AP'nin gündemi Güneydoğu

Güncelleme Tarihi:

APnin gündemi Güneydoğu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2006 13:53

Haberin Devamı

Türkiye güne Avrupa Parlamentosu üyesi 46 vekilin Ankara'ya yazdığı "Güneydoğu sorunu şiddet yoluyla çözülemez" mektubunun yankılarıyla başladı. Başbakan Tayyip Erdoğan, sert bir yanıt vererek mektubu yazanları olayları yerinde görmeye davet etti.

AP'DEN TERÖR ÖRGÜTÜNE KINAMA GELEBİLİR

İlk bakışta Avrupa Parlamentosu ile Türkiye arasında yeni bir krizin davetyesi gibi görünen mektubun aslında siyasi bir ağırlığı yok. Bin 200'ü aşkın milletvekilinin bulunduğu Avrupa Parlamentosu'nun 46 üyesinin yazdığı mektuba imza atanların çoğu aşırı solcu, Rum ve Yunan milletvekillerinden oluşuyor. PKK'ya karşı genel bir olumsuz bakışın olduğu AP'de öğleden sonra yapılacak görüşmelerde büyük ihtimalle PKK'ya yönelik bir kınama kararı alınacak. Öğlen saatlerinde 10 milletvekili daha mektuba destek verdi. Böylece mektuba imza atanların sayısı 56'ya yükseldi.

Haberin Devamı

ABHaber'in görüştüğü AP siyasi grup başkanları da bu görüşü destekliyor. AP grup başkanları olayların PKK'nın kışkırtması olduğu görüşünde birleşiyor ve Türkiye'ye tahriklere sert yanıt vermemesi uyarısında bulunuyor.

Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz:
Türkiye'de meydana gelen olaylardan endişeliyiz.Gelişmeler ile ilgili durum değerlendirmesi yapacağız.Konuyla ilgili inceleme yapıyoruz. Orada gelişmeleri düzenli olarak bize aktaran kesimler bulunuyor.

YÜZYILIN EN ÖNEMLİ SORUNU

AP Liberal Grup Başkanı Graham Watson: Yaşanan son gelişmelerden endişeliyiz. Sol grubun konuyu tartışma önerisini destekliyoruz. Tartışmalara Türkiye de gelebilir, katılabilir. Demokratik ailenin üyesi olmak isteyenlere kapımız açık. Türk güvenlik güçlerinin uygunsuz yöntemler kullanmasını tasvip etmiyoruz. Kürt sorunu geçen yüzyılın en önemli sorunu.

Hıristiyan Demokrat Grup Başkanı Hans-Gert Poettering: Bizim grup da tartışmanın yürütülmesini istedi. Komisyonun da bir açıklama yapması bekleniyor. Tartışma olacak. Biz şimdiye kadar insan haklarını savunduk. Türk hükümetinden Kürtlerin kendi haklarını da savunmasına imkan tanımasını istiyoruz.

KÜLTÜREL HAKLARDA İLERLEMELER VAR

Haberin Devamı

Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Jan Marinus Wiersma: Gelişmeler Türkiye için iyi değil. Diyarbakır Belediye Başkanı halkı sukünute davet etti. Biz de bu çağrıları destekliyoruz. Kürt sorunu için seçtiğimiz yol Türk hükümetine Kürt halkının kültürel haklarını garanti altına almak için baskı yapmaktır. Bu yolda ilerlemeler oldu. AP'de konuyla ilgİli yapılacak tartışmalarda da insanlar sukünete davet edilecek, sakinleşmeleri için yöntemlerin bulunması gerekiyor. Diyalog da ancak böyle geliştirilebilir. Perşembe günkü tartışmalardan sonra pozisyonumuz netleşecek.

