Arınç: Çaycıya 225 bin TL verdik

Güncelleme Tarihi:

Arınç: Çaycıya 225 bin TL verdik
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2012 13:49

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 2013 Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Anadolu Ajansı'nda çalışanların emekli olduklarında aldıkları ücretleri açıkladı. Milletvekilliğini bırakıp Anadolu Ajansı'nda çalışmak istediğini söyleyen Arınç, 'Çayçılık yapana bile 225 bin TL tazminat ödendi. Emekli olan 201 kişi için toplam ödenen rakam 61 milyon TL' dedi. Tartışma yaratan bu açıklamaya CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin yanıt verdi. Çetin 'Bu yasal bir hak. Bu kanunu TGS veya AA çalışanları yapmadı, Meclis yaptı' diye konuştu.

Haberin Devamı

Arınç, bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşların bütçeleri üzerinde milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı.

"BAŞBAKAN'A DEDİM Kİ..."

“Anadolu Ajansı'nın özelikle son dönemlerde yaptığı çalışmalar, yüzümüzü ağartacak düzeyde” diyen Arınç, şunları kaydetti:

“Orada 'işten zorla çıkartıldılar, sendikasızlaştırma...' Bütün bunlar konuşuluyor. Ben AA'nın hangi statüde olduğunu bilmezdim. Bana bağlandıktan sonra  tanıdım. Meclis'teki muhabirlere, bütün gazetecilere 'ah keşke siz de AA’da çalışsaydınız' diyorum. Onlar da 'amin' diyorlardı. Bir gün de çıktım Sayın Başbakan’a 'beni bakanlıktan, milletvekilliğinden de alın şu Anadolu Ajansı'nda  bir görev verin' dedim. 'Niye?' dedi. Çünkü hiç kimse zorla emekli edilmedi.

  
YASAL HAKKINI ALMAK SUÇ MU
CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, Arınç’ın Anadolu Ajansı’nı çiftlik gibi gösteren yaklaşımıyla gerçekleri çarpıttığını savunarak şunları söyledi: “Bülent Arınç, ‘Başbakan’a dedim ki beni AA’ya al, çiftlik’ diyor. Kıdem tazminatı Türkiye’de yanlış bilinen bir konu. 1475 sayılı kanunun yürürlükten kalktı, ancak sadece 14. maddesi halen yürürlükte. Orada kıdem tazminatının üst sınırı belli. Ancak basın iş kurumunda bu sınırlama yok. Toplusözleşme gereği basında her bir ay için 50 gün kıdem tazminatı hakkı konmuş.

AA’da sendika bu şekilde kanuna uygun bir sözleşme yapmış. Bu sözleşme geçerli olduğu sürece herkes buna göre tazminat hakkını alır. Bu yasal bir hak. Bu kanunu TGS veya AA çalışanları yapmadı, Meclis yaptı. Toplusözleşmeye ve yasalara uygun bir hak doğmuş ve çalışan bunu almışsa bunu bir suç gibi sunmak Başbakan Yardımcısı’na yakışmaz. Onlar bir celsede kendi yandaşı basın kuruluşlarına 750 milyon doları peşkeş çektiler. Şimdi bu tartışmayı örtmek için AA’daki ödemeyi öne atıyor.

SANDIĞA AİDAT ÖDEDİLER

Ayrıca AA’da munzam sandık kurulmuş. Çalışanlar sandığa gönüllü ödeme yapmışlar. Merkez Bankası’nın, Vakıfbank’ın, 18 kuruluşun böyle munzam sandığı var. Sandıkta değerlendirilen aidatlarını emekli olunca almak hakkı değil mi? Bunu suç gibi göstermek ancak suçluluk psikolojisi içindekilerin yaklaşımı olabilir.”
Herkes dilekçesini verdi ve emekli oldu. Böyle bir emekliliği kim istemez, darısı  başına İzzet Çetin (CHP Ankara Milletvekili). Çok sevdiğiniz sendika başkanı  Ercan Sadık İpekçi, emekli dilekçesini verdi ve Ekim 2011'de emekli oldu. Valiler  kendi tazminatlarını düşünsün, genel müdürler emekli olunca ne kadar tazminat  alacaklarını düşünsünler, milletvekillerinin zaten böyle bir hakkı yok ama Ercan  Sadık İpekçi arkadaşımızın bizden aldığı tazminat 620 bin 966 TL. Yetmiyor,  sandıktan da 231 bin 643 TL alıyor. Bizdeki pozisyonu muhabir. Toplam 852 bin 609  TL eline para ödendi. 10 kişiye ödediğimiz tazminat 8 milyon 602 bin TL. İsmail  Yılmaz, Genel Müdür Danışmanı, toplam tazminatı 982 bin 674 TL.”

Haberin Devamı

"ÇAYCILIK YAPANIN TAZMİNATI 225 BİN TL"

Haberin Devamı

Kıdem tazminatlarına ilişkin örnekler veren Arınç, CHP'li  milletvekillerinin “soygun yapmışlar gibi konuşuyorsunuz” sözlerine “Niye  heyecanlandınız? Çok kıymetli bunlar. Gökten zembille gelmişler” karşılığını  verdi.

AA'da çaycılık yapanın aldığı asgari kıdem tazminat tutarının 225 bin TL  olduğunu belirten Arınç, emekli olan 201 kişi için ödenen tazminat tutarının da  61 milyon TL olduğunu bildirdi. Arınç, “201 kişi 'bir trilyon tazminat aldık ne mutlu bize' dediler.  Bize bunların çalışırken maliyeti asgari 14 bin TL idi, yerine aldığımız personelin maliyeti 5 bin TL'ye geçmiyor” dedi.

Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü şoförü Bekir Eryılmaz'a sürekli  basın kartı verildiğiyle ilgili haberlerin anımsatılması üzerine Arınç,  Eryılmaz'a 19 Haziran 1997'de sarı basın kartı verildiğini kaydetti. Bu yıl 19-20 Haziran'da toplanan komisyonda Eryılmaz'a eski yönetmeliğe  göre sürekli basın kartı verilmesi kararlaştırılmışken, kadrosu ile fiili görevi  arasındaki fark gözetilerek sürekli basın kartı verilmediğini aktaran Arınç, “Bu  saçma sapan yönetmelik de bugünlerde değiştirilecektir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!