A.A.
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2010 19:43
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, hastaların tedavisinde doktorların şefkatinin çok önemli olduğunu belirterek, doktorların hastalarla daha fazla ilgilenmesinin, psikolojik iyileştirici etki yaptığını söyledi.
Arınç, Salihli Devlet Hastanesi ek binasının açılış törenine katıldı.
Törende yaptığı konuşmada, hayırseverlerin eğitim ve sağlık yatırımlarına yaptığı katkıya dikkati çeken Arınç, Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası'nın çok başarılı olduğunu, bu kapsamda Manisa'da 130 protokol imzalandığını, birçok okulun tamamlandığını, Salihli'de de hayırseverlerin azımsanmayacak ölçüde desteğinin görüldüğünü ifade etti.
Hükümetleri döneminde özellikle sağlık hizmetlerinde önemli atılım gerçekleştirdiklerini söyleyen Arınç, her ay yapılan ve hükümetin performansını ölçmeyi amaçlayan memnuniyet anketlerinden sağlık hizmetlerinin hep öncelikli memnuniyet alanı olarak çıktığını vurguladı.
Arınç, “En başarılı bakan diye sorulduğunda da pek çok doktorumuz belki farklı kanaatler söyleyecektir, ama sağlık bakanını başarılı buluyor. Ben de hükümette bir bakanım. Doğrusu önceliğin bende olmasını isterdim, ama sağlık hizmetlerinden sorumlu değilim” dedi.
Geçmişte vatandaşın bir hastaneye gittiğinde, hastane kapısında SSK ve Devlet Hastanesi ayrımına tabi tutulduğunu, bir hastanede boş yatak varken diğerinde hastaların koridorda yattığını, hastaların ameliyat için 6 ay,
film için haftalarca sonraya randevu alabildiğini, ilaç almak için kuyrukta beklediğini söyleyen Arınç, yeni sistemle sağlık sisteminin birleştirildiğini, hastane yönetimlerinin rasyonel hale geldiğini, vatandaşın kuyruklardan kurtulduğunu ve istediği hastanede tedavi görebilir hale geldiğini belirtti.
Devlet bütçesinin önemli bir miktarının sağlık bakanlığına ve yatırımlarına ayrıldığını, bütçe açığının yüzde 90'ının sağlık giderlerinden kaynaklandığını ifade eden Arınç, “Bu açık 30 trilyon lira civarında, bunları önlemek mümkün, ama hükümetimizin aldığı karar, vatandaş yeter ki sağlık hizmetlerinden memnun olsun” dedi.
Manisa'nın hastane yatırımlarında iyi bir noktada olduğunu, 2003'ten itibaren yarım kalmış Köprübaşı, Ahmetli ve Akhisar devlet hastanelerinin bitirildiğini, Alaşehir ve Turgutlu hastaneleri inşaatlarının yarısının tamamlandığını, Soma, Gördes ve Demirci hastaneleriyle ilgili yatırımların sürdüğünü ifade eden Arınç, Manisa 400 yataklı Eğitim Araştırma Uygulama Hastanesi'nde de son noktaya gelindiğini, belediyeyle ilgili problemlerin çözüldüğünü, yer tahsisinin yapıldığını belirterek, “İnşallah yakın zamanda kamu özel ortaklığıyla bu hastaneye kavuşacağız” dedi.
Konuşmasında doktorlara ve sağlık görevlilerine de seslenen Arınç, hastaların kendileriyle ilgilenildiği zaman psikolojik olarak tedavi olmaya başladığını söyledi.
Hastaları tedavi edenin sadece makine ve cihazlar olmadığına dikkati çeken Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hastaları tedavi eden doktorların ilaçları, dopplerleri vesaireleri değil, hastaya gösterdikleri şefkat. Tedavi iyi bir muayene etmekle başlıyor. Karşıdan baktığınız zaman hasta tatmin olmaz. 10 tane soru soracaksınız, fazladan bir şeyler yapacaksınız ki hasta, 'Beni iyi muayene etti, her tarafıma baktı her şeyimi sordu' diyecek. Bu psikolojik bir şey. Karşıdan bakarsan, hemen iki dakikada gönderirsen bir şey bilsen bile hasta bundan tatmin olmaz. Aman doktorlar hastayı biraz fazla yanınızda tutun, muayeneyi biraz uzatın. O başım diyorsa siz bacağına da bakın. Ne kadar önünüzde kalırsa, yemin ediyorum hastalar bundan çok memnun kalıyor. Sizin sözleriniz onları teskin ediyor, hayata bağlıyor. Biraz daha fazla nazik olalım, merhametli olalım, onların kahırlarını kabul edecek bir yapıda olalım ki siz zaten öylesiniz.”
Hastane Başhekimi Ahmet Zeki Kaygısız, ek hizmet binasıyla birlikte toplam kapalı alanın 17 bin 186 metrekareye ulaştığını, böylelikle Manisa ilindeki hastaneler içinde en fazla kapalı alana sahip hastane olduklarını belirtti. Kaygısız, 5 katlı ek binada acil servis, laboratuvarlar, yoğun bakım ünitesi ve hasta odalarının bulunduğunu söyledi.
Hastanenin 2 milyon 196 bin liraya mal olduğu, bunun 1 milyon 100 bin liralık bölümünün hayırsever Kazım Dinçkan tarafından yaptırıldığı belirtildi.
Manisa Valisi Celalettin Güvenç, yeni kurulan, modern koşullara sahip sağlık tesislerine giren vatandaşların mutlaka teşekkür ederek, memnun kalarak ayrılması gerektiğini söyleyerek, “Dünyanın en iyi tesisini bile yapsanız içeride hizmet üretmezseniz, hemşiremiz güler yüz üretmezse, doktorumuz hastamızın yüzüne bakmazsa, bu emekler boşa gider. Aksi duruma bizim tahammülümüz yoktur” dedi.
Bir süre önce vefat eden Kazım Dinçkan'ın eşi Gürcü Dinçkan, Devlet Bakanı Arınç'ın elinden plaketini alırken “Keşke bugünü görseydi” diyerek, gözyaşlarını tutamadı.
Arınç, hastane açılışı sonrası hastanede incelemelerde bulundu. Arınç, daha sonra Salihli Kurudere Caddesindeki esnafı ziyaret etti. Yol üzerinde vatandaşlarla kısa süreli sohbet eden Arınç, bazı vatandaşlardan referandumda “evet” oyu için destek istedi.