PKK'YA SEMPATİ DUYAN KÜRTLERİN YAKLAŞIMI YANLIŞ

AP Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Daniel-Cohn Bendit: Türkiye gelişmeleri izah etmeli. Sosyal bir dengesizlik var. Şu anda tansiyon yüksek. Konuyu sosyal bir mesele olarak ele almak gerekiyor.
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk: PKK terörünü kınıyorum. Türkiye'de uzun bir süredir bölgenin kalkınması ve sorunlarının çözülmesi için bütüncül bir yaklaşım maalesef geliştiremedi. Kürtçe yayınların artık mahalli TV’lerden yapılmaya başlandığı bir dönemde başlayan olayları anlamakta güçlük çekiyorum.

PKK’ya sempatiyle bakan Kürtlere de şunu söylemek istiyorum: "Eğer şiddet kullanarak haklarınızı ararsanız, şiddetin şiddet doğuracağını" bilmelisiniz. Şiddet devam ettikçe bölgedeki sosyo-ekonomik dengeler de değişmeyecektir. Bu aslında kendini başarısızlığa mahkum eden bir yaklaşım. Bölgede sorunun kökünün kazılması için acilen sosyo-ekonomik tedbirlere ihtiyaç bulunuyor.

Haberin Devamı

Sol Grup Başkanı Francis Wurtz: Türkiye'de meydana gelen olaylardan endişeliyiz.Türkiye'de insan hakları ihlallerinin devam etmesi durumunda AP’nin, Türkiye ile müzakerelerin durdurulması biçimindeki tedbir hakkını kullanmasını gündeme getirebiliriz. Kürt sorununa askeri çözüm mümkün değildir.Siyasi çözümlerin geliştirilmesi gerekiyor.

Mektuba imza atan AP üyeleri:

AGNOLETTO Vittorio, (MEP Coord. Friendship Group EP-Kurds)
ADAMOU Adamos, MEP
AUKEN Margrete, MEP
BATZELI Katerina, MEP
BEGLITIS Panagiotis, MEP
BERTINOTTI Fausto, MEP
BOURZAI Bernadette, MEP
BRIE André, MEP
CAMRE Mogens N.J., MEP
CARLOTTI Marie-Arlette, MEP
CASACA Paulo, MEP
CATANIA Giusto, MEP
CHIESA Giulietto, MEP
CORREIA Fausto, MEP
DE BRUN Bairbre, MEP
DEMETRIOU Panayotis, MEP
DIMITRAKOPOULOS Georgios, MEP
EVANS Jillian, MEP
FORD Glyn, MEP
GOMES Ana Maria, MEP
GOUDIN Helene, MEP
GRUBER Lilli, MEP
GUIDONI Umberto, MEP
GURMAI Zita, MEP
HAMMERSTEIN David, MEP
HASSI Satu, MEP
JOAN I MARI Bernat, MEP
KARATZAFERIS Georgios, MEP
KASOULIDES Ioannis, MEP
KAUFMANN Sylvia-Yvonne, MEP
KUSSTATSCHER Sepp, MEP
LAMBERT Jean, MEP
LUDFORD Sarah, MEP
MARKOV Helmuth, MEP
MATSAKIS Marios, MEP
MEYER Willy, MEP
MORGANTINI Luisa, MEP
MORAES Clause, MEP
MUSACCHIO Roberto, MEP
ORTUONDO LARREA Josu, MEP
PANAYIOTIS Demetriou, MEP
PAPADIMOULIS Dimitrios, MEP
PFLUEGER Tobias, MEP
PORTAS Miguel, MEP
PRODI Vittorio, MEP
ROURE Martine, MEP
SACCONI Guido, MEP
SMITH Alyn, MEP
SPERONI Francesco, MEP
STAES Bart, MEP
SVENSSON Eva-Britt, MEP
TRIANTAPHYLLIDES Kyriacos, MEP
UCA Feleknas, MEP
VAKALIS Nikolaos, MEP
WAGENKNECHT Sahra, MEP
WURTZ Francis, MEP
ZIMMER Gaby, MEP

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!