A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2007 11:25
Araç muayene istasyonlarının devri için geri sayım başlarken, imtiyaz sözleşmesinin önümüzdeki hafta imzalanması bekleniyor.
Sözleşmenin imzalanması ve paranın ödenmesi ile yetki devri gerçekleşecek.
Devrin ardından, ihaleyi kazanan Doğuş-Akfen-TÜV SÜD konsorsiyumu tarafından kurulan Tüvturk, 20 yıllığına araç muayene istasyonlarının yeni işleticisi olacak.
Araç muayene istasyonlarının özelleştirilmesine ilişkin imtiyaz sözleşmesine Danıştay 1. Dairesi'nin olumlu görüşünün ardından, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, konsorsiyuma, 22 Ağustos tarihine kadar imzalanması için davet mektubu göndermişti.
Kasım 2004'te yapılan araç muayene istasyonlarının özelleştirilmesine ilişkin ihaleyi konsorsiyum, toplam 613,5 milyon dolar bedelle kazanmıştı.
Konsorsiyum, Türkiye'nin kuzeyindeki illeri kapsayan birinci bölge araç muayene istasyonları özelleştirme ihalesi için 300 milyon 250 bin dolar, Türkiye'nin güney yarısını kapsayan 36 ilden oluşan ikinci bölge için ise 313 milyon 250 bin dolar teklif vermişti.
Parayı peşin ödeyeceğini açıklayan konsorsiyum, yüzde 10'luk indirimden yararlanacak ve 552,2 milyon dolar ödeyecek.
İstanbul'un da içinde bulunduğu 1. bölgede 4,6 milyon araç bulunuyor. Ankara, İzmir, Adana ve Antalya'nın bulunduğu 2. bölgede ise 4,8 milyon araç bulunuyor.
18 AY İÇİNDE, 227 ADET YENİ MUAYENE İSTASYONU AÇILACAK
İş ortaklığı modeli ile yapılandırılacak olan sistemin tüm Türkiye'de faaliyete geçmesi 18 aylık bir süreç sonrasında gerçekleşecek. Bu süreç tamamlanıncaya kadar olan dönemde ise Karayolları Genel Müdürlüğü mevcut muayene istasyonları ile hizmet vermeye devam edecek.
Konsorsiyum, 18 ay içinde 189'u sabit 38'i de gezici olmak üzere en az 227 adet AB standartlarında yeni muayene istasyonunun işletime açılacağını bildirmişti.
YENİ SİSTEM
Edinilen bilgiye göre, yeni sistemde trafiğe çıkış onayı alamayan araçlar, trafikten men edilecek. Muayenesi olmayan ve bu nedenle bağlanan araçlara geçici izin belgesi ile muayene olma hakkı tanınacak.
Muayene olmayan araçlara her ay için yüzde 5 faizli ceza uygulanacak. Özel araçlar yeni alındıktan sonra ilk kez üç yıl sonra muayene olacak. Daha sonraki muayene süresi ise iki yılda bir olacak.
Ticari araçların yeni alındıktan sonraki ilk muayene süresi ise 2 yıl olacak. Daha sonraki dönem için bu süre bir yılda bir olacak. Muayene ücreti Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek ve muayene istasyonları TüvTürk ismini alacak.
Araç güvenlik merkezlerinin sayısı İstanbul'da 12'ye, Türkiye çapında 69'a çıkacak. İlçe ve köylere hizmet verebilmek için mobil istasyonlar oluşturulacak. Eski araç muayene istasyonları kapatılacak.
Araç muayene istasyonları anahtar teslim olarak verilecek. Hepsi aynı mimaride ama farklı büyüklüklerde olacak.