Güncelleme Tarihi:
Açıköğretim sınavı soru ve cevaplarının Anadolu Üniversitesi üzerinden yayınlanması ardından şimdide AÖF sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? sorusu gündeme geldi. Bu yılki sistemin değişmesi nedeniyle kaygı duyan öğrenciler, 4 yanlışın 1 doğruyu götüreceği yeni sistemin AÖF sınav sonuçlarını nasıl etkileyeceğini kaygıyla ve büyük bir merakla bekliyor. Peki, Açıköğretim Fakültesi sınav sonuçları için öngörülen bir tarih var mı? İşte, detaylar!
AÖF güz dönemi sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağı açıköğretim öğrencileri merak konusu olmuş durumda. AÖF güz dönemi vize sınavlarını tamamlayan öğrenciler yeni sınav sistemine göre artık 4 yanlışın 1 doğruyu götüreceğinin açıklanması ardından öğrenciler soru ve cevapları daha yakından takip etmeye başladı. AÖF soru ve cevapları dün açıklandı ve öğrenciler doğru ve yanlışlarını kontrol etmeye başladılar. Sonuçların açıklanacağı tarihe yönelik açıklamalar olup olmadığını sosyal medya hesaplarındaki tartışma platformlarından takip eden öğrenciler, bir yandan da Anadolu Üniversitesi'nin resmi sitesini ziyaret ediyor. Peki, AÖF güz dönemi sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte detaylar...
AÖF SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANIR?
Yeni sınav sistemine göre artık 4 yanlış 1 doğruyu götüreceğinin açıklanması ardından öğrenciler, hem soru ve cevapları daha yakından takip etmeye başladı hem de AÖF sonuçları ne zaman açıklanır? sorusunu daha sık sormaya başladı. Bu yeni düzenlemenin sınavların açıklanacağı tarihi ne kadar etkileyip etkilemeyeceği de merak konusu ancak geçtiğimiz yıllara bakıldığında sınavların 15 gün içerisinde açıklandığı göze çarpıyor. AÖF sonuçlarına dair resmi bir açıklama yok ancak öğrenciler, sınav sonuçlarını AÖF öğrenci otomasyonu sistemi aracılığıyla takip edebilirler.
AÖF FİNAL SINAVLARI NE ZAMAN?
Finaller 14 Ocak 2017 Cumartesi ve 15 Ocak 2017 Pazar günü yapılacaktır.
14-15 Ocak 2017 tarihlerinde yeni bir sınav merkezinde sınava girmek isteyen öğrenciler 29 Kasım 2016 tarihine kadar sınav merkezi tercih işlemlerini yapmaları halinde Güz Dönemi Dönem Sonu Sınavına yeni sınav merkezinde girebilirler. 29 Kasım 2016 tarihinden sonra yapılan sınav merkezi tercihleri bir sonraki sınavlar için geçerli olacaktır.
AÖF not sistemi değerlendirmesinde değişiklik yapıldı. Uzun zamandır tartışma konusu olan AÖF sınavlarında artık 4 yanlış 1 doğruyu götürecek. Çoktan seçmeli Açıköğretim Fakültesi (AÖF) 5 seçenekli test tipi sorularda, 4 yanlışın bir doğru cevabı eksiltmesi, AÜ Senatosunca karara bağlandı.
Bahar döneminde ise ilk vize 15 Nisan 2017 – 16 Nisan 2017 (Cumartesi-Pazar) günleri yapılacaktır. 2017’nin son finali ise 27-28 Mayıs 2017 tarihlerinde olacaktır.
Sınavlar bittikten sonra “tek ders sınavı” ise 15 Temmuz 2016 Cumartesi günü olacaktır.
AÖF SORU VE CEVAPLARINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN
Bu yıl Açıköğretim Fakültesin’de eğitim görenlerin merak ettiği sorulardan biri de 4 yanlışın 1 doğruyu götüreceğine dair yorumlardı. Herkesin merak ettiği bu soruya yanıtı, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan verdi. Gündoğan, AÖF yeni sistemiyle ilgili olarak YÖK'ün AÖF'te belirli bir standart uygulamak istediğini söyledi. Naci Gündoğan, 2016 yılından itibaren bu sistemin usul ve esaslara göre yapılacağını, 4 yanlışın 1 doğruyu götüreceğini ve ona göre sonuçların açıklanacağını belirtti. Buna göre, dört yanlış bir doğruyu götürürken, 0.25 puan sistemi geliyor. Her bir yanlış cevap öğrencinin 0.25 puan doğru hanesinden eksilecek.
Açıköğretim güz dönemi ara sınav oturumlarına katılan adaylar, hem değişen sisteme yönelik eleştirilerini hem de AÖF soru ve cevaplara yönelik düşüncülerini Twitter, Facebook gibi sosyal medya hesapları ve forumlarında üzerinden tartışıyor. Yeni uygulama tepkili olan öğrenciler hem sosyal medya araçlarından konuyla ilgili sitemde bulundu hem de Change.org üzerinden yeni bir kampanya başladı. İşte, sosyal medya hesaplarından yapılan o yorumlar!
