Güncelleme Tarihi:
Avrupa Parlamentosu’nun Kıbrıslı Türkler’le diyalogu güçlendirmek amacıyla oluşturduğu “AP Kıbrıslı Türkler ile Yüksek Seviyede Temas Grubu” raporuna son şeklini vererek meclisin başkanlık divanına sundu.
Raporda, Türkçe'nin AB'nin resmi dili olması, iki Kıbrıslı parlamentere AP'de gözlemci statüsü verilmesi, işgal cümlesinin çıkarılması ve Kıbrıslı öğrencilerin AB gençlik programları Socrates, Erasmus'tan yararlandırılması çağrısında bulunulması dikkat çekti.
Raporda ayrıca Kıbrıslı Türklerin resmen AP’de temsil edilmek istendiğine de yer verildi.
Brüksel’den yayın yapan Abhaber.com’un haberine göre, önceki taslak raporda yer alan “izolasyonların en büyük sebebi, adanın kuzeyinin, yasadışı işgal sonucunda oluşması nedeniyle uluslararası alanda tanınmayan bir otorite tarafından kontrol edilmesidir” ifadesinden işgal kelimesi çıkartıldı.
AP'de ilk defa tüm siyasi grupların temsilcilerinden oluşan temas grubu AB'ye çağrıda bulunarak Türkçe’nin AB resmi dili olmasını istemiş oldu. Daha önceki taslak Temas Grubu raporunun son kısmında “Kuzey Kıbrıs'taki izolasyonun bitirilmesi için nihai çözüm gerekiyor. Bu durumda hiç bir şey yapılamaz” deniliyordu. Son nihai raporda bu da değiştirilerek “AB olarak bir şeyler yapılabilir” cümlesi eklendi.
Başkanlık divanının söz konusu raporu önümüzdeki günlerde görüşmesi beklenirken AP’den bazı gözlemciler AP'de Kıbrıs’la ilgili olarak bu kararların gerisine düşmenin mümkün olamayacağını vurguladı.