A.A
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2008 14:21
Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Antalya'nın Manavgat ve Serik ilçeleri arasında 31 Temmuzda başlayan ve beş gün süren yangında tahrip olan orman alanlarının yeniden ağaçlandırılması amacıyla başlatılan kampanyada şu ana kadar 122 bin YTL toplandığını bildirdi
Vali Alaaddin Yüksel başkanlığında, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü'nde Orman Yangınları Değerlendirme Toplantısı yapıldı. İldeki resmi kurum ve kuruluş müdürlerinin katıldığı toplantının basına açık bölümünde konuşan Vali Yüksel, Manavgat-Serik yangınıyla ilgili ayrıntılı bilgi verdi.
Vali Yüksel, bölgenin süratle ağaçlandırılacağını ve bir karış toprağın bile amaç dışı kullanılmayacağını bildirdi. Yurt dışı ve yurt içinden bölgenin ağaçlandırılması konusunda iyi niyetli talepler geldiğini, bazı kişilerin bölgede 10-20 dekar alanı tek başına ağaçlandırmak istediğini ifade eden Vali Yüksel, şunları söyledi:
“Ancak yanan alan, yalnızca orman teşkilatı vasıtasıyla tek elden ağaçlandırılacak. Bölgede orman teşkilatı dışında hiç kimsenin tasarrufuna izin vermeyeceğiz. Orman Genel Müdürlüğü ile Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü geçtiğimiz günlerde havadan tespitlerini yaptı. Yanan alan ve ağaçlar tek tek numaralandırılacak. Tüm resmi kurumların elindeki dozer, greyder ve diğer iş makineleri orman teşkilatının emrine verilecek. Sonbaharda, ağaçlandırma sezonunun başlamasıyla birlikte yoğun çalışma başlatılacak. Bölgeyi tüplü fidan dikme veya tohum atma yöntemiyle kısa sürede yeniden yeşillendireceğiz. Öncelikle köylere bakan tepelikler ağaçlandırılacak.”
YARDIM KAMPANYASIVali Yüksel, bölgenin yeniden ağaçlandırılması amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığı'nın önceden başlattığı seferberliğe Antalya'nın da dahil edilerek devam edildiğini, SMS yoluyla da vatandaşların bağışlarının alındığını kaydetti. Antalya'da devlet bankalarında yardım için hesaplar açıldığını, yardım etmek isteyenler için tüm kanalların kullanıldığını kaydeden Vali Yüksel, şu bilgileri verdi:
“Yardım kampanyalarında şu ana kadar 122 bin YTL elde edildi. Bunun 37 bin YTL'si Antalya'daki kamu kurumlarında çalışanların maaşlarından yaptıkları 5'er YTL yardım ile toplandı. Antalya'daki meslek odaları da büyük miktarda bağış yapmaya hazırlanıyor. Önümüzdeki günlerde, meslek odalarıyla birlikte düzenleyeceğimiz toplantıda bu konuda açıklama yapılacak.”
YENİ STRATEJİYangınların genellikle yerleşim birimleri yakınlarında çıktığına işaret eden Vali Yüksel, bu nedenle devletin, ağaçların yanı sıra yerleşim birimlerinde vatandaşların can ve malını da koruması gerektiğini vurguladı. Orman yangınlarıyla mücadele stratejisinin bu doğrultuda yeniden ele alınması gerektiğinin altını çizen Vali Yüksel, şöyle konuştu:
“Orman içi ve mücavir alanlardaki yerleşim birimlerinin yapıları yeniden ele alınmalı ve binalar yangına dayanıklı malzemeden yapılmalı. Bu konuda yasal müeyyide uygulanmalı. Yerleşim birimlerinin etrafı da alevlere dayanıklı ağaç türleriyle çevrilmeli.
Ormanlardaki bitki örtüsünün küresel ısınma tehdidini de göz önüne alarak, yeniden ele alınması ve ağaç türlerinin yangına dayanıklı, geniş yapraklı ağaçlardan seçilmesi gerekiyor. Ülkemizin genelindeki kızıl ve kara çamlar yangına hazır bomba misalidir. bu konuda üniversiteleri de göreve davet ediyorum.”
