Arap modacı milyon dolarlık giysileriyle rekor kırıyor

Güncelleme Tarihi:

Arap modacı milyon dolarlık giysileriyle rekor kırıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2002 01:35

Dünyanın en pahalı modacıları Fransız, İtalyan, İngiliz, Amerikalı ya da Japon olacak diye bir şart yok. Şu ana kadar Elie Saab'la çok yarıştılar, ama onu geçemediler. 38 yaşındaki Lübnanlı bir Hıristiyan Arap olan Elie Saab, moda dünyasında kendine özgü bir yere sahip.

Geçen seneki Oscar töreninde en iyi kadın oyuncu ödülünü alan Halle Berry, onun bir elbisesini giyiyordu. Ürdün Kraliçesi Rania, bir başka ünlü müşterisi. Zaten bütün Arap prenseslerini de o giydiriyor. Ama Amerikan Güzeli filminin meşhur ettiği sarışın yıldız Mena Suvari, Bridget Fonda, şu anda CNBC-e'de gösterilen Ally Mc Beal adlı dizinin yıldızı Calista Flockhart, Öldüren Kadın filminin yıldızı Rebecca Romijin-Stamos, Ashley Judd gibi genç sinema yıldızları da müşterileri arasında. Ayşen GÜR

Elie Saab, 1964'te Beyrut'ta dünyaya geldi. Babası bir kereste tüccarıydı. Ticaret yeteneğiyle, servet yapma içgüdüsüyle tanınan, eğlence sektörünün Ortadoğu'daki merkezi Lübnan, o büyürken iç savaşla çalkalanmaya başladı. Ama Elie Saab'ın genleri çok güçlü olmalı ki, bu durum onun için bir engel oluşturmadı. Dokuz yaşındayken kızkardeşleri için elbiseler dikerek girişti terzilik işine. 1982'de henüz 18 yaşındayken Beyrut'ta küçük bir atölye açtı ve ilk koleksiyonunu aynı yıl meşhur Casino de Beirut'ta sergiledi. Kenti yer yer harabeye çeviren iç savaş sanki onu hiç etkilemiyor gibiydi. Hemen meşhur oldu. Atölyesini kentin içinde oradan oraya taşıyarak kariyerini sürdürdü.

Daha baştan iki amacı vardı: Hem para kazanmak, hem de dünyanın en prestijli moda tasarımcılarının arasına katılmak. Daha ilk yıllarında muslin, tül, zengin işlemeler, mücevherlerle süslü kıyafetleriyle Ortadoğulu kadınların gönlünü çaldı ve petrol zengini ülkelerin sayesinde hızla servet yapmaya başladı.

Bir yandan da Batı dünyasında adını duyurmaya çalışıyordu. 1997'de ilk kez Roma'da ilkbahar-yaz defilelerine katıldı, ardından Milano'da sürekli olarak defile düzenlemeye başladı. 1998'de ilk hazır giyim koleksiyonunu yaptı. Paris'te atölyesi olmadığından Haute Couture Sendikası'na üye olmadığı için resmen moda haftasına katılamasa bile, her sezon moda haftası sırasında düzenlediği off defileleriyle adından öyle çok söz ettirdi ki, Paris'in birçok ‘‘resmi’’ modacısını ezdi.

LONDRA’DAKİ SÜRPRİZ

Halkla ilişkiler konusunda da çok başarılıydı. Londra'daki ilk defilesini ‘‘Lübnan Yıldızları ve Ayları’’ adlı özel bir gecede düzenledi. Gece, Başbakan Tony Blair'in karısı Cherie'den tutun da, Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin karısına kadar pek çok ünlünün katıldığı büyük bir sosyal olay oldu.

O gece Elie Saab bir sürpriz hazırlamıştı. Bir hafta önce yapılan Londra moda haftasında Maria Grachvogel 400 bin dolarlık, Julien Macdonald 1.5 milyon dolarlık birer giysi sergilemişlerdi. Elie Saab ise adını açıklamadığı bir Katar prensesi için diktiği 2.5 milyon dolarlık bir elbise sunarak onların rekor heveslerini kursaklarında bıraktı. (Bütün bu giysilerin pırlantalarla süslü olduğunu belirtelim.)

