Güncelleme Tarihi:
Kültür Park Alanı’nda açılan Doğan Hızlan Kütüphanesi, 900 m2bir alana sahip. Kütüphane, 2011 yılının ikinci yarısında, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesinde, başta Sayın Doğan Hızlan olmak üzere; edebiyat, sanat ve bilim dünyasından pek çok değerli kişinin ve Türkiye’nin önde gelen yayınevlerinin değerli bağışlarıyla kurulmuştur.
Kitap kapasitesi 65,000 olmakla beraber, şu ana dek bağışlarıyla ulaşılan mevcut kitap 20,000’e yaklaşıyor. Bu sayının artarak her zaman güncelleştirilmesi sağlanacak.
Kütüphane 2 ayrı bölüm olarak oluşturulmuştur. “Erdal Öz” ve “Hasan Âli Yücel”.
Erdal Öz bölümünde, tüm edebi çeşitler ile gezi, yabancı dillerde yazılmış eserler, yaşam ve edebi inceleme kitapları bulunurken, Hasan Âli Yücel tarafında ise fen bilimleri ve sosyal bilimlerin tüm alanlarından yararlanılabilecek inceleme ve araştırma kitapları mevcut.
Güncel basımlardan oluşan, yerli-yabancı, bilimsel ve edebi pek çok kaynak kitabın yanı sıra, okuyucuların hayatın her alanıyla ilgili pratik bilgilere ulaşabilecekleri, kişisel gelişim, aile yaşamı, eğlence ve sağlık gibi konulara dair kitapları bulabilecekleri “yaşam” kitaplığı; çocukluk ve ilk gençlik çağına hitap eden kitaplardan oluşan çocuk kitaplığı; mimariden fotoğrafçılığa, güzel sanatların her dalına ait eserlere ulaşabilecekleri güzel sanatlar kitaplığı ile katalog tipi özel basım eserlerin bulunduğu “özel koleksiyonlar” kitaplığı, bunlardan yalnızca birkaçıdır.
Kütüphane hafta içi ve hafta sonu her gün 09.30–18.30 saatleri arasında halka açık ve ücretsiz hizmet veren bir kütüphanedir.
Tüm halka açık kütüphaneler gibi “yerinde inceleme” ve “ödünç alma” hizmetlerinin verildiği kütüphanede bunların yanı sıra modern donanımıyla internet üzerinden erişebilen kataloglama sistemi sayesinde çevrimiçi katalog görüntüleme hizmeti de vermektedir. Katalogu çevrimiçi olarak görüntüleyenler aradıkları kitabın kütüphanede olup olmadığını, mevcutsa ödünç verilip verilemeyeceği gibi bir takım bilgilere kolaylıkla ulaşabileceklerdir.
Kütüphaneye ücretsiz olarak üyelik kaydı yaptıran her vatandaş, ödünç alma hizmetinden yararlanabilecektir. Ödünç verilemeyen (sözlük, ansiklopedi gibi) başvuru kaynakları ise kütüphane içerisinde incelenebilecektir.
Kütüphane çalışma salonları ve süreli yayın okuma bölümü ile 100 kişi kapasiteli ferah bir alana sahip. Bunun yanı sıra projeksiyon cihazına sahip olan kütüphane, 15 kişilik görsel sunum alanı ile fotoğraf, resim gibi sanat sergileri için uygun alanlar da ayrıca mevcuttur.
DOĞAN HIZLAN KÜTÜPHANESİ'NDEN KARELER / FOTO GALERİ
KAĞIDA DOKUNMA DUYGUSUNDAN UZAKLAŞAMAM
Kütüphanenizin doğuş hikâyesinden bahseder misiniz?
Bu öneri bana Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın'dan geldi. İstanbul'da yaptığı televizyon konuşmasında bu projeyi açıkladı. Geçen yıl Antalya'ya gittiğimde kütüphanenin inşaatını gördüm. Doğrusu çok güzel olmuş. İnsanda okuma isteği uyandırıyor.
Elinizde sizi iPad ile gördük. iPad'den kitap okur musunuz? Normal bir kitap ile dijital bir ekrandan aldığınız haz aynı mıdır, sizi cezbeden yönleri var mı?
E-maillerimi iPad'den izliyordum. Onun için de her zaman yanımda taşıyorum. Ama ondan kitap okumuyorum. Kâğıda dokunma duygusundan uzaklaşamam.
Yıllardır insanları okumaya teşvik eden önemli bir isim olarak, bir kitap yuvasının sizin adınızla anılması size neler hissettirdi?
Kitap okuyan, kitap seven birinin adının bir kütüphaneye verilmesinin onu ne kadar mutlu edeceğini söylemeye gerek var mı? Oraya gelen, kitap okuyan herkesin benim adımı taşıyan bir yerde bulunması aramızda birbirimizin yüzünü görmesek de bir dostluk sağlar.
Kütüphaneye kitap bağışlamaya devam edecek misiniz? Yirmi bin kitap var. Artacak mı?
Yirmi bin kitabın hepsi benim bağışladığım kitaplardan oluşmuyor. Kütüphanede Hasan Âli Ediz, Erdal Öz odaları da var. Onları yayınevi de kitap bağışladı. Ayrıca birçok yayınevi de buraya kitap gönderdi. Benim adımın bulunduğu kütüphaneye bağış yapmaları beni hiç kuşkusuz sevindirdi.
