‘Apollo Kelebeği’ nesli tehdit altında

Güncelleme Tarihi:

‘Apollo Kelebeği’ nesli tehdit altında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2009 13:20

Uludağ’da her yıl temmuz ve ağustos aylarında ortaya çıkan Apollo Kelebeği (Parnassius) nesli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Haberin Devamı

İŞTE APOLLO KELEBEĞİ

Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği'nin (BUFSAD) Doğa Fotoğraf Atölyesi Başkanı Orhan Turhan, Apollo kelebeğinin neslinin; küresel ısınma, asit yağmurları, yaşam alanı kaybı ve koleksiyoncularca denetimsiz toplanma gibi nedenlerle tehlike altında olduğunu söyledi.

Türkiye’nin en büyük kelebeklerinden olan bu türün yaz aylarında sadece 1 ay ömür sürdüklerini belirten Orhan Turhan, beyaz üzerine kırmızı benekleriyle göz alıcı bir güzelliğe sahip olan bu kelebeklerin, Kuzey ve Orta Anadolu’da deniz seviyesinden 2 bin metre lükseklikteki dağlık bölgelerde yaşadığını söyledi. Turhan, “Apollo Kelebeği türünün korunması için ekolojik çalışmaların bir an önce başlatılması gerekmektedir” diye konuştu.

Bu kelebeklerin yaşadığı alanların ciddi risk altında, insan etkisine yoğun şekilde maruz kalmış bölgeler olduğunu belirten Orhan Turhan, “Apollo kelebeğinin yok olması demek, bu alanların yok olması ve bununla beraber bu bölgelerdeki diğer canlıların da yok olması demektir. Apollo kelebeğinin Türkiye’deki son durumuna yönelik net bilgi yoktur. Yaşam alanı kaybının, diğer pek çok türde olduğu gibi, bu tür için de en önemli bir tehdittir” dedi.

Haberin Devamı

Turhan, yüksek dağlardaki çayırlıklarda koleksiyoncuların aşırı toplması nedeniyle Apollo Kelebeği sayısının ciddi oranda azaldığını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!