Güncelleme Tarihi:
Mesih Abdullah Enes Çamlı (14), mide ağrısı çektiğini düşünerek ilk olarak Samatya'dan bulunan İstanbul Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gitti. Burada, çocuk doktoru olmadığı gerekçesiyle hasta kabul edilmedi. Baba Hayrettin Çamlı ve anne Hacer Çamlı, daha sonra çocuklarını Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürdü. Mesih Abdullah Enes acil serviste muayene edildi. Doktorlar, ultrasyon cihazı olmadığını söyleyerek, hastayı geri çevirdi. Aile, gittikçe durumu ağırlaşan çocuklarını bu kez de acil olarak Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne götürdü. Burada gerekli tahliller yapılınca, Mesih Abdullah Enes'e apandisit teşhisi kondu ve acilen ameliyat olması gerektiği söylendi. Ancak görevliler hastanenin ameliyathanesinin steril olmadığını belirterek, aileye İstanbul Üniversitesi Çapa Fakültesi Hastanesi’ne gitmesini söyledi.
Çocuklarını alarak İstanbul Üniversitesi Çapa Fakültesi Hastanesi’ne giden aile, burada da doktorların 'Ameliyat olması lazım' demesi üzerine Enes’i yatırmak istedi. Ancak hastanede yer olmadığı gerekçesiyle doktorlar, aileden çocuklarını Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne geri götürmelerini istedi. Çaresiz kalan aile Sağlık Bakanlığı'nın danışma hattını arayarak yardım istedi. Yetkililerden yardım bekleyen aile, saatlerce hasta çocuklarıyla hastane önünde park ettikleri otomobilin içinde bekledi.
'ELEKTRİKLER KESİLEBİLİR, KABUL EDEMEYİZ'
Hasta çocuklarını alarak Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götüren aileye burada da görevliler, "Tahliller sırasında hastanenin elektrikleri kesilebilir, tahliller yarım kalabilir bu yüzden kabul edemeyiz." dedi. Çocuğunu hastane hastane dolaştıran baba Hayrettin Çamlı, yaşananları şöyle anlattı: “Oğlumuzun önceki akşam başlayan karın ağrısını gençliğine bağlayarak önemsemedik. Ertesi gün, benim de daha önceden apandist şüphesiyle aynı durumu geçirmemden dolayı, bundan net bir şekilde şüphelenince hemen kaldırıp hastaneye götürdük. Bu kararda ameliyat durumunu düşündüğümüz için eğitim ve araştırma hastanesi daha sağlıklı olur diye İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne Samatya’ya götürdük. Orada çocuk 'acil doktoru yok' diye hiçbir şekilde çocuğumuza bakmadılar. 'Çocuk doktoru yok' deyip basit bir mantıkla bizi gönderdiler.
Çocuğumuz neticede hasta, az çok apandist olduğunu bildiğimiz için bunun çok şiddetli olma durumu var. Daha sonra Haseki'ye gittik. Yaklaşık bir yarım saat sıra bekleyerek çocuk muayene edildi. Fakat kayıt alınmadı. Muayene neticesinde de aslında apandist şüphesi oluştu doktorlarda. Belirtiler var ama ultrason çekilmesi gerektiği için net bir şekilde doktorun tabiri bu; "Bizde saat 11 den sonra ultrason yok' diyerek, bizi tekrar başka bir hastaneye gönderdiler. Şişli Etfal yada Cerrahpaşa diye söylediler. Yakın olduğu için Cerrahpaşa’ya gittik. Cerrahpaşa elinden geleni yaptı diyebilirim ama çok saçmalıklar yok değil. Elimde bütün tahlil sonuçları ve apandist teşhisi dahil hepsi var. Bize dediler ki 'acil ameliyat olması lazım.' Ama hastanenin ameliyathanesinin ve çocuk cerrahisinin steril olmadığını söylediler. Daha sonra Çapa'ya gönderdiler yazı ile. Bütün belgeleriyle Çapa'ya geldik. Bize söylenen şey şu; 'çocuğunuzun hastaneye yatması lazım ameliyat olması da gerekebilir ama bizim yerimiz yok. Siz Cerrahpaşa’ya geri gidin ya da Bağcılara veya Şişli’ye gidin.' gece 23.00'de evden çıkıp 03.15’e kadar dolaştık. Sağlık Bakanlığı’nı aradım, ilgileneceklerini söylediler ama ben Bağcılar’a gidip çocuğumu yatıracağıma inanamıyorum.” dedi.
03.30'DA MUAYNE EDİLDİ
En son götürdükleri Bağcılar Devlet Hastanesi’nde de çocuğunun kabul edilmediğini söyleyen baba Hayrettin Çamlı, “Çapa’dan sonra Bağcılar Devlet Hastanesi’ne götürdük. Yaklaşık 03.30 civarında oraya vardığımda çocuk muayene edildi. Teşhisleri de neredeyse teyit edildi fakat çocuk cerrahi doktorunu aradıklarında çocuğu görmeden 'ameliyathane kapalı' dendi. Biz yine hiç birşey yapılmadan, hiçbir şekilde yönlendirilmeden beklemeye başladık. Daha sonra bir daha gittiğimizde 'ameliyathane kapalı çocuğunuzu alamayız' dediler. Biraz daha bastırdığımızda daha tahlil yapılması gerektiğini bu tahliller yapılırken elektriğin kesilebileceğini o yüzden kabul edilemeyeceğini söylediler.” şeklinde konuştu. Aile, son olarak gittikleri Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çocuklarının tedavi edilmesi için yetkililerden yardım bekilyor.