Apo, kendini Annibal'a benzetti

Güncelleme Tarihi:

Apo, kendini Annibala benzetti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

İmralı Adası'nda idam cezasına mahkûm olan PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan, Suriye'den çıkarıldığı 9 Ekim 1998'in yıldönümünde ilginç açıklamalarda bulundu. Öcalan kendisini, M.Ö. 247-183 yılları arasında yaşayan ve ayrı devlet kurma hayali peşinde koşarken tutuklanması üzerine zehir içerek yaşamına son veren Kartaca Komutanı Annibal'a (Hannibal) benzetti.

Öcalan, avukatları aracılığıyla PKK'nın Avrupa'daki sözcüsü Özgür Politika Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, şöyle dedi:

‘‘Kürtler'in kendi kültürünü özgürce ifade etmeleri halinde dağda şiddet kalmaz. Milliyetçilik, aşiretçilik temelinde ayrılıkçılığın doğru olmadığını söylüyorum. Önemli olan demokratik özgürlüktür. İmralı'nın güneybatısı biraz Troya'dır. İlyada okunursa bizim trajedimiz daha iyi anlaşılır. Hektor'a karşı Zeus ve Athena'nın savaşı var. Bir de ta Roma'dan takip edilen Annibal'ın trajedisi var. Anadolu'da Gebze'ye kadar geldi ve zehir içerek intihar etti. Biz de Anadolu'ya geldik. Savaştan çok Anadolu barışına inanıyorum. Bu trajedi barışla acaba yerini özgür yaşam umuduna bırakabilir mi? Trajedi bunun sonu olabilir mi? Promethe, Hz. Yusuf, Hallacı Mansur, Ortadoğu tarihi okunmalı. Bununla trajedi anlaşılabildiği gibi nasıl bir barış ve özgürlük istediğimiz anlaşılabilir.’’

Hannibal kimdir?

ROMALILAR'dan nefret edecek şekilde yetiştirilen, babası Hamilkar Barkas'ın ölmesi üzerine şef ilan edilen Annibal (Hannibal), Kartaca için en ciddi tehlike olan Roma'yı yıkmaya karar verdi. M.Ö. 218 yılında Romalılar'ı yendi. Roma, yeni lejyonlarını kurunca, kurduğu Campania isimli yönetim durakladı. Annibal, bunun üzerine Campania veya Büyük Yunanistan'da Kartaca'ya bağlı bir devlet kurmayı düşündü. M.Ö. 211 yılında Roma'ya baskın yapmaya kalkıştı. Bir süre sonra 203 yılında Kartaca'ya çağrıldı. Zama'da giriştiği savaşı M.Ö. 202 yılında kaybetti. Kabahati, kendisine yardım yapmaktan kaçınan Kartaca yöneticilerinin bencilliğine yükledi. Siyasi düşmanları tarafından Romalılar'a ihbar edildi. Suriye Kralı Büyük Antiokhos'un yanına gitti. Suriye'yi Roma'ya karşı savaşa kışkırttı. Roma ile Suriye arasındaki savaşta ordu komutanlığı yaptı. M.Ö. 188 yılındaki barış görüşmeleri sırasında Suriye Kralı, Romalılar'ın isteğine uymadı. Annibal'ın kaçmasına gözyumdu. Annibal, önce Girit'e sonra, Bithynialı Prusias'ın yanına gitti. Prusias'ı savaşa teşvik etti. Fakat Romalılar, Annibal'ı teslim etmesi için Prusias'ı razı ettiler. Annibal, düşmanlardan kurtulmak için M.Ö. 183 yılında kendisini zehirledi. Doymak bilmez bir ihtirasa sahipti. Romalı tarihçiler, Annibal'ı zalimlik ve ikiyüzlülükle sık sık suçladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!