Güncelleme Tarihi:
Arınç, 22. Dönem 5. Yasama Yılının başlaması nedeniyle düzenlediği bilgilendirme toplantısında, yeni yasama yılına ilişkin projeler hakkında bilgi verdi. Yaz tatilinde TBMM kampüsünde yenileme ve onarım çalışması yapıldığını belirten Arınç, komisyonların ses ve görsel sunum sistemlerinin yenilenmesine devam edildiğini, bu yasama yılında araştırma, soruşturma komisyonu ve grup toplantı salonlarının ses ve görüntülü sunum sistemlerini yenilenmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Çok sayıda tadilat ve tamirat işlerinin TBMM personeli tarafından yapıldığını belirten Arınç, Meclisin bazı bölümlerinde 45 yıldır hizmet veren ve ekonomik ömrünü tamamlayan klima siteminin yenilenmesi, yangın algılama ve erken uyarı sistemlerinin kurulması çalışmalarına devam edileceğini bildirdi.
TBMM Kütüphane-Araştırma Merkezi, arşiv binası ve ziyaretçi kabul binasından oluşan yapı kompleksi projesi için açılan yarışmaya 41 projenin katıldığını belirten Arınç, değerlendirme sonucu Cem Açıkkol ile Kaan Özer tarafından hazırlanan projenin birinci seçildiğini açıkladı.
Yeni yapılacak personel binasının tamamlanmasına kadar Meclis personelinin kullanması için TBMM'nin karşısında bulunan Orman Bakanlığının tarihi binasını devraldıklarını belirten Arınç, bu binanın ihtiyacı karşılaması nedeniyle yeni yapılacak Genel Sekreterlik binasının, 250 milletvekili için çalışma ofisi olarak düzenlenmesine karar verdiklerini bildirdi.
“YASAMA ARŞİVİ, ELEKTRONİK ORTAMA AKTARILACAK”
Bülent Arınç, ana projelerden birinin ise TBMM Yasama Arşivinin elektronik ortama aktarılması olduğunu belirtti.
Meclisin kuruluşundan beri arşivinde bulunan 26 milyon belgenin büyük kısmının elektronik ortama aktarılacağını kaydeden Arınç, “Amacımız, başka bir örneği bulunmayan çok sayıda yazılı arşiv dokümanının, zaman içinde deforme olmasını engelleyerek, koruma altına almaktır” dedi.
Meclis tarihi boyunca verilen gensorulardan, oluşturulan araştırma ve soruşturma komisyonlarına kadar tüm denetim faaliyetlerine ulaşma imkanı olacağını kaydeden Arınç, “Meclisin hafızası” niteliğindeki yaklaşık 1 milyon 200 bin sayfa tutanağın da elektronik ortama aktarılıp, indekslenerek kullanıma hazır hale getirileceğini bildirdi.
MİLLİ SARAYLAR
Bülent Arınç, Dolmabahçe Sarayının açılışının 150. Yılı olması nedeniyle uluslararası sempozyum düzenleneceğini bildirdi.
“Dünyanın önde gelen müzecilerini, tarihçi ve akademisyenlerini bir araya getirecek sempozyumda, tarihimize ışık tutacak bildiriler sunulacaktır” diyen Arınç, bu sempozyumda, özellikle Türkiye'deki müzecilik anlayışının yeniden değerlendirilmesi için konuşmalar yapılacağına dikkati çekti.
Milli sarayların restorasyon ve onarım çalışmalarının bilimsel yöntemlerle yürütülebilmesi ve geleneksel sanatların korunması için “konservasyon merkezi” isimli bir birimi oluşturmayı hedeflediklerini kaydeden Arınç, ayrıca Milli Saraylar Hazine-i Hassa arşiv belgelerinin dijital ortama aktarılmasının da hedeflendiğini söyledi.
Arınç, milli sarayların ISO 9001 belgesi alabilmesi için kalite bilinçlendirme eğitim çalışmaları yapıldığını da ifade etti.
ELEKTRONİK CİHAZLA YEMEK SİPARİŞİ
Bülent Arınç, Meclis lokantalarında elektronik servis sistemine geçileceğini söyledi. Üyeler Lokantası alt salonunda deneme amaçlı başlatılan sistemle garsonların siparişlerini elektronik aygıta kaydedeceklerini belirten Arınç, bu bilgilerin anında mutfağa, kasaya ve malzemelerin olduğu depoya gideceğini bildirdi.
Bu sistemle stok takibi yapılarak maliyetlerin en aza indirilmesi, ödeme sorunlarının giderilmesi ve servis süresinin kısaltılmasını hedeflediklerini belirten Arınç, “Tüm bu teknik projelerimiz, 2003 yılı Ekim ayında açıkladığımız, “Mecliste Avrupa Birliği Reformu” çalışmalarımız içinde yer alan e-meclis hedeflerimizin büyük ölçüde hayata geçirildiğinin göstergesidir” dedi.
“AMAÇ; İTİBARLI BİR MECLİSE SAHİP OLMAK”
“Yönetim felsefesi olarak saygın, itibarlı, güçlü bir Meclis hedefini kendimize seçtik” diyen Arınç, “Yeni içtüzük çalışması, yeni TBMM kanunu, yönetmeliklerin yenilenmesi, komisyonlarımızın siyasi faaliyetleri, Başkanlığımızın parlamenter diplomasi çalışmaları ve diğer siyasal iletişim çalışmalarının hepsinin tek bir amacı vardır; (Saygın ve itibarlı bir Meclise sahip olmak...)” şeklinde konuştu. Çalışmaların temelinde yer alan “saygın meclis” hedefinin demokrasi için vazgeçilmez bir şart olduğunu ifade eden Arınç, şöyle devam etti:
“Özellikle Türkiye'de yaralı bir demokrasinin var olduğu bir ortamda, güçlü ve saygın bir meclise daha çok ihtiyaç vardır. Üzülerek belirtmek isterim ki 4 yıl önce kamuoyunda itibarı zedelenmiş, imajı ve saygınlığı bozulmuş bir meclise sahiptik. Meclis denince milletimizin zihninde canlanan şeyler, hem Türk siyaseti açısından çok üzücü, hem de Meclisimiz adına kaygı verici imajlardı. Meclisimizin koridorlarında milletvekiline yakışmayacak davranışlar yaşandı. Genel Kurulda kavgalar, küfürleşmeler oldu. Maalesef bu yüce meclisin koridorlarında milletvekili bile vuruldu. İşte tüm bunlar kamuoyunda kötü algılanan bir meclis meydana getirdi. Doğrusu bu kötü imaj, sadece halkımızın değil, biz siyasetçilerin ve aydınların zihninde de oluştu.”