüzük'ün verdiği imkanla kapalı oturum olarak da yapılabileceğine dikkati çeken Arınç, şöyle konuştu:

''Eğer çok özel, çok mahrem bilgiler verilecekse, bu bir tartışma zemini de yaratacaksa, bunların şimdilik dile getirilmesi uygun değilse, yapılacak şey bir kapalı oturumla bunları enine boyuna tartışmaktır. Bu Kıbrıs için de, Irak için de yapılabilir.Böyle bir genel görüşmenin yararı, kamuoyunun hassasiyetle takip ettiği konuda son gelinen durum nedir, bunun bilinmesidir. Ayrıca bu genel görüşmeden sonra Parlamento'nun yapacağı çok önemli bir görev daha var; 92. maddeye uygun olarak Irak ile gelinen noktada dışarıdan asker gelmesi veya Türk askerinin dışarıya gönderilmesi şeklinde bir karar alınması gerekiyorsa; o zaman bu kararın alınacağı Meclis toplantısında milletvekillerinin çok iyi şekilde bilgilendirilmiş ve en isabetli kararı verecek şekilde hazırlanması açısından da önemlidir."

Haberin Devamı

Arınç, Başbakan'ın Ortadoğu ülkelerine gerçekleştireceği ziyaretin ardından Meclis'te böyle bir genel görüşme açılmasının istenebileceğine işaret ederek, ''Bence de yararlı olur. En azından daha bir 15-20 gün kadar zamanımız olduğunu düşünüyorum. Irak ile ilgili olarak BM gözlemcilerinin vereceği rapor nedeniyle ve Kıbrıs konusunda 28 Şubat önemli bir tarih olduğu için Ocak sonu itibarıyla böyle bir görüşme faydalı olabilir. Başbakan'ın gezisinin ardından, 15-26 Ocak arasında olabileceğini düşünüyorum'' dedi.

MECLİS'İN KARARI...

Arınç, barış imkanlarının sonuna kadar kullanılmasından yana olduklarını, Dünyada hiç kimsenin ve hiçbir halkın savaş isteyemeyeceğini ifade ederek, savaşın zorluklarını ve getireceği zararı kimsenin gözardı edemeyeceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Irak konusunda TBMM'den çıkacak karar konusunda ise şunları söyledi:

''İyi bilgilendirilmeleri halinde parlamenter arkadaşlarımızın en doğru kaı vereceğini düşünüyorum. 550 milletvekilinden hiçbirisi doğrudan savaşı istemez. Dış politikadaki hedefimiz, ülkemizin çıkarlarıdır, ülkemizin milli menfaatleridir. Milli menfaatler neyi gerektiriyorsa, biz parlamento olarak onu yaparız. Türkiye'nin doğrudan taraf olmadığı bir konuda vereceğimiz karar, elbette yine çıkarlarımız açısından ön planda tutulacaktır.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!