Vali Yüksel, yanan ağaç miktarının, hava çekimleriyle yeniden belirleneceğine değinerek, yangının çıkış nedeniyle ilgili iddialar konusunda jandarmanın çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti. Vali Yüksel, “Ormanın en iyi dostu insan olduğu kadar, ormanın en büyük düşmanının da insan olduğunu unutmamalı ve eğitime önem vermeliyiz” dedi.
Rusya, Finlandiya ve Kanada'da küresel ısınmayla ilgili yapılan bir araştırmanın, küresel ısınmanın ilk kurbanlarının Akdeniz çanağındaki ülkeler olacağını ortaya koyduğunu da belirten Vali Yüksel, bu nedenle çalışmaların bu doğrultuda planlanması gerektiğini vurguladı.
YANGININ VERDİĞİ HASAR VE YAPILAN YARDIM ÇALIŞMALARI
Vali Yüksel, Manavgat-Serik yangınıyla ilgili devletin tüm yapılanması içerisinde, tüm kurum ve kuruluşlarıyla çok etkili çalışma sürdürüldüğünü belirtti. Çalışmaların “Hayatın normale döndürülmesi” ve “bölgenin yeniden ağaçlandırılması” ana başlıklarında yürütüldüğünü anlatan Vali Yüksel, şunları kaydetti:
“Yanan alanlar derhal ve en kısa sürede ağaçlandırılacak. Hayatın normale döndürülmesi çalışmalarını tüm kurum ve kuruluşlar destekliyor. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü bölgede hasar tespiti yaptı. Genel hayatın yüzde 70'inin yangından olumsuz etkilendiği belirlenerek, bölge afet bölgesi ilan edildi. Hasar tespit çalışmalarında 76 ev, 94 ahır ya da depo, bir cami, bir köy konağı, bir ilköğretim okulu ve lojmanının kısmen veya tamamen yandığı, 50 büyük ya da küçükbaş hayvan ile 106 arı kolonisinin telef olduğu, ahır ve depolardaki 171 ton, arpa, buğday ve yulaf, 352 ton yem ve çoğunluğu zeytin olmak üzere 100 bin meyve ağacının yandığı, toplamda 664 çiftçi ailesinin yangından zarar gördüğü belirlendi. Tarım İl Müdürlüğü çiftçilerin zararının toplam 5.4 milyon YTL civarında olduğunu saptadı.”
Yangında Ali Deniz (71) ile Osman Kahya (64) adlı iki vatandaşın can verdiğini de hatırlatan Vali Yüksel, bu kişilerin cenazelerinin hala Adli Tıp'ta olduğunu DNA testleri ve raporun henüz sonuçlanmadığını açıkladı. Yüksel yardım çalışmalarıyla ilgili olarak da şu bilgileri verdi:
“Bölgede yangının dumanları tüterken, vatandaşlarımızın gözünde bir damla yaş kalmaması için el ele tutuşarak, yaraları saracağımızı söyledik. Bu konuda tüm kurumlar birlikte hareket etti. Obakent kuruldu ve sıcak
yemek verilmeye devam ediliyor. Obakentlerde buzdolabından vantilatöre kadar tüm ihtiyaçlar giderildi. Kızılay ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ortak hareket etti.
Başbakan'ın talimatıyla ilk etapta evleri yananlara 2 bin, ahır ya da depoları yananlara biner YTL dağıtıldı. Tarım İl Müdürlüğü hayvanları telef olanlara büyük ya da küçükbaş hayvan ile arı kolonilerini verdi. Denizli ve Konya'dan arpa, buğday, yulaf ve yem satın alınarak, mağdur vatandaşlara dağıtıldı.”
Vali Yüksel, vatandaşlar nelerinin yandığını beyan etmişse, hiç bir araştırma yapmadan, beyanları doğrultusunda zararlarının tazmin edildiğini söyledi. Yüksel, yanan zeytin ağaçlarının yerine fidan dikme sezonu olan kasım ayında zeytin fidanı dağıtılacağını bildirdi. Yüksel, “Yanan evlerin yerine de TOKİ ya da Bayındırlık ve İskan Bakanlığı eliyle afet konutları yaptırılacak. Evini kendisi yapak isteyene de kiremit, tuğla, demir verilecek. Sene sonu olmadan, yağmur çamur başlamadan evler hak sahiplerine teslim edilecek” diye konuştu.