Antep’te insan hakları zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Antep’te insan hakları zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2009 00:00

Hürriyet Hakkımızdır, Hürriyet Özgürlük Treni Gaziantep’te tam da amacına yakışır yerel etkinliklerle karşılandı.

Haberin Devamı

HÜRRİYET Hakkımızdır/Tren Özgürlüktür Treni, amacına ulaşan yolculuğuna devam ediyor.
Amacına ulaşıyor çünkü Gaziantep’te bizi dün, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’yle “çocuk hakları tanıtım kampanyası” yapan bir Valilik, akranlarına hak eğitimi veren bir sürü çocuk, kültür-sanat, edebiyat meraklısı yerel gazeteciler karşıladı. Ve de Emniyet Teşkilatı’nı Amerikalı psikolog Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi teorisiyle inceleyen bir Emniyet Müdürü...
Trenin amaçları ile Gaziantep’in yaptıkları öyle üstüste çakıştı ki, bir çeşit “insan hakları zirvesi” yaşadık. Üstelik bizi karşılayanların bir kısmı, geçen yıldan anılar biriktirdiğimiz dostlarımız-proje ortaklarımızdı. Geçen yıl Osmaniye’de “Kalemler Silah Olsun” ve “Ceza Yeme Fıstık Ye” gibi projeleriyle Hürriyet Treni’ne katılan ve Gaziantep’e gelirken geride “Yenileşim Denemeleri” adlı kocaman bir kitap bırakan Emniyet Müdürü Halil Yılmaz, bu kez Gaziantep projeleriyle yanımızdaydı.
Biz bu duruma aşinaydık; Emniyet Müdürlüğü, bizim standların ve özellikle Çocuk İhmal ve İstismarını Önleme Platformu’yla birlikte hazırladığımız serginin hemen yanıbaşında konuşlandı. Madde bağımlılığından kadın intiharlarına Emniyet’in yürüttüğü tüm sosyal projelerin tanıtıldığı stand, günboyu tren ziyaretçilerinin ilgi odağı oldu.
Polisten intihar sempozyumu
O yetmedi, Emniyet Müdürü Yılmaz, çalışmalarını bize Konferans Vagonu’nunda yaptığı bir sunumla daha ayrıntılı bir şekilde aktardı. Ar-Ge çalışmalarına önem veren, istatistikler tutan, önleyici etkinlikleri devlet-sivil kurumlar işbirliğiyle yürüten, hatta sempozyumlar düzenleyen bir Emniyet var Gaziantep’te. Buyrun, 2008-2009 Aile İçi Şiddet Vakaları istati

/images/100/0x0/55ea56e1f018fbb8f87980b8
stiği: Geçen yıldan bu yana yüzde 33’lük bir artış olmuş. Faillerin yüzde 88’i erkek; kalanlar çocuklarına şiddet uygulayan kadınlar...
Gaziantep polisi şimdi hem mağdurlara nasıl davranacağı konusunda personelini eğitiyor, hem de sivil örgütlerle işbirliği halinde bu suçu önleyici çalışmalara imza atıyor. Geniş çaplı bir sosyal projeyi de madde bağımlısı çocuklar için (ya da çocuklar madde bağımlısı olmasın diye) yürütüyor.
Çoğu şiddetin yoğun olduğu ailelerde olmak üzere pek çok nedenden kaynaklanan kadın intiharlarında da vahim bir artış gözlenmiş; geçen yıldan bu yana yüzde 53! Emniyet Müdürlüğü bu nedenle Gaziantep Belediyesi, Üniversitesi ve Tabip Odası işbirliğiyle, yarın Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Salonu’nda bir sempozyum düzenliyor. Uzmanların katılımıyla sempozyum boyunca Gaziantep’te kadın intiharlarının psikososyal yönü, kadına yönelik şiddet ve intihar ilişkisi tartışılacak.
Yıllar önce ilk “kadın intiharları artıyor” dendiğinde kopan tartışmayı hatırlıyorum; “yok aslında öyle değil, böyle” diye yapılan direnişleri de... Şimdi Gaziantep gibi bir şehirde polisin bu konuyu masaya yatıracak ve çözüm arayacak bir sempozyuma ön ayak olduğu günlere geldik. Yollarda olmak işte bu yüzden de çok güzel.