Şu anda Elie Saab Beyrut'ta yeni yaptırmakta olduğu büyük ve güzel bir binaya taşınmaya hazırlanıyor. 1200 metrekarelik atölyesinde 125 terzi ve nakışçı çalıştırıyor. Her yıl 600-700 gece elbisesi ve 200-250 gelinlik satıyor. Dünyada 60 satış noktasında hazır giyim ürünlerini bulmak mümkün. Sırasıyla Paris, Londra ve New York'ta birer butik açmak için hazırlıklarını sürdürüyor, aralık ayında ilk parfümünü, önümüzdeki yıl ilk erkek koleksiyonunu sunacak.

Eskiden Doğu ve Batı için iki koleksiyon hazırlardım, artık ülkeler birbirine daha yakın

Geçen hafta Paris Match Dergisi'nde bir röportajı yayımlanan Elie Saab, şunları söylüyor: ‘‘Günümüzde dünyanın her yerinde aynı kadın tipiyle karşılaşıyoruz. Arap, Amerikan ya da Fransız kadını arasındaki fark azaldı. Bu değişimi yedi yıl önce farkettim. O tarihlere kadar her yıl biri Arap ülkelerine, diğeri de kozmopolit ülkelere yönelik iki ayrı koleksiyon hazırlardım. Şimdi tek koleksiyon yapıyorum ve bütün müşterilerim aynı giysileri satın alıyor. Artık ülkeler birbirine daha yakın. Genç kuşak Arap kadınları da Fransız, İsviçreli ya da İtalyanlarla aynı kafa yapısına sahip. Hatta şunu söyleyebilirim: Amerikalı müşterilerimle Arap müşterilerim birbirine çok benziyor. Her ikisi de aynı anda çok fazla sayıda giysi alıyorlar. Her mevsim için yirmi giysi birden!’’

BİNBİR GECE MASALLARI TARZI

Elie Saab'a Batılılar ‘‘Binbir Gece Masalları Terzisi’’ adını takmış. Bütün kreasyonlarında Ortadoğu etkisi hissediliyor. Ama günümüzde Batılı modacılar da ‘‘etnik trend’’ adı altında tüllerden, işlemelerden yararlandığı için bu özelliği çok az göze çarpıyor. Elie Saab, her koleksiyonunda en az 10 gelinlik sunmasıyla meşhur. Giysilerinde kullandığı dantelleri, dünyanın en iyi atölyelerinde yaptırıyor. Bir başka özelliği de hafif kumaşlar ve bol bol transparan kullanması.

BU HAFTA EN ÇOK BUNLAR KONUŞULDU

Bir Emine Erdoğan koleksiyonu hazırlayan Tekbir Giyim'in ‘‘aslında o bizden giyinmez’’ itirafı

Orhan Pamuk ve Ahmet Altan gibi entel yazarları hiç okumam diyen Kültür Bakanı Hüseyin Çelik ve her iki yazarı okuduğunu söyleyen Turizm Bakanı Güldal Akşit

İstanbul'daki eğlence mekanı Barbahçe'nin ünlü müdavimlerini bir basın bülteniyle faş ederek yaptığı PR hatası

Ekonominin yeni patronu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın Tony Blair gibi iktidardayken baba olan politikacı kervanına katılacağı haberi

Son James Bond filmi ‘‘Die Another Day’’in Londra'daki galasına Kraliçe'nin gelişi

İlk filmi ABD'de gişe rekoru kıran Eminem'in MTV müzik ödüllerinde poposunu açması

Modacı Vural Gökçaylı'nın yazmakta olduğu ikinci anı kitabı

İngiltere’de yaşayan modacı Rıfat Özbek'in yakında Yalıkavak'a taşınacağı iddiası
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!