Engelli öğrenci AÖF'ün sunduğu fırsatla ikinci üniversitesini okuyor
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin (AÖF) İkinci Üniversite programında öğrenim gören görme engelli Abidin Karademir, herkese örnek olacak bir başarı hikayesine imza atıyor.
Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü’nün yanı sıra ikinci üniversite olarak da AÖF’te Uluslararası İlişkiler okuyan sürekli görme engeli olan 23 yaşındaki Abidin Karademir, azmiyle birçok kişiye örnek oluyor. Günlük hayatında birçok sosyal ve sportif aktivitede bulunan Karademir, tüm zorluklara rağmen eğitim hayatına da oldukça başarılı bir şekilde devam ediyor. Örgün sistemde son sınıf, Açıköğretimde ise 3’üncü sınıfta olan Karademir, sınavlarına gözetmenler yardımıyla giriyor. İki gözetmen eşliğinde sınavlara giren Karademir’e gözetmenler, sınav süresi boyunca soruları okuyarak cevap kağıdına kodlamayı da gerçekleştiriyorlar.
"Engelliler herkesten farklı binalarda sınavlara giriyor"
İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Abidin Karademir, iki eğitimine birden devam ettiğini anlattı. Birçok sosyal ve spor faaliyetiyle de uğraştığını aktaran Abidin Karademir, “Engelliler herkesten farklı binalarda sınavlara giriyor ve sınıflarda tek bir kişi oluyor 5-10 kişi yerine. Çünkü örneğin görme engelliler için 2 kişi veriyorlar. Bunlardan birisi okuyor diğeri işaretliyor. Yorulduklarında yer değiştirebiliyorlar. Şekilli sorulardan muaf tutuluyoruz. Çünkü karşıdakinin şekli anlatma yetisi çok iyi olmayabiliyor. Soru açıklanamayabilir ya da direk görme gerektiren bir soru olabilir. Bu tür sorulardan muaf tutuluyoruz” dedi.
"Okul için memurluktan istifa ettim"
Engelli bireylerin istediği takdirde birçok şeyi başarabileceğine vurgu yapan 23 yaşındaki Karademir, okumak için memurluktan istifa ettiğini anlattı. Karademir, “Bir kısım var hayata küsmüş olanlar. Onlar isterlerse her şeyi yapabilirler. Sorunlar var ama bu sorunları aşmalılar. Ben mesela bir ara çalışıyordum memur olarak atanmıştım KPSS sonucu. Ama çalıştığım kurum okuluma gitmeme izin vermedi. Ben 1 yıl kadar çalıştım. Memurluk güzel meslek birçok kişi ister ama okul için istifa ettim. Okula izin vermedikleri için. Bunda da okuyabilecek durumda olan görme engelliler kesinlikle okusunlar. Kendilerine inanırlarsa herhangi bir işi çok rahat yapabilirler. Bu memurluk onlar için çok basit de kalabilir. Yeter ki kendilerine inansınlar. Bu akademik anlamda olur, sportif ya da sosyal anlamda olur. Küsmesinler. Birden ‘Pat’ diye bir başlangıç yapamazlar ama yavaş yavaş başarı basamaklarını çıkarlarsa hem sağlam hem de onu yaşayarak çıkmış olurlar. Bunu biliyorum” ifadelerini kullandı.
"Hiçbir engelli hayata küsmemeli ve başarılarını herkese göstermeli"
Türkiye’de çok başarılı engelli insanlar olduğunu belirten Abidin Karademir konuşmasını şöyle sürdürdü: “Avrupa’da da ve Dünya’da da söz sahibi olan görme engelli ve diğer engel grubundan kişiler var. Bunları örnek alsınlar. Yapılabildiğini hem kendileri görsün hem de diğer herhangi bir engel grubuna dahil olmayan insanlara da göstersinler. Çünkü bazen bizi dışarıdaki insanlar beceriksiz olarak görebiliyorlar. Çünkü bizi tanımıyorlar. ‘Biz okula gidebilir miyiz? Gidersek nasıl gidebiliriz? Spor yapabilir miyiz? Yaparsak ne tür sporları nasıl yaparız?’ bunları hiç bilmiyorlar. Bunları hayatın içinde daha çok yer alarak göstermemiz lazım. O yüzden hiçbir engelli hayata küsmemeli ve bunları insanlara göstermeli ki gören insanlar da yaptıkları işleri bize göre yapmalı. Esnaf kaldırıma kasa ya da masa sandalye koymamalı. Çünkü bu tamamen farkındalıkla alakalı bir durum.”
(İHA)