Antep'in 3 bin 867 tescilli markası var

Güncelleme Tarihi:

Antepin 3 bin 867 tescilli markası var
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2004 01:40

2003 yılında Gaziantep'te tam 697 marka tescil edildi. Kentte son 32 yılda yaratılan tescilli marka sayısının 3 bin 867 olduğu düşünülürse ‘‘Marka Şehir’’ kampanyasının yarattığı patlamanın boyutu daha iyi anlaşılır.

GAZİANTEP Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer daha 42 yaşında... Markasız üretimin zengin ettiği bir kentte yetişti. Bugün Antep'i ‘‘marka zengini’’ sanayi kentine dönüştürme iddiası sebepsiz, yersiz değil. Son rakamların kanıtladığı gibi hayal hiç değil! 2003 yılında Gaziantep'te tam 697 marka tescil edildi. Kentte son 32 yılda yaratılan tescilli marka sayısının 3 bin 867 olduğu düşünülürse ‘‘Marka Şehir’’ kampanyasının yarattığı patlamanın boyutu daha iyi anlaşılır. Gaziantep'te Nejat Başkan ve markaların sahipleriyle buluşuyoruz. Antep merkezli ve fakat Kafkasya'dan Suriye'ye, Romanya'dan İran'a uzanan sohbete katılanların soyadı ile markaları yarışıyor: Cemal Tekerekoğlu (Elegant) ile Ataman Şerbetçi (Şerbetçi) ev tekstilinde ünlü, İsmail Çoban (Şölen) kentin ödüllü çikolatacısı. Cevdet Akınal (Akınal-Bella) terlik ve ayakkabıda iddialı, Mahmut Erdemoğlu (Merinos) parça halıda pazarın açık ara lideri. Muzaffer Atmaz (Nippon) Antep'te ürettiği TV ve DVD oynatıcılarını ihraç ediyor. Uncu Mehmet Özmen, TOBB Serbest Bölgeler Kurul Başkanı sıfatıyla bize katılıyor.

NİPPON'LA IRAK'TA

Muzaffer Bey Nippon ne demek?

Japon demek, ama marka tescili bize ait.

Bu markayla Irak'a mı girdiniz?

Evet. Önce 2 bin adet TV sattık. Süleymaniye merkezli satış örgütümüz ve 6 servisimiz var. Tanesi 25 bin dolara büyük reklam tabelaları yaptık. Yakında Irak TV'sinde reklamlarımız başlıyor. Acaba biz de İbo'yu kullanalım mı diyoruz?

Peki işler Saddam zamanında mı daha iyiydi yoksa şimdi mi?

Cevdet Akınal:
Biz de Irak'a ayakkabı, terlik veririz. Savaşta işler durdu, şimdi açıldı ama sadece Kuzey Irak bölümü... Bağdat ve güneyi hálá çok tehlikeli.

İsmail Çoban: Gıda ihracatında savaştan sonra yüzde 200 artış var. Üstelik biz Bağdat'a ve daha güneye de giriyoruz.

Mehmet Özmen: Unutmayın ki Irak'ta bugün gümrük yok, düzen yok. Yani Irak'a yollanan malların çevre ülkelere geçtiği kesin. O yüzden Irak'a hákim olan Ortadoğu'yu kazanır.

Sizin Irak'a ihracatınız var mı?

Cemal Tekerekoğlu:
İran benim iş anlayışıma daha uygun, o pazara girdim yayıldım. Şimdi orada tesis de kurdum Antep'teki kapasitemin beşte biri kadar üretime geçeceğim.

Ataman Şerbetçi: Ev tekstili üretim kapasitemiz dünya ölçeğine geldi, hesaplar buna göre yapılmalı...

Cemal Tekerekoğlu: Evet ben İran'da 2.5 cente elektrik kullanıyorum. Zaten tekstil Avrupa'dan kalkmış, doğuya doğru kayarak Antep'e gelmiş. Buradaki ömrü de 10 yıl. Tabii ki bu politikalar yüzünden. O zaman ben de İran'a giderim.

Kurdan yakınılıyor ama Gaziantep'in ihracatı maşallah 1 milyar doları aştı.

Nejat Koçer:
Tamam ama ya maliyetler. Kur düştü benzin aynı, elektrik aynı. Biz haftaya elektrik fiyatlarının düşürülmesi talebiyle kampanya açacağız.

İÇİMİZDEKİ ÇİNLİ

Cemal Tekerekoğlu:
2001'de devalüasyon oldu. Yabancı müşteri hemen fiyat indirimi istedi. Biz hesap kitabı 1 milyon 600'den yaptık şimdi yüzde 30 zarardayız.

Antep'te Çin malı satılıyor mu?

