Güncelleme Tarihi:
Emekli polis Mehmet Çetin Alp 1996'dan beri emlakçılık yapıyor. Ama yıllardır İstanbul'da gayrimenkul konusunda ciddi bir arşiv biriktirmiş. Araştırma yapmaya meraklı.
Etiler Polis Okulu Müdürlüğü'nü yaparken emekli olan Mehmet Çetin Alp 1996 yılından beri emlakçılık yapıyor. 10 yıl İstanbul Trafik Müdürlüğü yapan Alp, İzmir'de geçen öğrencilik yıllarında yaz tatillerinde masrafını çıkarmak için bir emlakçının yanında çalıştı. Ondan sonra da emlak işi ile hep ilgilendi.
Bakırköy'de açtığı Habitat Emlak Ofisi'nde çalışmalarını sürdüren Mehmet Çetin Alp emlakçılığın artık ‘‘bir masa bir sandalye’’den kurtulması gerektiğini söylüyor:
‘‘Emlakçılık sıradan insanların yapabileceği bir iş değil. Ne yazık ki bizde işsiz kalanlar bu işi yapıyor. Bu tür emlakçılardan uzak durmak gerekiyor. Bir emlakçı, bir gayrimenkulü değerlendirebilmeli.’’
Gayrimenkul alacak olanlar ne yapmalı sorusuna şöyle yanıt veriyor Mehmet Çetin Alp: ‘‘Kesinlikle işini iyi bilen, güvenilir bir emlakçıya başvursunlar. Çünkü herkes herşeyi bilmek zorunda değil. Emlakçının işi bu. Elbette ki gayrimenkul işini başkalarından daha iyi bilir. Bir emlakçı ekonomiyi, imarı, İSKİ'nin ne yaptığını bilmek zorundadır.’’
Alp'in dikkat çektiği bir diğer nokta ise alınacak şu; eğer gayrimenkul yatırım için alınıyorsa arsa almak en doğru karar.
İstanbullu köye gidiyor
Mehmet Çetin Alp polislik yıllarından beri İstanbul'da emlak konusunda ciddi bir arşiv oluşturmuş. Bu konuda araştırma yapmaya da meraklı. Bugünkü İstanbul'da gayrimenkulun durumu için şu gözlemleri var:
İstanbul'un kurtuluşu Çatalca, Silivri ve Şile'de. Zaten birçok insan buralardan arsa, ev aldı. Bu çok doğru bir karar.
Deprem İstanbullu'nun ev tercihini etkiledi. İnsanlar müstakil evlere yöneldiler. Şimdi lüks konut değil, yıkılmayan, güvenilir konutlar dönemi. Bunu bize gelen ev yaptırmak için arsa arayanların aşırı talebinden anlıyoruz.
Mehmet Çetin Alp kendi evini yaptırmak isteyenlere de şu önerilerde bulunuyor: ‘‘Ev yapmak için hazır arsanız varsa sorun yok. Ama satın almayı düşünüyorsanız bilmeniz gereken çok önemli noktalar var. Öncelikle seçeceğiniz arsanın konumu, imar durumu, altyapısı, topoğrafik özellikleri, hisse durumu, civardaki tesis ve önemli merkezlere uzaklığı ve ulaşım koşullarını iyi değerlendirmeniz gerekiyor.’’
EMLAK ALIRKEN DİKKAT EDİN
Emlak komisyoncusunun dernek üyesi olup almadığını mutlaka sorun.
Konutun bulunduğu semt sosyal yapınıza uygun mu?
Konuta ulaşım olanakları nedir?
Eğer yatırım için alınıyorsa prim yapması açısından merkezi yerler tercih edilmeli.
Konutun konumuna yani yönüne dikkat edin. Kuzeye bakan konutların yazın serin kışın soğuk olur.
Gayrimenkulü satanın gerçek sahip olup olmadığını mutlaka araştırın.
Alacağınız gayrimenkulün tapu kayıtlarını mutlaka kontrol edin. İmar durumuna bakın.
Satışların noter veya muhtar aracılığı ile değil tapu müdürlüklerinden yapılması gerekir.
‘‘Bir başka müşteri var’’ aldatmacasına sakın kanmayın. Mal sahibi ile görüşmeden anlaşma yapmayın kapora vermeyin.
Kesinlikle yer gösterme ücreti ödemeyin. Komisyoncunun servis aracı yoksa geliş-gidiş ücretini ödeyebilirsiniz.
Kapora verirken yazılı bir belge almayı ihmal etmeyin.
Satın alacağınız gayrimenkulün üzerinde ipotek, haciz gibi bir işlemin olup olmadığını araştırın.