Güncelleme Tarihi:
Houston'da yapılan kutlamalarda Johnson Uzay Üssü'ndeki personelin yanı sıra emekli NASA çalışanları da katıldı. Washington'daki galada ise aya ilk ayak basan insan olan Neil Armstong ve ekip arkadaşları Buzz Aldrin ve Michael Collins de vardı. Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki Amerikalı astronot Mike Fincke ve Rus kozmonot Gennady Padalka da tarihi seferin yıl dönümünü kutladı. 20 Temmuz 1969'da Eagle modülü Ay'a indiğinde her iki uzay adamı da Armstrong ve arkadaşlarını hayranlıkla izleyen iki küçük çocuktu.
Johnson Uzay Üssü'nün yardımcı yöneticisi Randy Stone o günlerde bir çok şeyin daha kolay olduğuna dikkat çekerek, "Soğuk Savaş nedeniyle bir teknoloji yarışı içindeydik. Mali kaynak bulmak çok daha kolaydı" dedi.
YENİ AY SEFERLERİ BÜTÇEYE TAKILACAK
Stone'un dile getirdiği endişe NASA'nın bütçesini kısıtlama çabalarına işaret ediyor. Ay'a yeniden dönmeyi uman NASA, ABD Temsilciler Meclisi'ndeki alt komitenin 2005 bütçesi üzerinde kısıntıya gitmesiyle zor durumda kaldı. Eğer alt komitenin teklifi yasalaşırsa NASA, 2004'e göre 229 milyon dolar, ABD Başkanı George Bush'un talep ettiği rakamdan ise tam 1.1 milyar dolar daha az alacak. NASA'nın gelecek mali yıl için talep ettiği toplam miktar 16.2 milyar dolardı.
İLK HEDEF MEKİKLERİ HAVALANDIRMAK
NASA'nın insanlı uzay seferleri 2003'te yedi astronotun ölümüyle sonuçlanan Columbia faciasının ardından askıya alınmış durumda. NASA'nın uzay mekikleri o tarihten bu yana yerde bekliyor ayrıca mekiklerdeki güvenlik önlemlerinin artırılması tahmin edilenden 750 milyon dolar daha pahalıya mal olacak.
Geriye kalan üç mekiğin yeniden seferlere başlaması Bush'un 14 Ocak'ta açıkladığı yeni uzay vizyonunun ilk adımını oluşturuyor. Bush konuşmasında, yeni uzay gemilerinin yapılacağını, ayın üs haline getirileceğini ve evrendeki diğer dünyalara ulaşmak için yeni yolculuklar yapılacağını söylemişti. Bush'un planı çerçevesinde 2008 tarihinde robot araştırma aracının Ay'a gidebileceği belirtiliyor, ancak 2020'den önce hiçbir Amerikalının Ay'a yeniden ayak basması beklenmiyor.
NASA BASKI ALTINDA
NASA'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'nun inşasını tamamlamak için gerek duyduğu mekik filosunun 2010 yılında emekliye ayrılacak olması Mars ve Ay seferleri için yeni araçların yapılmasını zorunlu kılıyor. Bu sıkışık program NASA'nın bilim programları üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor.
Bugüne kadar çok sayıda önemli buluşa imza atan Hubble Uzay Teleskobu'nun akıbeti de NASA'yı zorda bırakan bir başka konu. İyice eskiyen Hubble'ın yeni gözetleme donanımı, batarya ve ciroskoplara ihtiyacı var. NASA Başkanı Sean O'Keefe Hubble'ı tamir etmek üzere insanlı bir sefer düzenlenmesine karşı. Bunun yerine uzayda yürüyebilen bir robotun görevlendirilmesi düşünülüyor.