Nejat Koçer:
Birkaç ‘‘ne alırsan bir milyon’’ mağazası dışında yok. Ama İtalyan diye aldığın gömlek Çin malı çıkıyor.

Cemal Tekerekoğlu: Adam zorda olunca öyle bir fiyat kırıyor ki... Çinliyi aratmıyor. Yani içimizdeki Çinliler çok daha tehlikeli.

1972’de 1 2003’te 697

Teşvik kanunu kente haksızlık

- Peki ya yeni teşvik yasası?

Yeni teşvik kanunu Gaziantep'e haksızlıktır. Kimse Gaziantep'e ‘‘Sen yerinde say, biz diğer şehirleri sana yetiştireceğiz’’ demesin. Ülkenin her yerinde yatırımcı ve müteşebbis bulamazsınız. Bulduğunuz yerin de kıymetini bilmek zorundasınız. Gaziantep ülkenin girişimci merkezi ama maalesef kıymetini bilmiyoruz.

Böööyyle yayacaksın

Gaziantep'in 15 yıllık Belediye Başkanı Celal Doğan'la randevumuz İmam Çağdaş'ta... Celal Başkan ricamızı kırmıyor, kolları sıvayıp baklava yufkası açıyor. 13 yufkayı tepsiye yerleştirirken bize dönüyor ve ‘‘Altına, ‘Gaziantep somun ekmeği gibi değil, bu yufka gibi yayılmalı' diye yaz’’ diyor.

Ne demek istediniz?

Somun pişerken içi çiğ kalır, yufka gibi kızarmaz.

Kazanırsanız dördüncü döneminiz olacak, var mı başka örnek?

Büyük şehirlerde bildiğim yok, ama beldelerde herhalde vardır.

Peki seçmenin en büyük şikáyeti?

İşsizlik diyenler yüzde 28.6, elektrik kesintisinden şikáyet yüzde 11.2

Son olarak sloganınız...

Yola devam!

Belediye borcu 1 milyar dolar

GAZİANTEP'in AKP'li Büyükşehir Belediye Başkan adayı Asım Güzelbey, ANAP'lı eski bakanlardan Hasan Celal Güzel'in amca oğlu.

Zaten Hasan Celal Güzel, Asım Bey'in seçim kampanyasına aktif olarak katılıyor.

Celal Doğan tecrübeye oynuyorsa Asım Güzelbey değişimi öneriyor. En ciddi eleştirisi rakamlara dayanıyor:

‘‘Belediye'nin 884 trilyon TL ve 350 milyon dolar olmak üzere toplam 1 milyar dolar borcu var. Ne yapıldı ki borç rakamı böylesine şişti?’’

Lütfullah ile Feyzullah buraya giremez Hizbullah

Hani derler ya. ‘‘Tadı damağımda kaldı’’ diye. Mesele aslında baklava yeme sanatıymış. İmam Çağdaş'ta rastladığımız kent Valisi Lütfullah Bilgin anlattı:

- Bakın baklavanın altı şerbetli olduğu için yerken o kısmı damağa değmeli ki hem tadı kalsın, hem de üstteki kuru yufka dişe damağa yapışmasın.

Lütfullah Bilgin ile iki kitap sahibi Emniyet Müdürü Feyzullah Arslan, Gaziantep'in kanaat önderleri ile çok kısa sürede sıcak ilişki kurdu.

Vilayet binasında sergi amacıyla kurulan eski Gaziantep evinin tandır başında birlikte olduğumuz Vali ve Emniyet Müdürü içinhalkın bulduğu slogan ilginç:

‘‘Lütfullah ile Feyzullah, giremez Hizbullah.’’

Saddam gitti keme ucuzladı

117 yıldır aynı adreste hizmet veren İmam Çağdaş Ailesi'nin dördüncü kuşak ustası Burhan Bey'in ilk müjdesi, ‘‘Bu öğle keme kebabı vereceğim, mutlaka gelin’’ oluyor.

Nedir keme kebabı?

Keme dediğimiz bir mantar, aslında trüfe benzer. Bize ya Halep'ten gelir veya çevre dağlardan çobanlar toplar. Fransızlar özel köpek kullanır. Bizdeyse kemenin etrafındaki toprağın kabarmasından anlaşılır. Sadece nisan ayında çıkar, hatta bazı sezonlarda hiç çıkmadığı da olur.

Pahalı mıdır keme?

Trüf mantarının gramı yüzlerce dolar. Kemenin Halep fiyatı geçen yıl kiloda 50 dolardı, bu yıl 15 dolara kadar düştü. Savaş yüzünden Irak'a keme gitmez oldu. Sadece bize satınca fiyat bu kadar geriledi. Biz de porsiyonu 14 milyon liraya satıyoruz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!