Apple iPod artık rakipsiz değil

Güncelleme Tarihi:

Apple iPod artık rakipsiz değil
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2006 00:00

iPod’un moda olmasını sağlayan sade tasarımı aleyhine işlemeye başladı. Tekdüze tasarımdan sıkılan ve kişisel tarzına uygun modeller arayan tüketici farklı ürünlere yöneliyor.

APPLE’ın iPod müzikçalarları ilk çıktıkları günden beri kullanıcıların büyük ilgisiyle karşılaştılar. Zaman içinde gelişen iPod’lar, kendi içlerinde çeşitlenerek sadece müzik değil, fotoğraf ve videoları da görüntüleyebilen kapsamlı birer multimedya üssüne dönüştüler.

Tabii bu gelişim sırasında iPod’lar hiç bir zaman yalnız kalmadı. Farklı markalardan çıkan rakip ürünler, kişisel multimedya kavramını kendi tasarım anlayışlarına bağlı olarak zenginleştirmeye çalıştılar. Bu ürünlerden bazıları, tasarım ve fonksiyon olarak iPod’ların tahtını ciddi şekilde sarsmaya başladılar.

Zune İÇİN GERİ SAYIM

Microsoft’un 14 Kasım’da dünyada piyasaya sürmeyi planladığı Zune medya oynatıcı cihazı, bu alanda sıkı bir rekabete hazırlanıyor. Rakiplerine göre nispeten geniş bir ekranla birlikte gelen Zune, sadece müzik değil, video ve fotoğrafların görüntülenmesinde de oldukça iddialı bir ürün. Arkasına Microsoft’un desteğini alan Zune, iTunes benzeri kendi müzik ekosistemiyle birlikte gelecek. Diğer bir deyimle Microsoft sadece iPod değil, iTunes servisine de rakip
/images/100/0x0/55ea8b4ef018fbb8f886e8d0
olmaya hazırlanıyor.

Zune, iPod’a ek olarak FM radyoya da sahip olacak. Aslında iPod’un neredeyse tüm rakipleri FM radyoya sahipken, henüz radyosu olan bir iPod görememiş olmak çoğu kişinin eleştirdiği bir durum.

MÜZİĞİNİZİ PAYLAŞIN

Bunun yanında Zune üzerinde Wi-Fi kablosuz iletişim özelliği de bulunacak ki, bu özellik bu tarz cihazlar için oldukça yeni sayılır. Wi-Fi kablosuz bağlantısı sayesinde çevrenizdeki diğer Zune cihazlarıyla iletişim kurabilecek, resim ve müzik paylaşabileceksiniz. Ancak bu yolla paylaşılan müziklerde, parçayı alan kişinin aldığı andan itibaren üç gün içinde en fazla üç kez dinleyebilmesi gibi bir sınırlandırma mevcut.

Zune tarafından tanınabilen ses ve video formatları bazı rakiplerine oranla nispeten sınırlı. Bu basit kullanım arayışında olan ve ilk kez böyle bir cihazı kullanmayı hedefleyenlerin işini kolaylaştırmak ve format karmaşasında boğulmalarını önlemek için düşünülmüş bir özellik. Ancak ileri seviye kullanıcıların bu işe biraz canı sıkılacak gibi görünüyor.

ipod için diğer alternatifler

Creative Zen Vision: M

Video iPod ile benzer bir görünüme sahip olan Creative Zen Vision: M, uzun pil ömrü, parlak ekranı ve desteklediği formatların çeşitliliğiyle dikkat çekiyor. Hatta masaüstü sistemler için kodlanmış videoları dahi çoğu zaman herhangi bir dönüştürmeye gerek olmaksızın cihaza atıp izleyebiliyorsunuz. Zen Vision: M’i taşınabilir sabit disk olarak kullanmak da mümkün.

Sony NW-A1200

Sony’nin NW serisine ait yeni modeli A1200, küçük tasarımı ve 8GB kapasitesiyle dikkat çekiyor. Kapalıyken yüzeyi bir ayna gibi parlayan ürün, açıldığında kullanıcısını kendinden parlayan OLED ekranıyla karşılıyor. Müzik çalma konusunda gayet becerikli olan ve son derece kolay kullanılabilen cihazın video oynatma özelliği yok.

Samsung YP-K5

Samsung’un OLED ekranla donatılmış YP-K5 modelinin en büyük özelliği, dahili bir hoparlöre sahip oluşu. Tasarımına özenle yerleştirilen ve normal kullanımda hissedilmeyen bu hoparlör, müziği çevrenizdekilerle paylaşmak veya çalışma ortamınıza renk katmak istediğinizde cihazın altındaki yuvasından çıkarak kullanıcısını selamlıyor.

Toshiba Gigabeat S

Toshiba’nın Gigabeat serisi medya oynatıcıları, Microsoft’un yeni ürünü Zune ile benzer özelliklere sahip. Zaten Zune donanım altyapısını da Toshiba hazırlıyor. Piyasada 30Gb ve 60Gb sürümleri bulunabilen Gigabeat S serisi, Windows benzeri bir arabirime sahip. Cihaz müzik dosyalarını çalmanın yanında, video ve fotoğraf da görüntüleyebiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!