Güncelleme Tarihi:
Bölgedeki birçok konunun ele alındığı ve liderlerin kabul ettiği deklarasyonda, ana hatlarıyla şu unsurlar yer aldı:
FİLİSTİN:
-2002 yılında İsrail'in Arap topraklarından çekilmesi karşılığında kapsamlı barış önerisini içeren Arap inisiyatifine olan taahhüdün yinelenmesi.
-Filistinlilerin kendi liderlerini seçme arzusuna ve iç işlerine karışılmaması konusunda uluslararası topluma çağrı.
-Barış sürecini sona erdirmeyi amaçlayan tek taraflı İsrail tedbirlerinin reddi.
IRAK:
-Iraklılarla ve seçilmiş Irak hükümetiyle dayanışmanın teyidi, Irak'ın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına saygı çağrısı.
-Irak halkı arasında birlik çağrısı ve ibadet yerleriyle türbeleri hedef alan saldırıların kınanması.
DARFUR:
-Darfur'daki Afrika Birliği barış gücü misyonuna desteğin yinelenmesi ve Sudan hükümetinin bu bölgeye izinsiz asker konuşlandırmasının reddedilmesinin vurgulanması.
-Darfur barış görüşmelerine katılan taraflara bir anlaşmaya varma çabalarını artırmaları çağrısı ve Afrika Birliği içindeki Arap ortak güçlerinin artırılması niyetinin ifade edilmesi, bu misyonun devamı için gerekli fonların sağlanması teklifi.
NÜKLEER KONULAR:
-İsrail'in Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması'nı (NPT) imzalaması, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na nükleer faaliyetlerini açması vaadinde bulunması ve Ortadoğu'nun nükleer silahlar başta olmak üzere kitle imha silahlarından arınmış bir bölge ilan edilmesi için uluslararası topluma çağrı.
TERÖRİZM:
-Terörizmin her türlü biçiminin kınanması, Arap ülkelerinin ulusal güvenlik ve istikrarına tehdit olan terörist grupların işlediği suçların ağır insan hakları ihlalleri olarak değerlendirilmesi.
SURİYE:
-2003'te ABD yaptırımı ve uluslararası baskılarla karşılaşan Suriye ile dayanışmanın ifade edilmesi.
LÜBNAN:
-Lübnan'daki siyasi sürece ve direnişe (Hizbullah) destek, 2005 yılında eski Başbakan Refik Hariri suikastıyla diğer yakın dönemdeki saldırıları ortaya çıkaracak gerçeğin bulunması için çağrı ve suçluların kovuşturulmasına verilen desteğin ifade edilmesi.
DİN:
-Halklar ve kültürler arasında karşılıklı saygı, diyalog ve hoşgörünün gerekliliğinin teyidi, ülkeler arasında dostluk köprüsü ve güven inşa edici bir faktör olan inanca ve kutsal olanlara saygı gösterilmesinin hatırlatılması.
-Hazreti Muhammet ile herhangi bir din ya da sembollere yönelik her türlü hakaretin kınanması ve kesin bir dille reddedildiğinin ifade edilmesi, yeryüzündeki tüm ülkelere bu tip eylemlerin yasaklanmasına yönelik yasalar çıkarmaları çağrısı.