Antalya'ya 2 yangın söndürme uçağı

Güncelleme Tarihi:

Antalyaya 2 yangın söndürme uçağı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2011 14:01

ORMAN Genel Müdürlüğü’nün Türk Hava Kurumu’ndan (THK) kiraladığı 2 yangın söndürme uçağı, Antalya’ya getirildi. Orman yangınlarına kısa sürede müdahale imkanı tanıyan amfibik uçaklar, yangın sezonu boyunca Antalya’da konuşlanacak.

Herhangi bir su kaynağından 10-12 saniye gibi kısa bir sürede 6 ton su alabilen CL-215 tipi amfibik uçaklar için Antalya Havalimanı’nda bugün tören düzenlendi. Orman Genel Müdürlüğü’nün THK’dan kiraladığı 2 yangın söndürme uçağından biri havalimanına indi. CL-215 tipi amfibik uçaklar havada uzun süre kalabilmesi, çok sayıda sorti yapabilmesi ve 2 bin kilometre menziliyle dikkat çekiyor.

15 DAKİKADA KALKACAK

Geçen yıl 1 Haziran- 30 Eylül tarihleri arasında meydana gelen 57 yangına havadan müdahale eden, 175 saat uçuşta, 265 atış ile 1500 ton su ve köpük bırakan amfibik uçaklar, bu yıl da orman yangınlarıyla mücadelede kullanılacak. Bu yıl 4.5 ay süresince Antalya Askeri Havalimanı’nda konuşlanacak uçaklar, gün doğumu ile gün batımı arasında 15 dakikada havalanabilecek şekilde hazır bekletilecek.

TÜRKİYE’DE 7 TANE VAR

Amfibik uçakların herhangi bir yangın ihbarı geldiğinde, Orman Bölge Müdürlüğü ile koordineli olarak yangına müdahale edeceğini söyleyen THK Antalya Şube Başkanı Vasıf Yüceliş, bu uçaklardan 7’sinin Türkiye’de yangın olması muhtemel bölgelere dağıtıldığını söyledi. Çok büyük yangınlarda diğer bölgelerden de takviye yapılabileceğini ifade eden Yüceliş, "THK, uçaklarıyla yangınla mücadeleyi kendisine görev edinmiş vaziyette. Pilotlarımız da canla başla bu görevi yerine getirmeye çalışıyorlar" dedi.

GÖLDEN SU ALABİLİYOR

Uçağın pilotu Süleyman Selçuk ise Kanada yapımı CL-215 tipi amfibik uçakların yangın söndürme konusunda dünyada kendini ispat ettiğini söyledi. Selçuk, şöyle konuştu:

"Uçağımızın özelliği, karaya bağlı olmadan ilk kalkıştan sonra yangına defalarca herhangi bir su kaynağından su alarak müdahale edebilmesi, minimum 4 saat havada kalabilmesi. Amfibik olduğu için göl, deniz, baraj gölü gibi su kaynaklarına rahatlıkla inip kalkabilmektedir. İçinde taşıdığı köpük maddesiyle de yangına müdahale edebilebiliyor. Uçağımızın hazırlık süresi yaklaşık 15 dakika, bu sürede rahatlıkla kalkış yapabiliyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!