Haberin Devamı

Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı: Trenin söylediklerini önemsiyoruz

Haberin Devamı

Treni gezerek bilgi alan Vali Kamçı,  “Hürriyet Treni’nin sunduğu sosyal projeler takdire şayan. Burada amaç önemli. Maalesef bazı yörelerimizde aile içi şiddet hâlâ var. Gaziantep bu açıdan iyi bir ilimiz ama tam olarak aile içi şiddet vakalarına rastlanmadığını da söylemek mümkün değil” dedi. ? Ahmet KAYA- Zeki GÜNAY/ (DHA)

Baklava dürümü ve Zeugma

Bu da ne dedim, Gaziantep şakası mı? “Yooo” dedi Gaziantepli gazeteci-yazar Ali Atalar. Eskiden, baklava her eve o kadar kolay giremezken, tepsinin dibinde kalan kırıntılar, fakirler tarafından dürüm yapılarak yenirmiş... Aslında en güzel yerini onlar yiyormuş baklavanın ya neyse. Atalar’ın, Gaziantep’in Ayıntap olduğu zamanlardan kalma, müthiş duvar resimleriyle dolu evleriyle ilgili kitapları ve öyküleri var. Ayrıca Gaziantep Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği kurucularından; derneğin ücretsiz dergilerini çıkaran ekipten.
Zeugma’ya da özgürlük
Kültür ve sanata meraklı Gaziantep, şu anda küçük bir müzede sergilediği Zeugma antik kentinden çıkan inanılmaz mozaikleri için büyük bir mozaik müzesi inşa ediyor şimdi. Önceki gün İmam Çağdaş’ta kendimizi kaybederek yediğimiz kebapları
hazmedebilmek için müzeden Zeugma kazı alanına attık kendimizi. Ama orada hayal kırıklığı bekliyordu bizi. İnşaat faaliyetleri olduğu için, tek bir mozaik parçası bile göremedik.
Ama kazıda görevli arkeologlarla, Fırat üstündeki Birecik barajının muhteşem manzarasına bakarak sohbet imkanımız oldu. Toprağın altında inanılmaz bir değer olduğu biliniyor; ancak gün ışığına çıkarılması biraz ağır aksak gidiyor sanırım. On yıldır yüzde beşi kadarına ulaşılabilmiş mi emin değilim. Çünkü sponsor desteği alamıyor Zeugma. Ve bunu hak etmiyor.
Tarihi mirasımıza meraklı sponsorların bir an önce müzeye gidip Çingene Kız’ın gözlerine bakmalarını tavsiye ederim. Ne taraftan bakarsanız bakın koca mozaiğin kendilerine doğru döndüğünü ve gözlerinin içine içine baktığını görünce, belki fikirlerini değiştirirler.

Haberin Devamı


Grup Gündoğarken ve Yeni Türkü istasyondaydı

/images/100/0x0/55ea56e1f018fbb8f87980ba

Bana bir masal anlat baba içinde Hürriyet Treni olsun

Hürriyet Hakkımızdır konserleri kapsamında Gündoğarken ve Yeni Türkü grupları önceki akşam Gaziantep’te sahneye çıktı. Her iki grup da izleyenleri unutulmaz şarkılarıyla coşturdu. Yeni Türkü solisti Derya Köroğlu, şarkı arasında bir otomobilin alarmı susmayınca, “Biri şu otomobili vursun” diyerek izleyicileri kahkahaya boğdu. Süper Baba adlı şarkıyı seslendirirken “Bana bir masal anlat baba” bölümüne eklediği “İçinde Hürriyet Treni olsun” cümlesiyle de bizi mutlu etti.

Bugün İSKENDERUN, yarın MERSİN’deyiz

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!