Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2001 00:00
Rize'nin İkizdere İlçesi'ne bağlı Ballıköy'de üretilen, dünyaca ünlü Anzer Balı'nın sahtesinin yapılmaması için köy muhtarlığı tarafından çeşitli önlemler uygulanmaya başlandı.
Köy Muhtarı Asım Gür, dünyanın en kaliteli balının köylerinde üretildiğini ancak daha önceki yıllarda köye çok fazla arı kovanının getirildiğini belirterek, şunları söyledi:
''Bu yılki bal mevsimi için köy ihtiyar heyetiyle birlikte bazı kararlar aldık. Öncelikle çiçek florasını en iyi şekilde değerlendirmek için köye getirilecek arı kovanlarına sınırlama getirdik.
|
| Uluslararası ödüllü bal | |
| |
İtalya’da düzenlenen Slow Food Movement 2000 yarışmasında büyük ödülü Hemşinli Anzer balı üreticisi Veli Gülas aldı. Veli Gülas, Anzer balını tamamen geleneksel yöntemlerle üretiyor. Slow Food, tüm dünyaya egemen olan 'fast food' alışkanlığına karşı geleneksel lezzetleri, doğal beslenme kültürünü ve yerel üretim tekniklerini destekleyen bir hareket. 2000 yılında teması biyolojik çeşitliliğin korunması olan yarışmaya 300’e yakın yarışmacı katıldı. Bunlardan beşine verilen büyük ödülün diğer sahipleri Moritanya’dan bir deve sütü üreticisi, Meksika’dan bir vanilya üreticisi, Rusya’dan bir tohum bankası projesi ve İspanya’dan çobanlığı canlandırmayı amaçlayan bir proje oldu.
| |
|