Güncelleme Tarihi:
İstatiklere göre 118 yılın en sıcak ayı temmuz ayını geride bırakan yeryüzünde ısı rekoru kıran kentler arasında Antalya da bulunuyor. Antalya, 3 Temmuz'daki 43 derecelik rekor sıcaklıkla meteoroloji kayıtlarına geçti.
Bilimadamlarının son araştırmalarına göre, insanoğlunun neden olduğu hava kirliliği yüzünden 20'inci yüzyıl, son bin yılın en sıcak asrını yaşatıyor.
İngiltere'nin East Anglia Üniversitesi'nde görevli doktor Phil Jones'un açıklamasına göre, araba egzostlarından yayılan zehirli gazlar iklimler üzerinde çok derin bir etki yarattığı için, 2050 yılına kadar 1.5 derecelik genel sıcaklık artışı meydana gelecek ve tüm iklimler altüst olacak. Bilimadamlarının Avrupa'dan Çin'e kadar inceledikleri ağaç halkalarında, fosil ve tarihsel kalıntılarda ele geçirdikleri bulgular, şimdiye kadar yirminci asırdan daha sıcak bir asır olmadığını kanıtladı.
Geçtiğimiz aylarda, Amerika'da yaşanan kavurucu sıcak dalgasına bir asırda ancak birkaç kez rastlanan El Nino'nun sebep olduğu vurgulanırken, Pasifik Okyanusu'ndan gelen sıcak su akıntılarındaki değişimin yarattığı hava dalgası, Asya başta olmak üzere, dünyada sel felaketlerine yol açtı.
KURTULUŞ YOK
Bilim adamları bu yıl yaşadığımız ani iklim değişikliklerinin 2000'li yıllarda daha da artacağını açıklarken, sıtma gibi hastalıkların daha kolay yayılacaklarını vurguladılar. 2000'li yılların çok şiddetli rüzgarlara tanık olacağı belirtilirken binaların daha sağlam malzemelerden yapılması ve deniz kıyılarında yaşayanların önlemler alması tavsiye edildi. Dünya sıcaklığındaki aşırı değişimin ölüm oranlarını da artıracağını açıklayan uzmanlar, besin zehirlenmelerinin yaygınlaşacağına dikkat çektiler.
Dünya yanıyor: Havanın insafı yok
1- Avustralya: Deniz suyu ısısı yükselirken, iç kesimlerdeki fırtınaların sularda soğumaya yol açması mercan kayalıklarını tehdit ediyor.
2- Amerika: Kış aylarının nemli ve yumuşak geçmesi nedeniyle, ilkbahar ve yaz aylarında Nevada ve Arizona eyaletleri çekirge istilasına uğrayınca çok sayıda trafik kazası meydana geldi. Teksas, Florida ve Oklahoma eyaletlerinde sıcaklık rekorları kırıldı. Teksas'ın aylık sıcaklık ortalaması 37.5 derece oldu.
3- Çin: Sincan eyaletindeki şiddetli kum fırtınaları yüzünden ağaçlar kökünden söküldü, yerinden kopan kayalar ve taşlar kazalara neden oldu. Moğolistan'da 9 bin büyükbaş hayvan telef oldu, bin kişi evsiz kaldı. Taşan Yangtze Nehri, son 50 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bir milyona yakın insan evsiz kaldı.
4- Türkiye: 3 Temmuz günü Antalya'da 43 dereceyle sıcaklık rekoru kırıldı. Bugüne kadar temmuz ayı ortalaması 34 derece dolayında seyrediyordu. 25 Temmuz günü Ankara'da kaydedilen ısı değeri 37 derece oldu. Bu rakam da ortalama ısının 7 derece üzerinde.
5- Malta: 41 derece ile rekor kırıldı. Genel ortalama ise 29 derece.
6- Kuveyt: 2 Ağustos günü 49 derece ile rekor kırıldı.
7- Rusya: Moskova yakınlarındaki bir kentte 37.2 derece ile rekor ısı kaydedildi.
8- Suriye: 31 Temmuz günü başkent Şam'daki ısı 38 dereceye ulaştıktan sonra rekor düşüşle 11 dereceye indi.
9- Kıbrıs: Sıcaklık rekorları kırılırken, yangınlar yüzünden inlerce hektarlık ormanlık alan kül oldu. 40 derece dolayında seyreden sıcaklık yüzünden 50 kişi öldü.
10- Endonezya: Borneo adasına yayılan yüzbinlerce hektarlık ormanlık alanda bin ayrı yangın çıktı.
11-Yunanistan: Orman yangınları Olimpos Dağı'nı tehdit ediyor.
12- Brezilya: Orman ve yeşil alan yangınları, 250 mil uzunluktaki bir bölgede bir milyon hektarlık alanı kül etti.
13- Bangladeş: Şiddetli yağışların yol açtığı sellerden 10 milyon insan etkilendi.
14- Orta Avrupa: Polonya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Avusturya'yı seller götürdü. 200'den fazla insan öldü.
15- Sri Lanka: Seller yüzünden 12 bin 500 kişi evsiz kaldı.
16- Hindistan: Son 50 yılın en sıcak mayıs ayını yaşayan başkent Yeni Delhi'de 46 derece ile rekor kırıldı.
17- Yeni Zelanda: Yüz yılda bir gelen bir sel baskınına uğrayan kuzey adalarında, temmuz ayında tek bir gece içinde düşen yağış 70 mm'ye ulaştı.
La Nina ağabeyinden daha beter çıktı
Dünya iklimini altüst eden ve Yaramaz Çocuk diye anılan El Nino'nun kız kardeşi La Nina, kısa sürede kendini belli etmeye başladı. Çin'de bir aydan bu yana 2000 kişinin ölmesine neden olan sel felaketlerinden La Nina sorumlu tutuldu. Pasifik Okyanusu'ndaki sıcak su hareketi olan El Nino etkisini kaybederken, yerini okyanus sularını soğutan kız kardeşi La Nina'ya bıraktı.
Çin Bilim Akademisi'nden Chao Jiping'in ifadesine göre, sellerin meydana geldiği Yangtze Bölgesi'nde yağışlı sezonun normalden fazla sürmesine La Nina sebeb oldu. Normalde yağışlı sezonun Temmuz'da sona ermesi gerekiyordu. Ancak atmosferi soğutan La Nina, Çin'in güneydoğusu ve kuzeybatısında aşırı yağışlara neden olarak, sel felaketini beraberinde getirdi. Şimdiye kadar resmi rakamlara göre 2000 kişi seller yüzünden hayatını kaybetti, onbin ev harap oldu, onbinlerce kişi ise evsiz kaldı.
El Nino fenomenine ilk kez 1953 yılında rastlanıldı ve ertesi yıl El Nino'yu kızkardeşi La Nina takip etti. Aynı yıl yine şiddetli yağışlar yüzünden Çin'de büyük sel felaketleri yaşandı. Chao, ‘Anlaşılan La Nina’da en az ağabeyi kadar etkili olacak' dedi.