Güncelleme Tarihi:
Arafat’ın eşi Süha Arafat, eşine ait kıyafetleri incelenmek üzere İsviçre’nin Lozan kentinde bulunan bir laboratuvara vermişti. 108 sayfalık raporun açıklanmasının ardından dün basın toplantısı düzenleyen İsviçreli bilimadamları, Arafat’ın Ramallah’taki mezarından Kasım 2012’de alınan toprakta ve kaburgalarında normalden 18 kat fazla polonyum maddesi bulunduğunu bildirdi.
Arafat’ın yüzde 83 ihtimalle bu radyoaktif madde yüzünden öldüğü vurgulandı. Ekibin başındaki Profesör François Bochud, ölümde “üçüncü bir tarafın” varlığına dair işaretler saptadıklarını söylese de, “Ölüm nedeninin (yüzde 100) polonyum olduğunu ne doğrulayabiliriz, ne de yalanlayabiliriz” dedi.
SADECE DEVLETLERDE VAR
Fransa’da görülen davada, savcının talebi üzerine Arafat’ın Ramallah’taki mezarının açılmasına karar verilmişti. Şimdi Fransız uzmanlar da İsviçre’den gelen bulguları inceleyecek. Süha Arafat, AP’ye yaptığı açıklamada, “yalnızca nükleer kapasitesi olan ülkelerin polonyuma erişebileceğine” dikkati çekti. Batı Şeria’daki Ramallah merkezli Filistin yönetimi, suikast iddiasının güçlenmesiyle konunun uluslararası bağımsız bir soruşturmayla incelenmesini talep etti. Gazze Şeridi’nde yönetimi elinde bulunduran Hamas hareketi ise Arafat’ın ölümünden İsrail’i sorumlu tuttu. Hamas’ın resmi sözcüsü Sami Ebu Zehri, AA’ya, “Ramallah’taki Batı Şeria hükümeti acilen müzakereleri durdurduğunu açıklamalı, olayı aydınlatmak için soruşturmaları yapmalıdır” dedi.
SORUŞTURMA AÇILSIN
Filistin’in efsanevi lideri Yaser Arafat’ın 2004’te polonyumla zehirlendiğinin büyük ölçüde kanıtlanmasının ardından Filistin yönetimi uluslararası soruşturma istedi.
ŞARON’DAN EMİR
İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor, “Bu bulgular bilimden ziyade pembe dizi” dedi. Dönemin İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un sözcüsü Raanan Gissin de “Şaron ‘Arafat’ı öldürmeyin’ emri vermişti” diye konuştu.
Bu teoride de İsviçre peyniri gibi delikler var
İSRAİL Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor bulguların “bilimden ziyade pembe dizi” olduğunu savundu. Palmor, konunun Süha Arafat ile Ramallah hükümeti arasındaki husumetle ilgili olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Çok çok kafa karıştırıcı ve net değil. Teoride büyük delikler var. İsviçre peynirindekilerden de büyük delikler... Raporu yazan uzmanlar Ramallah’a gelenler değil. Arafat’ın tıbbi dosyasına erişimleri dahi yok.”
İsrail ordusu Arafat’ın Ramallah’taki karargâhı Mukata’yı 2002-2004 yılları arasında kuşatmıştı. Dönemin başbakanı Ariel Şaron’un sözcüsü Raanan Gissin dün AFP’ye şöyle dedi: “Şaron, Arafat’ın askerlerimizce öldürülmemesi için
her şeyin yapılması konusunda ısrar etti. Filistinliler, İsrail’e karşı mesnetsiz suçlamalar yöneltmek yerine, Arafat’ın maiyetinde kimlerin bu ölümden çıkar sağlayabileceğini, kimlerin Arafat’ın kontrolündeki paraya el attığını sorgulamalı.”
İsmi Polonya’dan kendisi ölümcül
Polonyum-210 maddesi, Aleksandr Litvinenko’nun 2006’da Londra’da bir restoranda zehirlemesi sırasında da kullanılmıştı. Eski KGB ajanı, Rus yönetimine muhalif olduktan bir süre sonra faili meçhul suikasta kurban gitmişti. Dünyanın en az bulunan elementlerinden olan bu madde, ismini, kaşifleri olan biliminsanları Marie ve Pierre Curie’nin memleketi Polonya’dan alıyor. Gıda, solunum veya açık bir yara yoluyla çok az miktarı dahi vücuda girerse, radyoaktif alfa parçacıkları canlı dokuyu bombardımana tutuyor. Bu aşamada hızla gerçekleşen organ yetmezliklerini engellemenin yolu yok.