Antalya'da 30 binden fazla kaçak yabancı çalışıyor

Güncelleme Tarihi:

Antalyada 30 binden fazla kaçak yabancı çalışıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2010 12:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Antalya Grup Başkanlığınca yapılan turizm sektörü incelemesinde, Antalya'da 30 binden fazla kaçak yabancı çalıştığı belirlendi.

Haberin Devamı

İş Müfettişi Ali İhsan Öztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, Antalya'da turizm sektöründe en büyük sorunlardan birinin kaçak çalışan yabancılar olduğunu söyledi. Geçen yıl Antalya'da 29 bin yabancıya oturma izni, 3300 yabancıya da çalışma izni verildiğini kaydeden Öztürk, pasaport süreleriyle vize sürelerini geçirmiş olanlarla birlikte Antalya'da 30 binden fazla kaçak yabancının çalıştığını bildirdi. Kaçak yabancı işçilerin ülke ekonomisine büyük kayıplar verdiğini belirten Öztürk, şöyle konuştu:
“Geçen yıl Türkiye genelinde 9000 yabancıya çalışma izni verilmiş. Bunun sadece 3300'ü Antalya'da turizm sektöründe çalışıyor. Turizm sektöründe çalışma izni verilen yabancı uyruklular genel olarak otellerin animasyon gruplarında, otel hizmetlerinde, sauna ve hamamlar ile SPA hizmetlerinde çalışıyor. Türk geleneklerine göre, hamam ve saunalarda kadınların çalışmaması nedeniyle turizm sektörü bu boşluğu da yabancılarla dolduruyor. Antalya'da 30 binden fazla kaçak yabancı çalışıyor.”

Otel işletmelerinin otellerdeki sauna ve hamamlar ile SPA hizmetlerinde görev yapacak yabancıları Türkiye'de çalıştırmak için hiçbir masraftan kaçınmadığını ifade eden Öztürk, “Bazı işletmeler Endonezya'dan eleman getirmek için hiçbir masraftan kaçınmıyor. Çünkü sektör buna zorluyor. Çocuk ve hasta bakıcı olarak çalışanların sayısı da bir hayli var” dedi.

Antalya'da geçen yıl yabancı çalıştırılan 177 iş yerinde yapılan denetimlerde, 214'ü kadın olmak üzere 359 yabancının yasal, 178'i kadın olmak üzere 285 yabancının kaçak çalıştığının belirlendiğini bildiren Öztürk, kaçak yabancı çalıştıran iş yerlerine toplam 152 bin 380 TL idari para cezası verildiğini kaydetti.
Öztürk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığınca “Turizm Sektöründe Çalışma Mevzuatına Aykırı Uygulamaların Önlenmesi” konulu proje hazırlandığını da hatırlatarak, bu çerçevede turizm sektöründe kaçak yabancı çalıştırılmasına ilişkin denetimler yapılacağını vurguladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!