Sanal kütüphanelere gösterilen ilgi geleneksel kütüphanelere gösterilen ilgiden fazla olmasını nasıl yorumluyorsunuz? Neler söylemek istersiniz?
İnsanlar bilgiye hemen ulaşmak istiyorlar artık. Bu kütüphaneler daha çok kişinin daha kısa zamanda yararlanmasını sağlıyor, destekliyorum.
Okuma oranını daha artırmak için neler yapılmalı sizce?
Mahalle kitaplıklarının kurulması tek çare… İnsanlar evlerine dönerken oradan kitap alabilsinler, okuyabilsinler. Ayrıca medyada da kitap ve kütüphane üzerine birçok yazı yayınlanmalı.
Sizin adınıza açılan bu ilk kütüphane mi?
Hayır. Daha önce de TÜYAP'ta benim adıma bir kütüphane açıldı. Sevgili dostum TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal bana bir kütüphane yaptırdı.
Bu kütüphanenin sizin için ilkleri nelerdir?
Gelenler seçtiğimiz kitapları beğensinler. Özel bir kütüphanenin özelliklerini fark etsinler. Öğrenciler de çalışmaları için gerekli kaynakları bulabilsinler.
İstanbul da yaşamanıza rağmen böyle bir kütüphaneyi Antalya Belediyesinin önderliğinde ve destekleriyle açılması size neler hissettirdi ve bu konu hakkında düşünceleriniz?
Kitabın kenti olmaz. Ulusaldır, evrenseldir. Her coğrafyada kitapseverler kitap kentinin vatandaşlarıdır. Ayrıca bu kütüphaneyi zenginleştiren bütün bağışçılara da ben de, okurlar da teşekkür borçludur.
Kütüphanenizin açılmış olduğu tarihlerde, Antalya da ilk defa kitap fuarı düzenlendi. Şubat ayı Antalya için epeyce bir kitap ayı oldu sizce yeteri kadar ilgi var mıydı?
TÜYAP Kitap Fuarı ilk kez Antalya'da açıldı. Antalya birçok kültürel hareketi sınırları içinde barındıran bir kent. Fuar eksiğiydi tamamladı.
Doğan Hızlan Kütüphanesi'nde yer alan rafların konu adları ve bu konu adlarına ait kitap sayıları;
Çocuk ve gençlik
Türkçe şiir
Yabancı şiir
Çeşitli edebi eserler(anı, biyografi, söyleşi, vb.)(Türkçe ve yabancı)
Mektup
Özel koleksiyonlar
Güzel sanatlar
Süreli yayın
Siyasal bilimler
Doğa bilimleri
Ekonomi
Türk edebiyatı öykü roman
Dünya edebiyatı öykü roman
Yaşam
Coğrafya ve seyahat
Dünya dileri(yabancı dilde yazılmış eserler)
Dünya klasikleri
Gazetecilik ve reklamcılık
Hukuk
Felsefe
Antalya
Sözlük
Mizah
Edebi inceleme dil bilimi
Deneme
Çeşitli konular(spor, TV dizileri, satranç, kişisel gelişim gibi)
Tarih
Din
Sosyal bilimler
Eğitim
Halk bilimi
(140 adet yabancı yayın, 189 adet süreli yayın yani dergi ve 13.064 adet Türkçe kitap olmak üzere 13.393 adet kitap.)
Ve ayrıca kütüphane içerisinde bulunan, Ara Güler ve Çerkez Karadağ’ın fotoğraflar sergileri kütüphaneyi ayrıcalıklı kılan en önemli özelliklerinden biridir.
Ara Gülerin Fotoğraflarında bulunan kişiler;
* AŞIK VEYSEL: 1894 – 1973
* AHMET HAMDİ TANPINAR: 1901 – 1962
* NAZIM HİKMET: 1901 – 1963
* SAİT FAİK ABASIYANIK: 1906 – 1954
* SABAHATTİN EYÜBOĞLU: 1908 – 1973
* KEMAL TAHİR: 1910 – 1973
* BEDRİ RAHMİ EYÜBOĞLU: 1911 – 1975
* TEMESSE WİLLİAMS: 1911 – 1983
* ORHAN KEMAL: 1914 – 1970
* ORHAN VELİ KANIK: 1914 – 1950
* AZİZ NESİN: 1915 – 1995
* ARTHUR MİLLER: 1915 – 2005
* ORSON WELLS: 1915 – 1985
* YAŞAR KEMAL: 1923 - …
* JOHN BERGER: 1926 - …
* DOĞAN HIZLAN: 1937 - …
Çerkez Karadağ’ın Fotoğraf sergisinde ise;
* MELİH CEVDET ANDAY: 1915 – 2002
* CAHİT KÜLEBİ: 1917 – 1997
* ENVER GÖKÇE: 1920 – 1981
* NECATİ CUMALI: 1921 – 2001
* ORHAN ASENA: 1922 – 2001
* FİKRET OTYAM: 1926 - …
* AHMED ARİF: 1927 – 1991
* ŞÜKRAN KURDAKUL: 1927 – 2004
* MUZAFFER BUYRUKÇU: 1928 – 2006
* ERHAN BENER: 1929 – 2007
* MAHMUT MAKAL: 1930 - …
* GÜLTEN AKIN: 1933 - …
* ÜLKÜ TAMER: 1937 - …
* METİN ALTIOK: 1940 – 1993
* BEHÇET AYSAN: 1949 – 1993